Paapse risotto met groenten

Voor het hoofdgerecht van ons oudejaarsavonddiner dook in mijn lange to-do lijst van recepten. Daar kwam ik uit op een stukje uit de New York Times van april vorig

Het was rond het bezoek van de paus aan de VS. Om het katholieke geloof te verspreiden, neem ik aan. In Washington bracht hij (onder andere) uiteraard een bezoek aan het Witte Huis om vervolgens in New York de VN toe te spreken en een massale dienst te leiden in Yankee Stadium.

Het artikel gaat in op de zaken waar rekening mee gehouden moest worden door de mensen die voor de paus moesten koken tijdens zijn verblijf in NYC. Niet dat de paus extreme eisen stelt, maar als man op leeftijd (81) kan hij niet meer ongestraft alles eten (bijv. geen pittige kruiden):

Adjustments were made. The pepe was withheld from his ravioli cacio pepe e pere, the classic dish of pasta and pecorino accented with pears and pepper. Strudel, a nod to his German roots, was made without cinnamon.

Een ander gerecht wat speciaal voor de paus werd gemaakt was een risotto met asperges en andere verse seizoensgroenten. Deze risotto leek me ideaal voor ons diner. Ik heb de asperges wel weggelaten (duurt immers nog wel een paar maanden voor die weer in seizoen zijn) en heb ik wat kip toegevoegd om het geheel iets vullender te maken. Dat was achteraf overigens niet nodig geweest, de risotto is van zichzelf al machtig genoeg.

(Overigens ga ik zeker nog een recept voor die ravioli zoeken, om die ook een keer te proberen!)

Ingrediënten

6 personen

 • 4 bosuitjes
 • 100 gram eikenbladsla of rucola
 • 1 sjalot
 • 200 gram (Arborio) rijst
 • 100 ml witte wijn
 • 1 liter groente- of kippenbouillon
 • 100 gram diepvries doperwtjes
 • 100 gram diepvries tuinbonen
 • boter
 • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • zwarte peper
 • olijfolie
 • zout
 • optioneel: 2 kipfilets in blokjes

Bereidingswijze

Snijd de helft van de bosuitjes in kleine ringen en doe ze samen met de eikenbladsla in de keukenmachine. Pureer het geheel, steeds een beetje olijfolie toevoegend, tot je een pesto-achtige pasta krijgt. Leg het dan even opzij.

Snipper de de rest van de bosuitjes en de sjalotjes en fruit ze in een wok waarin je wat olijfolie hebt verhit (als je voor de kip-optie gekozen hebt, dan bak je die nu ook mee, voordat je de rijst toevoegt).

Voeg de rijst toe zodra de sjalot en de bosui glazig begint te worden. Arborio rijst wordt algemeen beschouwd als de ideale rijst voor risotto, maar het lukt ook wel met “gewone” rijst.

Bak de rijst mee tot de korrels doorschijnend beginnen te worden. Blus de rijst dan af met de witte wijn. Blijf goed roeren tot de wijn verdampt is. Voeg vervolgens een glas van het bouillon toe en blijf weer roeren tot bijna alle vocht door de rijst is opgenomen. Voeg dan de erwtjes en de tuinbonen toe, mag direct uit de vriezer.

Blijf dan vervolgens bouillon toevoegen, glas voor glas, en blijf roeren om de rijst vochtig te houden en beetje bij beetje gaar te koken. De rijst moet romig worden, doch wel beetgaar blijven. Dit zal zo’n 15  tot 20 minuten duren.

Haal de pan van het vuur en roer de pesto, boter en Parmezaanse kaas er, in die volgorde, door. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

Dit recept is gebaseerd op The Pope’s Risotto van Kim Severson.

Update: handige tip om je risotto kliekjes te verwerken, maak er risotto koekjes van!

2 thoughts on “Paapse risotto met groenten

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.