Ensaladilla de arroz (rijstsalade)

Ik onderbreek even de stroom aan ingezonden recepten om deze ensaladilla de arroz (rijstsalade) met jullie te delen. Als ik het nu niet doe, moet ik namelijk weer een jaar wachten. Waarom? Dat wordt hopelijk allemaal duidelijk in het onsamenhangend verhaaltje wat nu volgt.

Dit is een frisse salade, die doet denken aan de glorie van voorbij gegane zomers. Bij deze salade moet ik vooral denken aan hoe mijn oma het klaarmaakte (min of meer in de variatie hieronder beschreven) nadat wij ‘s ochtends op het strand hadden gelegen. Na het eten gingen we dan voor de buis zitten om te kijken hoe de Indurator in Frankrijk iedereen naar huis reed (en Gianni Bugno samen met Alex Zülle naar de psychiater).

Helaas was dat vroeger… tegenwoordig lijkt het weer niet alleen slechter (van het strand in Maastricht hebben we hier hooguit twee dagen kunnen genieten tot nu toe!), maar zit ik overdag op kantoor te werken en kom ik thuis om in de samenvatting te zien hoe een Duitser met overgewicht (samen met vele anderen) het opnieuw aflegt tegen een onsympathieke Amerikaan.

Gelukkig kan ik dan altijd nog snel deze salade maken en terug denken aan die 50 secondes in Luik, die afdaling naar Val-Louron en zelfs nog die rare 2’40” in Luxemburg.

Bijna net zo lekker als de salade van oma!

img_4580

Ingrediënten

  • 200 gram witte rijst
  • blikje kikkererwten (400 gram)
  • blikje doperwten (200 gram)
  • blikje maïs (200gram)
  • 200 gram groene olijven (ontpit)
  • blikje tonijn in water
  • 4 grote tomaten
  • een paar eetlepels mayonaise

Bereidingswijze

Begin met het koken van de rijst en neem ondertussen een mooie saladekom. Laat de blikjes kikkererwt, maïs en doperwten uitlekken en doe de inhoud in de kom. Snijd de tomaten ik kleine blokjes en voeg de stukjes toe in de kom. Neem de olijven, snijd elke olijf in twee of drie stukken en doe dit bij de rest. Open tenslotte het blikje tonijn, laat deze ook uitlekken. Prak de vis met een vork zodat het lekker uit een valt en roer het door de rest van salade.

Inmiddels zal de rijst wel klaar zijn. Giet het af en doe het met de rest van de ingrediënten in de kom. Maak de salade af door er een paar eetlepels Mayonaise doorheen te roeren. Als je liever niet al te veel mayo er in doet, kun je ook iets minder gebruiken en het van te voren aanleng en met wat olijfolie.

Eet smakelijk! De salade smaakt koud ook erg goed en is altijd een grote hit bij barbecues of tuinfeestjes.

6 thoughts on “Ensaladilla de arroz (rijstsalade)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.