Pasta all’ arrabiata

Pasta all' arrabiata

Eind vorig jaar werd ter gelegenheid van Wereld-Aidsdag een enquête over seksuele voorlichting gehouden onder de Britse bevolking. Van de 1045 ondervraagden dacht bijna de helft (43%) dat “arrabiata” de naam van een seksueel overdraagbare aandoening was. Dat zegt weinig goeds over de seksuele voorlichting in Groot-Brittannië, maar doet vooral de culIQ van de Britten geweld aan.

Arrabiata is geen SOA, maar een van de klassieke Italiaanse pastasausen (in eider geval als je afgaat op de potjes Grand Italia in de supermarkt), op basis van tomaten en pittig gemaakt met rode peper. Arrabiata is dan ook Italiaans voor “wild”, “woest” of “woedend”. Het recept is afkomstig uit de streek van Rome.

(Wie zegt dat je een recept niet kan inleiden met een verhaaltje over SOA’s? Eet smakelijk!)

Ingrediënten

4 personen

  • 700 gram (roma) tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • handje zwarte olijven (zonder pit)
  • 400 gram penne of andere pasta
  • handje verse basilicum
  • zout
  • olijfolie

Bereidingswijze

Snipper de ui en de knoflooken fruit ze kort met wat olijfolie in een braadpan. Snijd de peper in kleine stukjes en roer het bij de ui en knoflook. Bak dit totdat de ui een gouden tint krijgt.

Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe in de pan. Bak ze op niet al te hoge vuur mee, totdat ze uit elkaar beginnen te vallen en de saus vorm begint te krijgen. Breng de saus op smaak met wat zout en voeg de olijven toe. Bak deze nog kort mee.

Kook de pasta en voeg het toe aan de saus. Roer het geheel kort om alles goed te mengen.

Snipper bij serveren wat basilicum over de pasta en de saus heen.

Kleine variaties:

  • sommige recepten bakken ook nog wat pancetta (spek/bacon) mee
  • de Pasta Bijbel (die arrabiata met “vurig” vertaalt) voegt ook wat porcini paddestoelen toe
  • uiteraard kun je de “woestheid” van de saus aanpassen naar je eigen smaak door meer (of minder) rode peper te gebruiken
This entry was posted in Mediterraan, Alle Recepten, Vegetarisch, Pasta, Italiaans by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

5 thoughts on “Pasta all’ arrabiata

  1. Volgens mij had Ki ook nog en receptje van een pastasaus “putanesca”. Daar kun je ook zo’n gezellige inleiding bij maken….

  2. ik zou proberen de foto’s zonder flitser te maken — deze kiek doet geen recht aan je inhoudelijke toewijding :)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.