“Sjieke” kookwinkels als Oil & Vinegar draaien een goede business door simpele, traditionele gerechten uit landen als Spanje, Italië of Griekenland in een pseudo-interesasnt culinair jasje te steken en voor een flinke prijs te verkopen.
Denk bijvoorbeeld aan alle verschillende soorten olie in allerlei verschillende smaakjes die je er voor € veel per fles kunt kopen. terwijl het eigenlijk heel makkelijk is om zelf zo’n fles olijfolie “met ‘n smaakje” thuis te maken, zoals mijn goede vriendin Nora me onlangs liet zien.
Dit recept gebruikt zij om een zeer pittige olie te maken, die je kunt gebruiken om sauzen en gerechten een hele flinke trap met smaak onder hun kont te geven.
Ingrediënten
- 500 ml olijfolie
- 2 bollen knoflook
- 5 hete pepers
- lege olijfolie fles (500 ml)
Bereidingswijze
Verdeel de knoflookbollen in losse tenen en pel ze. Was de pepers en verwijder de stelen. Doe de pepers en de knoflook in de keukenmachine en pureer ze tot een homogene massa.
Nora gebruikt gedroogde Siciliaanse pepertjes, die heel heet zijn (volgens mij heeft het Pentagon plannen op de plank liggen voor het geval Al Qaeda die pepers ooit in aanval gebruikt). Uiteraard staat het de lezer vrij om het soort en het aantal pepers naar eigen smaak te bepalen.
Breng de pasta over op een lege (glazen) fles. Vul de fles verder aan met de olijfolie. Laat de fles een paar dagen staan zodat de olie de smaak van de knoflook en de pepers op kan nemen.
Gebruik de olie als pittige smaakmaker voor je sauzen en gerechten.