Kip in citroen en koriander met couscous

Onlangs deed het jaarlijkse boekenfestijn weer Maastricht aan. Dit betekent een immense hal vol met (afgeprijsde) boeken en maakt dat ik me elk jaar weer als een kind in een snoepwinkel voel. Dit jaar was de oogst weer overvloedig: Underworld van Don DeLillo en Baudolino van Umberto Eco doen het ongetwijfeld goed in de boekenkast als er bezoek langs komt net als de klassiekers The last of the mohicans en Tom Sawyer & Huckleberry Finn.

Maar naast al dit brainfood wil de maag natuurlijk ook wat, dus haalde ik ook Da’s pas koken: Marokkaans en een tweede kookboek met de kort maar krachtige titek: Turks. Deze kookboeken behandelen de keukens van respectievelijk Marokko als Turkije keuken, zo veel was waarschijnlijk al duidelijk, twee landen die nog niet vertegenwoordigd waren in mijn culinaire bibliotheek.

Omdat de lieve Angelique al een tijdje zin had in een coucous schotel, werd het Marokkaans kookboek als eerste opengeslagen en al snel vond ik daar dit recept: makkelijk in de bereiding, lekker op de tong. Enige klacht was dat de kip een beetje flauwtjes smaakte. Daaromm heb ik bij de ingrediënten de hoeveelheden van de kruiden iets verhoogd (van 1 theelepel naar 1 eetlepel).

Ingrediënten

voor 2 personen

 • 2 kipfilets
 • olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 1 eetlepel gemalen gember
 • 1 eetlepel kaneel
 • snufje cayennepeper
 • snufje zout
 • sap van anderhalve citroen
 • 200 gram couscous
 • 25 gram boter
 • handjevol verse koriander
 • 100 gram zwarte olijven, zonder pit

Bereidingswijze

Snijd de kip en kleine blokjes en laat het een half uurtje marineren in een mengsel van de gemalen gember, kaneel, koriander, zout, peper, olijfolie en een eetlepel van het citroensap.

Breng in een pan 250 ml water aan de kook en haal de pan vervolgnes van het vuur. Voeg de couscous aan het water toe en laat het wellen. Roer vervolgens met een vork de boter en de rest van het citroensap er doorheen. Meng de verse koriander, in kleine snippers gescheurd, en de olijven, in schijfjes gesneden, ook door de couscous.

Bak de kip in ongeveer 8 minuten gaar op een grillpan.

Schep eerst de couscous op borden, leg de kip er op en garneer het geheel met koriander blaadjes en partjes citroen.

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Mediterraan by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

1 thought on “Kip in citroen en koriander met couscous

 1. Kruiden uit de supermarkt zijn vaak veel minder sterk dan die bij de toko of de Turkse winkel vandaan komen. Pas je hoeveelheden daar dus op aan.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.