Restaurant magazine heeft haar jaarlijkse overzicht van de beste restaurants ter wereld bekend gemaakt. Dit Brits blad schijnt erg toonaangevend te zijn in de branche en dus wordt er door diezelfde branche nogal veel waarde gegeven aan deze culinaire top 50.
Bovenaan staat voor de tweede jaar op rij het Spaanse El Bulli, vooral bekend vanwege de moleculaire gastronomie van de chef en eigenaar Ferran Adrià . Spanje heeft zelfs drie restaurants in de top 10 (en vier bij de eerste 11), maar de lijst leert dat de meeste culinaire hoogstandjes in Frankrijk, vooral in Parijs, te vinden zijn. Geen grote verrassing. Inwoners van New York en Londen hebben het ook voor het uitkiezen. Bekend-van-tv-chef Gordon Ramsay zien we terug op nummer 24. Restaurant Oud Sluis op nummer 45 is de enige vertegenwoordiger van Nederland.
Zulke lijstjes blijven natuurlijk altijd subjectief en zijn daardoor nogal vatbaar voor kritiek. Zo vermoed ik dat niemand in de 600-koppige jury ooit een lahmacun met döner gegeten heeft van de Turk bij mij aan de overkant. Die is op z’n minst een plaats bij de eerste 35 waard.
Na een avondje Google en Wikipedia heb ik hier een mooi overzicht van dit lekkers geklust, misschien handig voor die mensen die nog hun vakantie moeten plannen.
De volledige lijst:
De beste restaurants van de wereld
- El Bulli (Rosas, Spanje)
- The Fat Duck (Bray, Engeland)
- Pierre Gagnaire (Parijs, Frankrijk)
- The French Laundry (Yountville, Verenigde Staten)
- Tetsuya’s (Sidney, Australia)
- Bras (Laguiole, Frankrijk)
- Mugaritz (San Sebastian, Spanje)
- Le Louis XV (Monte-carlo, Monaco)
- Per Se (New York, Verenigde Staten)
- Arzak, (San Sebastian, Spain)
- El Celler de Can Roca (Girona, Spanje)
- Gambero Rosso (Livorno, Italië)
- L’Atelier de Joël Robuchon (Parijs, Frankrijk)
- Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgium)
- Noma (Kopenhagen, Denemarken)
- Le Calandre (Padova, Italië)
- Nobu London (Londen, Engeland)
- Jean Georges (New York, Verenigde Staten)
- Hakkasan (Londen, Engeland)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Parijs, Frankrijk)
- L’Astrance (Parijs, Frankrijk)
- Can Fabes (Sant Celoni, Spanje)
- L’Ambroisie (Parijs, Frankrijk)
- Restaurant Gordon Ramsay (Londen, Engeland)
- Troisgros (Roanne, Frankrijk)
- Le Bernardin (New York, Verenigde Staten)
- Martin Berasategui (San Sebastian, Spanje)
- Le Gavroche (Londen, Engeland)
- Le Cinq (Parijs, Frankrijk)
- Charlie Trotter’s (Chicago, Verenigde Staten)
- Dal Pescatore (Canneto sull’Oglio, Italië)
- Daniel (New York, Verenigde Staten)
- Rockpool (Sidney, Australië)
- St John (Londen, Engeland)
- Chez Dominique (Helsinki, Finland)
- Alinea (Chicago, Verenigde Staten)
- Bukhara (New Dehli, India)
- D.O.M. (São Paolo, Brazilië)
- Oaxen Skärgårdskrog (Oaxen, Zweden)
- Chez Panisse (Berkeley, Verenigde Staten)
- Enoteca Pinchiorri (Florence, Italië)
- Cracco Peck (Milaan, Italië)
- L’Arpège (Parijs, Frankrijk)
- River Café (Londen, Engeland)
- Oud Sluis (Sluis, Nederland)
- Combal Zero (Rivoli, Italië)
- Le Quartier Français (Franschoek, Zuid Afrika)
- Taillevent (Parijs, Frankrijk)
- Bocuse (Lyon, Frankrijk)
- Les Ambassadeurs (Parijs, Frankrijk)
Via Directo al Paladar.
Hebben laatst gegeten in Toronto bij Madeline’s and Lee restaurant van chef Susur Lee.
Houd deze man in de gaten, gaat nu naar New York om daar restaurant Shang te openen,
dit was voor ons een once in your life time ervaring.
Wat kan die man koken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Genieten, genieten en nog eens genieten.
En over zijn Singapore slaw is over de gehele wereld niets teveel gezegd.
Geweldig, heerlijk, heerlijk en heerlijk.
Met vriendelijke groet,
abrina Hachmang
Met vriendelijke groet,