Brute Brownies

Laatst was ik te gast bij Bambi. Na heel lekker te hebben gegeten, kreeg ik als toetje eveneens hele lekkere brownies. Terwijl ik van de chocoladesmaak zat te genieten, bedacht ik me dat het schandalig was dat er op Lekker Hapje nog geen recept voor brownies te vinden was. Als eigenaar van de site en groot chocolafan (en wie is dat niet?) kon ik dat eigenlijk niet laten gebeuren.Brownies schijnen te zijn ontstaan toen een verstrooide kok een chocolade taart wilde maken maar vergat om een rijsmiddel te gebruiken. Dat brengt ons gelijk bij een van de sleutels tot een lekkere brownie. Een brownie dient lekker sompig te zijn. Drassig is misschien zelfs wel het juiste woord. Dit kun je inderdaad bereiken door geen (of heel weinig) rijsmiddel te gebruiken, zoals de verstrooide kok in ons verhaaltje.

De sompigheidsgraad kun je ook vergroten door veel chocola te gebruiken. Een lekkere brownie bevat veel chocola. En hoe donkerder de chocola hoe beter: een cacao percentage van minimaal 65% is toch wel vereist. De meeste buurtsupers hebben wel een reep van hun huismerk in de aanbieding die dat percentage haalt. Neem geen genoegen met minder (melkchocola is zeker uit den boze!), immers veel donkere chocola is wat een lekkere brownie onderscheidt van een bruut lekkere brownie.

Ingrediënten

 • 400 gram pure chocola (minstens 65%)
 • 150 gram boter
 • 3 eieren
 • 250 gram bruine suiker
 • 110 gram bloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 100 gram walnoten
 • snufje zout

Bereidingswijze

Zet een pan water op en breng dit aan de kook. Plaats een kom boven de pan en laat hierin de boter en de chocola smelten. Gebruik dus alleen pure chocola en hoe donkerder hoe beter!

Klop ondertussen in een andere kom de eieren samen met de suiker. Mix daar vervolgens de gesmolten chocola-boter mix doorheen. Breek de walnoten in kleine stukjes en roer ze door de mix.

Voeg de bloem en de bakpoeder bij elkaar. Gooi daar een snufje zout bij. Roer dit tenslotte beetje bij beetje (om klonten te voorkomen) door de chocolade mix.

melting chocolate

Vet een cakevorm in met boter en vul hem met je browniemix. De cakevorm in de oven op 180 graden bakken gedurende een half uur. De brownies zijn klaar zodra de bovenkant droog/krokant is maar als je een cocktailprikker in het deeg steekt toch nog wat deeg aan het prikkertje blijft plakken. De brownies dienen lekker sompig te zijn!

Nu de brownies in de oven staan, kun je even de tijd nemen om alle tools die je tot nu toe bij de bereiding hebt gebruikt in alle rust schoon te maken. Gebruik zo veel mogelijk alle vingers en je tong. Deze activiteit draagt niet echt bij tot de smaak van de brownies maar is wel een van de prettige bijkomstigheden. Geniet er dus even van.

Brownies

Haal de cakevorm uit de oven en laat het even afkoelen. Snijd alles in blokjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Dien de brownies nog vers en warm op, of bewaar ze in de koelkast om lekker koel op te eten. Je kan ze ‘puur’ eten of serveren met slagroom of ijs.

Hmmm… Chocolate. Enjoy!

28 thoughts on “Brute Brownies

 1. Hij staat in de oven.. Ben Benieuwd! :)

  Ik heb het een klein beetje anders gedaan:
  -200gr euroshopper chocolade puur (minimaal 50%) en 200 gram Zwitserse puur (minimaal 72%)
  – zelfrijzend bakmeel; 130 gram
  – geen walnoten (bah! ;) )

  Verder geen wijzigingen gemaakt…
  Leuke site ByTheWay, erg handig als je op vrijdagmiddag besluit te gaan googlen naar een recept voor Brownies!

  Keep up the good work! :)

 2. Nee, nee, nee geen gesmolten chocola erop maar ganache erop smeren !!! Maakt hem helemaal af
  voor jullie info:Ganache is een crème voor de garnering van nagerechten, de vulling van taarten en bonbons. Chocolatiers brengen hem op smaak met vruchten, koffie of thee als interieur voor bonbons.

  Een recept voor ganacheroom (crème ganache):
  Smelt 250 g chocolade op zacht vuur. Roer er 60-75 g boter door en klop er daarna 2½ dl dunne room of 2 dl dikke crème fraîche (verdund met minstens ½ dl melk) door.

