Caesar Salad

Onlangs (bij de Pasta met tonijn, zongedroogde tomaten en worteltjes) verhaalde ik over mijn zoektocht, in een ver verleden, naar een recept voor Caesar Salad. Daarbij kwam ik terecht op een kooksite (site nog steeds niet gevonden), die achteraf waarschijnlijk de aanleiding heeft gevormd voor het ontstaan van Lekker Hapje. Het leek me daarom wel toepasselijk om de Caesar Salad ook in de groeiende culinaire familie van Lekker Hapje op te nemen.

De naam heeft deze “King of Salads” overigens niet te danken aan Julius Caesar, noch aan een van de andere Caesars die het Romeinse Rijk heeft gekend. Hoewel het onstaan van de Caesar Salad in mythes is gehuld, zijn de meeste bronnen het met elkaar eens dat dat ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw is gebeurd. Een van de verhalen gaat dat ene Caesar Cardini de bedenker was en de salade de eerste keer uit pure nood bereidde. Hij zou belangrijke gasten in zijn restaurant hebben gehad, maar tevens ook een redelijk lege voorraadkast. Van de beperkte ingrediënten die hij tot zijn beschikking had, maakte hij de eerste salade die later zijn naam is gaan dragen en algemeen beschouwd wordt als het beste wat ooit uit de Verenigde Staten gekomen is op culinair gebied.

We zullen nooit weten of dat verhaal helemaal klopt, maar het is wel waar dat salade redelijk eenvoudig te maken is. Wanneer je “normaal” gevulde koel- en voorraadkasten hebt, hoef je ook niet zo veel extra ingrediënten te halen.

Ingrediënten

 • ijsbergslaRomaine (Romeinse) sla
 • paar boterhammen oud brood
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • 4 teentjes knoflook
 • blikje ansjovis in olie
 • 1 eetlepel mosterd
 • 3 eetlepels citroensap
 • 1 theelepel Worcestershire saus
 • een ei
 • geraspte Parmezaan (de kaas; geen inwoner van Parma door de rasp halen)

Bereidingswijze

Je kan natuurlijk kant en klare croutons kopen in de supermarkt, maar dat is natuurlijk geen kunst. Je kan dan net zo goed ook gewoon een flesje met de dressing kopen, of nee, waarom bel je niet 0900-0888 en laat je gewoon de pizza thuisbezorgen? Doe dan wel gelijk je computer uit, nadat je lekkerhapje.nl van je favorieten hebt verwijderd, want hier willen we je dan niet meer terugzien!

Maak dus je eigen croutons. Pers twee knoflookteentjes uit in een klein kommetje en voeg daar 4 eetlepels olijfolie aan toe. Roer de “broodblokjes” in de kom tot ze goed doorweekt zijn door de knoflook en de olie. Spreid de blokjes uit op een bakplaat en bak ze gedurende zo’n tien minuten in de oven op 180 graden, tot ze goudbruin beginnen te worden. Haal ze er eerder uit als ze dreigen te verbranden.

Was de sla en plaats het in een grote slakom. Zorg er wel voor dat de slastukken klein genoeg zijn, zodat ze later bij het eten niet gesnede hoeven te worden. Een salade hoor je niet te moeten snijden. Laat de sla even rusten terwijl je je vermaakt met het bereiden van de dressing.

Pers de twee overgebleven teentjes knoflook in een kom. Neem 3 ansjovis filets uit het blik, snijd ze in hele kleine stukjes en voeg ze toe aan de knoflook. Voeg de mosterd, de Worcestershire saus en de citroensap toe. Voeg ook het ei toe, maar niet voordat je hem zo’n 10 à 20 seconden in kokend water hebt gekookt (dit heet in het een engels “coddling the egg”). Het ei is nog wel rauw, maar die kleine 20 secondes in kokend water zijn wel cruciaal voor de juiste bereiding van de dressing (vraag me niet waarom, misschien helpt dit bij het mengen van de olijfolie?). Klop alles tot je een mooi homogene luchtige mix. Blijf doorkloppen terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt. Doe dit voorzichtig, geef de olie een kans om te mengen met het ei, anders gaat alles schiften en kun je weer opnieuw gaan beginnen.

Bij het serveren schep je eerst de sla op. Giet daar de de dressing op en strooi als laatste de geraspte kaas er overheen, Het mooiste effect bereik je door op dat moment pas de kaas te raspen. Gebruik verse Parmezaan wat een beetje krult, en niet kruimelt, bij het raspen. Eventueel kun je het geheel nog garneren met wat van de overgebleven ansjovis filets.

Ave Caesar! Zij die smakelijk gaan eten groeten U!

36 thoughts on “Caesar Salad

 1. Het is een toppertje. Eventueel kun je ook wat kipreepjes grillen en er doorheen doen. Of als je erg gewaagd wil doen, wat stukjes bacon bakken en toevoegen.

