Pasta alla Caprese

Gerechten waar een combinatie van mozzarella, tomaten en basilicum in is verwerkt, worden doorgaans “alla Caprese” genoemd, naar het kleine Italiaans eilandje in de baai van Napels. Zo ook dit pastagerecht, gelift uit de onmisbare Pasta Bijbel. Ik heb het gisteren voor het eerst gemaakt en het was zo lekker, dat ik het gelijk op de site moest zetten.

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • 300 gram pasta
 • olijfolie
 • zes tomaten
 • 1 theelepel suiker
 • peper
 • 1 blikje ansjovis (50 gram)
 • 2 blikjes tonijn
 • 50 gram olijven
 • witte wijn
 • 125 gram mozzarella
 • verse basilicum

Begin met het koken van de pasta, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bereid de saus terwijl de pasta aan het pruttelen is.

Bedek de bodem van een middelgrote steelpan met een laag olijfolie. Voeg zes, in blokjes gesneden, tomaten toe. Strooi er een theelepel suiker toe om de zuurte van de tomaten wat op te heffen (tip van mijn moeder) en breng het geheel wat op smaak wat peper. Verwarm het geheel al roerend totdat de tomaten zacht worden en vocht beginnen los te laten.

Laat een blikje ansjovis in olijfolie (50 gram) uitlekken, snijd de ansjovis in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saus. Herhaal de procedure met twee blikjes tonijn in olijfolie. Snijd zo’n 50 gram aan olijven in kleine stukjes en gooi ze ook in de pan. Giet een scheutje witte wijn bij de saus en roer het een paar keer om, totdat alles goed gemengd is. Verdeel een bolletje mozzarella in blokjes en doe de kaas bij de saus. Laat dit smelten zonder het geheel te roeren.

Serveer de pasta zodra deze klaar is. Giet de saus er overheen en bestrooi het geheel met versnipperde verse basilicum.

Buonissimo!

2 thoughts on “Pasta alla Caprese

 1. Een droom van een recept om paraat te hebben. Lekker makkelijk, snel klaar en de smaak deed mijn verwachting met 7 mijls laarzen overschrijden! Op de foto is het niet goed te zien maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. De kleuren van de Italiaanse vlag. Een must voor vis liefhebbers!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.