 3. Bedankt voor het recept. Tijdens het googlen ben ik heel wat verschillende recepten voor brownies tegengekomen, maar deze sprak mij het meest aan. Ik ben een chocoladefreak, dus hoe chocoladeriger hoe beter.

  Ik heb er vier repen Swiss Noir (72%) voor gebruikt. Ook heb ik een zakje vanillesuiker aan de bloem toegevoegd.

  In plaats van de walnoten heb ik zo`n 90 gram witte chocolade in brokjes gesneden en op het laatst aan het beslag toegevoegd. Het resultaat ziet er goed uit en het smaakt geweldig. :)

  Er is nog heel wat over, dat serveer ik wellicht nog eens met ijs erbij.

 4. Dat van de witte chocola moet echt lekker zijn. Bij de Albert Heijns op de NS stations verkopen ze van die Chocolade koeken die ook stukjes wiite chocola bevatten. Ik zeg wel koeken, maar het zijn meer platgeslagen brownies met stukjes witte chocola. Echt zondig lekker, je zou bijna denken dat de NS dat speciaal met de AH heeft geregeld om de aandacht van de vele storingen en vertragingen af te leiden.

  Het recept voor ganache staat nu trouwens ook op de site.

 5. De witte chocola laat ik volgende keer toch maar achterwege. Er was niet zoveel meer van terug te vinden, en het komt volgens mij de smaak van de pure chocola niet zo ten goede. Ik ga ze gauw weer eens maken, en dan zal ik ze zeker eens met ganache proberen!

  En die koeken… ik reis vrijwel nooit met de trein, maar volgens mij moet ik toch maar eens een NS station gaan bezoeken. :)

 6. Echt een heerlijk recept! Ik heb zelf 2/3 van het recept gemaakt en ook de walnoten eruit gelaten, en 85 gram zelfrijzend bakmeel gebruikt ipv het bloem met de bakpoeder. Ik ga ze zeker nog eens maken!

  P.S. het deeg is trouwens ook érg lekker :)

 7. Ik vind brownie met zure room waar je zure kersen (morellen) op zware siroop door roert héél erg lekker. Mooi recept. Ik maakte eerder van die dr. Oetker brownies, maar ik ga dit maar eens proberen.

 8. Hoi !

  Wat leuk dat je ook van de kvz komt.

  Jouw recept ziet er erg goed uit :)
  Ik geloof ook meteen dat het erg lekker is, zelf maken is altijd beter dan pakjes idd haha!

  Maar de enorme chocolade behoefte voor deze brownie ontstond in de supermarkt waar ik geen recept bij de hand had voor ‘echte zelfgemaakte brownies’.

  Ik had het er nog met Ivonne over, dat de makkelijkheid-smaakverhouding van het muffinpak van Dr. Oetker best goed is.

  We laten het zeker even weten als we je recept getest hebben! en ook als we iets anders van je leuke site gemaakt hebben.

  Groetjes Femke

 9. In mijn heilige chocoladeboek staat een recept voor brownies met zonnebloemolie in plaats van boter. Ik kan me zo voorstellen dat dit de zompigheid ten goede komt. Ik ga NU naar de winkel rennen voor een fles van het spul en daarna snel brownies maken. Ik hou je op de hoogte …

 10. Alexandra, ik heb hiermee een ronde springvorm van 24 cm doorsnee gevuld. Hoeveel personen er van eten is afhankelijk van hoe gulzig je bent ;-)

 11. Ik geloof dat het recept een redelijk succes was, verschillende mensen hebben een tweede stuk gepakt en er is niks van overgebleven. Ik heb echter pure repen van de Euroshopper gebruikt, je zult wel het verschil proeven maar het is een goed alternatief voor als je student bent (0.33 per 100 gram). Voor al die geen walnoten gebruiken: de walnoten maken het recept echt af, en iets meer is mss nog wel lekkerder.

 12. Het wordt vast heel lekker, ik ga er vandaag aan beginnen. Maar, in het verhaaltje staat: zonder rijsmiddel en in je recept staat: 1 lepel bakpoeder. Dat begrijp ik niet.

 13. Zo bij mij staat tie ook ik de oven! Het er nog witte chocoladestukjes doorheen gedaan, eigenlijk voordat ik de reacties ging lezen ;) Verder gewoon recept gevolgd en alvast bij mij favorieten gezet…

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.