 2. Jammer, maar een echte Ceaser Salade wordt met Romain Lettuce gemaakt, NOOIT met ijsbergsla!
  Originele recept komt uit Mexico

 3. he leuk, kookfanaten, net als ik. ga vanavond de salade maken, heb al een aantal versies gehad en wil graag weten hoe deze het zal doen. als hij bevalt zal ik zeker vaker op ‘bezoek komen’

 4. Geweldig recept! Vooral de dressing is perfect. ik heb zelfs Romeinse sla geregeld, maar volgende keer doe ik het met kropsla; even lekker en 3x zo goedkoop.

 5. Wow, gisteren gegeten. Fantastisch culinair genieten
  Gecombineerd met een souifflaki spies. Varkensfilet, parika en halve uitgelepelde cherry tomaatjes
  en tijdens het grillen steeds keren en met een kwastje een paar keer goed insmeren in een mengsel van
  2/3 olijfolie 1/3 azijn en oregano.

 6. Hallo,

  Ik ken deze site pas sinds een week, maar vind hem erg leuk! Ik heb ook dit recept geprobeerd, echter vond ik de broodstukjes uit de oven niet echt lekker. Kunnen jullie mij misschine vertellen wat ik fout had gedaan. Ik had vers brood in stukjes gesneden (had geen oud brood meer, ligt het hieraan?) en eventjes laten weken in het olijfolie-knoflook mengsel en vervolgens ongeveer 15 min in de over op 200C gedaan. Als ik ze at leek het net of er een beetej olie vrijkwam in je mond. Komt dit doordat ik ze lang heb laten weken? moet je ze helemaal niet weken en alleen maar een beetje besprenkelen? Of omdat het vers brood was? Zodat ze veel vocht konden opnemen? Of omdat het er te lang in stond? IK hoor het graag, bedankt! En ga zo door!

 7. Bellisimo! vond ik zelf?!

  Kritisch als mijn gezin is werd ik subtiel op gewezen dat:
  1. Het knoflook gebruik gehalveerd mag worden.
  2. De croutons voortaan uit wit brood moest bestaan ipv bruin brood
  3. En dat ik was uitgeschoten met het pepergebruik in de dressing
  Smaken verschillen blijkbaar.

  Wat was er dan wel goed vroeg ik me af? De slaai was uitstekend!
  (kant en klaar uit een zakje van AH)

  Ik merk op dat de opbouwende naar mate ik meer kook ongezouter wordt. De gerechten worden afgerekend op presentatie, smaak, creativiteit en inventiviteit. De winst is dat eten belangrijk wordt gevonden. Ik neem het commentaar van mijn dochter van 12 en zoon van 7 dan ook hoog op. Volgende keer gooi ik er gewoon een tandje bij. Met als grote uitdaging, die borden moeten leeg.

  Verder ben ik blij dat we vanavond hebben voorgenomen buiten de deur te gaan eten. Ik wens de dienst doende kook dan ook veel sterkte toe.

 8. croutons kan je ook even kort bakken in een hete pan en waarom zit er gen gerookte kip bij
  de ceasersalade voor de smaak zeker een aanrader…

 9. Gerookte kip zie je inderdaad vaak terug (net als gebakken stukjes bacon). Voor zo ver ik heb kunnen vinden, zat dat niet in het “oorspronkelijke” recept, maar het is zeker wel een hele lekkere toevoeging.

 10. eieren worden vaak in de koelkast bewaard waardoor de binding met de olie slecht zo kunnen zijn dus op warmen dat ding of gewoon je eitjes op kamer temp bewaren is beter voor het ei en het ei neemt de koelkast luchtjes niet over.

  en uitgebakke bacon en kip al dan niet gerookt er bij zie ik meer dan een toevoeging ik maak hem niet zonder .

  en orginele recept uit mexico ? erg raar gezien de ingredienten allemaal middelandse zee dingen zijn .

 11. Ik heb de salade al een paar keer naar dit recept gemaakt en het bevalt me prima! De pasta met aardbeiensaus ga ik ook nog eens proberen; dit klinkt zo bijzonder dat ik het niet kan nalaten!
  Ik maak bij de ceasar salad overigens wel met (gegrilde) kip, apart erbij gegeven. Zo is het hier een maaltijd.

 12. Net terug uit de USA direct op zoek naar het recept van Ceasar Salad en op deze site terecht gekomen! Maar wat ik me nu afvraag, ik heb nog nooit van Romaine lettuce gehoord! Wat moet ik precies kopen om deze heerlijke sla te maken?

