Arroz a la Riojana (rijst op de manier van La Rioja)

Arroz a la Riojana
De Spaanse Rioja streek staat internationaal vooral bekend om haar goede wijnen. Minder bekend, slechts een paar ingewijden weten dit, is dat ondergetekende ook uit deze streek komt (1976, goed jaar). Ik was dus erg in mijn nopjes was toen ik de website van de Gastronomische Academie van La Rioja vond.

Naast informatie over de Riojaanse keuken (rustiek, gebaseerd op ingrediënten van het land) en typische producten uit de streek (onder andere paprika’s, chorizo, artisjokken, champignons, asperges en natuurlijk de wijn) bevat de site ook een aantal recepten. Om mijn erfgoed te eren, zal ik een aantal van deze typische Riojaanse recepten op Lekker Hapje reproduceren.

Het eerste recept is een rijstschotel, stevig, op smaak gebracht met de een aantal typische ingrediënten uit de streek: chorizo en gebakken paprika’s. Op de site noemen ze het “de paella van La Rioja”, vooral omdat het qua bereiding veel weg heeft van dat andere oer-Spaans (eigenlijk uit Valencia) rijstgerecht.

Ingrediënten

4 personen

 • scheut olijfolie
 • 250 gram hamblokjes
 • 1 ui
 • 200 gram chorizo
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • 2 rode paprika’s, geroosterd
 • 2 mokken rijst

Bereidingswijze

Snipper de ui heel fijn en fruit de ui met de hamblokjes en een scheut olijfolie in een pan. Het liefst een grote, platte braadpan (een zgn. paella!), maar een grote wok voldoet ook.

Snijd de chorizo in dunne plakjes en doe ze in de pan zodra de ui een goude kleur begint te krijgen. Voeg ook de paprika’s (in dunne repen gesneden) en de tomatensaus toe. Bak het geheel zo’n 5 minuten op laag vuur.

Vul twee mokken met rijst en doe ze in de pan. Voeg 4 mokken water toe en laat het geheel op laag vuur pruttelen tot de rijst gaar is en het meeste vocht is verdampt. Vergeet niet om regelmatig te roeren om te voorkomen dat de boel aanbrandt.

Opmerkingen:

 • In de supermarkt kun je potjes geroosterde paprika kopen, maar je kan het ook makkelijk zelf doen. Neem twee rode paprika’s en snijd ze in repen. Doe de repen in een ovenschaal en giet er een flinke scheut olijfolie overeen. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de paprika’s zo’n 20 à 30 minuten op 180 graden.
 • Haal de chorizo indien mogelijk bij een traiteur (of rechtstreeks uit Logroño!), probeer de worst die Stegeman onder de naam chorizo verkoopt te vermijden.
 • Het oorspronkelijk recept op de site van academie bevat ook lamsvlees, wat in kleine stukjes tegelijk met de hamblokjes mee wordt gebakken. Ik vond dat naast de ham en de chorizo een beetje overkill aan vlees, maar voel je vrij om het er zelf we aan het gerecht toe te voegen.

3 thoughts on “Arroz a la Riojana (rijst op de manier van La Rioja)

 1. Dit recept klinkt heerlijk; ik ga dit binnenkort een keer maken en opeten onder het genot van een lekkere Rioja. Wat voor rijst heb je hiervoor gebruikt? Mij lijkt risottorijst wel lekker, maar dat heb jij niet gebruikt zie ik op de foto.

  Groet,

  Ivonne
  (excellent-eten.nl)

 2. Hey, deze uitgezocht omdat hij mer erg lekker lijkt enkel de beschrijving wat betreft de bereiding valt wat tegen. Wat gaan we bijvoorbeeld met de tomaten en de paprika’s doen ? Ja ik weet het wel, maar ik mis het hier. en dan nog zou ik wel rioja gaan gebruiken ipv water……….staat tenslotte in de naam van het gerecht. Desalniettemin denk ik wel hier iets van te gaan kunnen maken.
  Groeten van receptenbaan.nl

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.