Sambal Tumis Broccoli

Het recept voor de sardientjes in tomatensaus heeft veel reacties uitgelokt. Oak verwoorde de strekking van de meeste reacties het best: lekker gerecht, minder smakelijke titel. Er was zelfs iemand die mij vroeg of ik mijn puberende neefje de recepten liet bedenken.

Welnu, de sardientjes komen niet van mijn neefje, maar van een collega. Om te bewijzen dat zijn gerechten het niet alleen moeten hebben van makkelijk scoren met grappige titels, gaf hij mij dit recept. Hij probeerde het eerst aan me te slijten onder de naam Tjap Tjoy, maar zelfs ik zag dat het daar weinig mee te maken had. Uiteindelijk heeft hij het Sambal Tumis Broccoli genoemd, wat in het Indonesisch zoveel betekent als roergebakken broccoli met sambal. Ik zal hem maar moeten geloven dat dat inderdaad zo is; hij komt immers uit Venray.

Ingrediënten

 • olijfolie
 • 1 ui
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 1 bouillonblokje (runder)
 • 1 eetlepel sambal
 • 1 krop broccoli
 • 100 gram gehakt
 • half kopje water
 • scheutje zoete ketjap
 • snufje zout
 • kop witte rijst
 • kroepoek

Bereidingswijze

Versnipper de ui en fruit het met één of twee geperste teentjes knoflook in een wok met een klein beetje olijfolie. Rul het gehakt mee zodra de ui wat glazig begint te worden. Als het gehakt bruin begint te worden, doe je de sambal, het boullionblokje en het half kopje water in de wok.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en bak het mee met het gehakt. Giet een scheutje zoete ketjap over het geheel heen en voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak. Bak de broccoli niet te lang mee, zodat het nog lekker kanpperig blijft. Zeven à tien minuten moet meer dan genoeg zijn.

Serveren met witte rijst en kroepoek!

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Oosters by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

3 thoughts on “Sambal Tumis Broccoli

 1. Puberend of Venray, dat scheelt waarschijnlijk niet zo veel. Misschien een leuk idee voor een site “koken met pubers”. Ik zag net dat mijn tiramisu recept pagerank 1 heeft gehaald. We worden nog beroemd in de culinaire lage landen.

 2. Vervang het gehakt door garnalen/gamba’s en doe er een scheutje oestersaus door (i.p.v. ketjap) + wat citroensap.

  Eet smakelijk
  Ans

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.