 13. AH heeft prima romeinse sla tegnwoordig. Doe er aub geen kip spek etc door, dat is een ander recept.. wel lekker, maar geen caesar salad. Eitje bindt beter als het een beetje aangegaard is.. saus moet lekker lobbid zijn. koop es verse parmesaan, je weet niet wat je proeft…mmmmmm

 14. Inderdaad Romeinse Sla dus, bij elke lokale turkse of marokkaanse groentenboer helemaal niet duur. Trouwens ik mis de kappertjes. (of dat nou wel of niet authentiek is) Zowel een handje kappers in de dressing laten meedraaien alsmede over de salade zelf. En die mooie grote bladen natuurlijk niet klein maken (of snij je de spaghetti soms ook voor?). De lol is juist dat je die grote bladeren met de hand kunt beetpakken met alle goodies er op, een beetje friemelen en hoppakee afhappen. (vooral handig wanneer je de salade buiten eet, en daar is ie erg geschikt voor). Ik zie trouwens helemaal niet in waarom je er bacon of kip door heen zou moeten doen. Met anjovis en die dressing is dat toch volkomen overbodig? Dat eitje kan je trouwens beter een kleine twee minuten koken; dus het eigeel nog geheel vloeibaar en het eiwit gestold. Rauw eiwit doet weinig in een dressing, rauw maar licht gebonden eigeel daarentegen maakt de dressing lekker dik.(net zoals in de mayo) Volgens Van Dam, in zijn Dikke Van Dam komt Caesarsalade inderdaad net over de grens van Mexico uit het restaurant Caesar Palace, een Italiaan trouwens. Wat een gebrek trouwens aan historisch inzicht van Kliko Dog hierboven (what’s in a name?) over dat Mexicaanse. Nooit gemerkt dat mexicanen spaans spreken? Ook de Mexicaanse keuken is gelardeerd met mediterrane toevoegingen, nou was die caesar gewoon Italiaans maar dat terzijde. (of siciliaans geloof ik om nog preciezer te zijn, maar daar moet je dus even de onvolprezen Johannes op na slaan ). Croutons kunnen trouwens ook heel goed op veel lagere ovenstand en langer gebakken (150 graden ofzo) dan heb je dat probleem van te vers brood ook niet. (want het gaat natuurlijk omdat uit drogen). Verder trouwens natuurlijk een geweldig plan van die Caesar!

 15. niet zo populair proberen te schrijven maak je niet geloofwaardiger. je recept voor ceasar salade klopt voor geen meter. er HOORT namelijk geen ansjovis in en ook geen worchestersaus. maar het KAN erin. jij bepaalt hier niet wat wel en niet in een recept hoort. en ga een chefkok met 30 jaar ervaring nou niet eigenwijs tegenspreken want daarmee maak je jezelf niet geloofwaardiger.

 16. @ik: HAHAHA, wat een kasones joh. Er wordt hier geprobeerd een leuk en luchtig verhaal neer te zetten en vervolgens meen jij te moeten vertellen dat niemand verheven is boven grote boze kok met 30 jaar ervaring.

  Why the fuck ben jij aan het zoeken naar receppies voor een Ceasar Salad als je het zelf allemaal zo goed weet?

 17. en zo komt het niveau op dat van de gemiddelde internetsite.. we gaan lekker schelden omdat het zo fijn anoniem is.
  de originaliteit van recepten is altijd aan discussies onderhevig; de arrogantie van de schrijver van het originele stukje is fenomenaal: bepaal jij wie zich hier laat zien?

 18. @peter: Mijn mail was niet aan de schrijver van dit suk gericht maar aan de schrijver van de reactie boven mij (volgens mij duidelijk aangegeven). Verder kent de schrijver van het originele stuk mij al heel lang, dus ik ben zeker niet anoniem voor hem…

 19. Hartelijk bedankt voor het heerlijke recept dat deze kerst tot een succes heeft gebracht, mijn huis werd s`ochtends al in een heerlijke geur gevuld het was LOL om de saus te maken en de smaak wat er niet minder om. Groetjes en smul ze in 2009. Gene

 20. Alleen al om hoe de bereidingswijze geschreven is ga ik niet eens verder zoeken naar een ander recept! Top! :) Ik ga het vanavond proberen maar dan toch echt met gegrilde kip. En helaas wel met de Romeinse sla van de AH(wat overigens prima is!) en Parmezaanse kaas van de AH….onze echte parmezaanse kaas uit Italie is op en geen tijd voor een speurtocht naar de echte goeie.

 21. Het was heerlijk!! Alleen hadden ze geen romeinse sla bij deze AH…..Heb het dus helaas met ijsbergsla moeten doen wat ook prima smaakte!
  Croutons waren goed gelukt en de dressing ook naar mijn idee. Wat ik wel onduidelijk vond was hoeveel olijfolie ik dan bij het ei moest kloppen….ik heb het maar op gevoel gedaan en er 2 flinke scheuten bij gedaan. En vond het toch lastig in te schatten hoe lang ik het ei moest kloppen maar mijn vriendin vond het erg lekker! En voor hoeveel personen is dit recept nou? Ik ga het zeker vaker maken. Thnx!

 22. Goed Recept! Precies wat ik zocht. Ik ben een groot fan van knoflook maar ik zou het snappen als iemand een teen minder zou willen gebruiken.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.