Allioli

Toen we besloten om zelf wat dipsauzen te maken voor mijn verjaardagsfeest, mocht er van mij een saus zeker niet ontbreken: allioli. Allioli komt oorspronkelijk uit de regio rond de Catalaanse kuststreek. De naam is een samentrekking van de Catalaanse woorden voor knoflook (all) en olie (oli).

Het zal dus niet geheel een verrasing zijn dat olie en knoflook de twee belangrijkste ingrediënten van de saus zijn. Vaak zelfs de enige, zoals we zelf leerden na op Internet wat onderzoek te hebben gedaan. Vaak wordt de saus wat romiger gemaakt door wat eidooiers er aan toe te voegen. Wij besloten de saus op basis van Mayonaise te maken, wat min of meer op hetzelfde komt (ook eieren en olie).

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • 5 knoflookteentjes
 • 500 ml Mayonaise
 • chilipoeder
 • citroensap

De saus zelf is erg makkelijk te maken. Knijp wat knoflookteentjes fijn en roer de knoflook door de Mayonaise (ongeveer 100 ml mayo per teentje knoflook). Maal wat peper en zeezout door de saus om hem op smaak te brengen. Mijn vriend Rikki, die zich afgelopen zaterdag over de allioli bekommerde, verving de peper en het zout door gemalen chili. Dit gaf het geheel een bijzonder lekkere smaak. Voeg tot slot een of twee eetlepels citroensap toe om de saus een tikje frisser te maken.

Vergeet de mondspray niet! (für den nächsten Tag)

9 thoughts on “Allioli

 1. Kom op ATR, zelf die mayo maken! 1 eierdooier, 0,5 eetlepel aziijn, en 2,5 dl olie (arachide of sla). beetje peper, beetje zout, klein beetje mosterd. eerst alles behalve de olie door elkaar mixen en dan onder constant roeren de olie toevoegen, eerst druppels en als de mayo dikker wordt, een dun straaltje. Het liefst gewoon met een garde zodat de mayo lekker lodderig wordt… Dan dus 3 tenen knoflook hieraan toevoegen en je hebt het zelf gemaakt…

  Voor variatie bij vis: ipv knoflook een beetje dille, enz, enz….

  [het recept voor mayonaise is hier te vinden]

 2. Je hebt natuurlijk volledig gelijk Mark. Maar ja, we hadden natuurlijk maar beperkte tijd vóór het feest en we moesten ook nog de rest van de dingen nog voorbereiden en klaarmaken. Vandaar dus de keuze om niet zelf de Mayonaise te maken.

  Ik zal je recept wel in het achterhoofd houden voor de toekomst!

 3. Nog een tip: gebruik verse knoflook.
  Ik besloot net, als verrassing voor Alberto, allioli te maken met ingemaakte knoflookteenjes uit een potje(zat in mijn kerstpakket) uit gebrek aan beter. Er zit weinig smaak aan. Was ook wel te verwachten misschien. Eens kijken wat Alberto ervan vindt…

 4. Ik proefde de knoflook wel, hoor. Het smaakte zeer goed. Wel is het zo dat de Mayonaise smaak iets meer de boventoon voerde dan bij de Allioli die Rikki in Maastricht had gemaakt.

 5. Allioli moet je vers bereiden, anders is het geen alliolie!!! Mensen mensen toch. Een knoflookteentje toevoegen aan mayonaise is gewoon knoflookmayonaise…….lekker makkelijk allemaal!!!!

 6. Recept Alliolie:

  5 teentjes knoflook
  5 peperkorrels
  zeezout
  1 eetlepel mosterd (Dyon)
  2 eetlepels azijn
  4 dl Olijolie

  En koken maar!!

 7. Elsje, goed bekeken is jouw recept ook knoflookmayonaise, alleen maak je de mayo in dit geval zelf (zie wat dat betreft ook de eerdere reacties van Mark en mij hierboven).

  “Echte” alioli is eigenlijk knoflook gemengd olijfolie, niet meer. De knoflook moet je dan in een vijzel zo fijn zien te malen dat de verkregen knoflookpasta met de olie, die je langzaam toevoegt, een emulsie vormt.

  Het toevoegen van eierdooiers maakt het binden van de saus makkelijker, maar volgens de puristen heb je dan geen allioli meer. Persoonlijk vind ik het niet alleen makkelijker om de saus zo klaar te maken (al dan niet met zelf-gemaakte mayo), maar ook lekkerder.

  Zoals altijd met recepten is iedereen vrij om het op zijn/haar eigen manier te doen. Je blind staren op regeltjes en voorschriften lijkt mij niet de beste manier om lol te hebben en te genieten bij het koken.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.