Na de arrabiata en de bijbehorende inleiding, waar een voor een kooksite onverwachte thema werd geraakt, stelde Niels voor om een recept voor pasta puttanesca op de site te plaatsen. Pasta puttanesca betekent namelijk “pasta op z’n hoers”, of plat gezegd: “hoerenpasta”. Het verhaal gaat dat de dames van lichte zeden in Napels deze pasta serveerden om klanten naar hun bordelen te lokken. De liefde van de man gaat dus blijkbaar echt door de maag.
Nu was de puttanesca al de volgende op mijn lijstje te proberen pasta sauzen, dus Niels hoefde het niet twee keer te vragen.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 ui
- een blikje ansjovis filets
- gemalen chili peper
- 2 eetlepels kappertjes
- handvol zwarte olijven zonder pit
- 500 gram tomaten
- 300 gram spaghetti
- verse peterselie
- zout
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze
Snipper de ui. Verhit een klein beetje olijfolie in een grote braadpan of wok. Fruit hier de ui in als de olie eenmaal op temperatuur is. Voeg na 5 minuten, als de ui al doorzichtig begint te worden, de ansjovis toe met flink wat gemalen chili peper. Roer goed, zodat de vis uit elkaar valt.
Snijd de olijven in twee of drie stukjes. Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg de olijven, tomaten en kappertjes toe aan de ui en ansjovis. Breng de saus op smaak met zout en peper. Kook dit een 15-20 minuten, totdat de tomaten stuk gaan en er een mooie saus begint te ontstaan.
Kook de pasta. Time dit zodat je de pasta kunt afgieten op het moment dat de saus klaar is. Haal de saus van het vuur, voeg de pasta toe aan de pan, strooi wat verse peterselie over het geheel en meng alles goed.
Strooi eventueel bij serveren nog een klein beetje gemalen parmezaan over de pasta.
Pingback: Hoerige pasta » Mr. Ooijer blogt