Veronica’s Pie de Limón

Morgen hebben we met de lokale delegatie Spaanse en Portugese collega’s een soort van Kerstetentje gepland. Het idee is dat iedereen een bijdrage aan het etentje levert. Gezien de lof die ik bij vorige etentjes geoogst heb met mijn mama’s tiramisu, leek dit me een uitstekende gelegenheid om Veronica’s Pie de Limón uit te proberen.

De Veronica in kwestie heeft niets met radio of televisie te maken maar is een van mijn nichten uit Venezuela. Vero staat bij de familie bekend als een echte keukenprinses en heeft grote naam gemaakt met o.a. haar “Pie de Limón”. Letterlijk te vertalen als citroentaart of -cake, maar in de praktijk meer een citroenpudding.

Ingrediënten

 • een pak Maria koekjes
 • 125 gram boter
 • twee blikken gecondenseerde melk
 • half dozijn citroenen
 • 3 eieren
 • 500 gram suiker

Bereidingswijze

Maal voor de korst een pak Maria koekjes tot kruimels en vermeng dit met 125 gram boter tot je een mooie homogene mix hebt. Vet een ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem en zijkanten met een uniforme laag van het deeg. Gebruik de bolle kant van een eetlepel om het te verdelen en overal goed aan te drukken.

Meng in een kom twee blikken gecondenseerde melk met het sap van een half dozijn citroenen. Je kan het aantal citroenen naar smaak verhogen of verlagen. Alles is afhankelijk van hoe zuur je de vulling wil hebben. Neem het eigeel (gooi het eiwit niet weg) van drie eieren en klop deze een voor een door de vulling. Spreid tenslotte de vulling over het deeg in de ovenschaal. Verwarm het geheel gedurende zo’n tien minuten in de oven op 180 graden Celsius. Haal de schaal daarna uit de oven en laat het op kamertemperatuur afkoelen.

Neem nu het eiwit van de eerder genoemde eieren en klop dit samen met 500 gram suiker en het sap van een halve citroen tot het geheel lekker luchtig is. Hiermee gaan we een lekker luchtige bovenlaag van merengue voor de pie bereiden. Verspreid het mengsel gelijkmatig over de vulling en doe de schaal weer in de oven gedurende een paar minuten tot de bovenlaag lichtjes begint te verkleuren.

Haal de schaal uit de oven, laat het afkoelen en bewaar het vóór serveren gedurende een nacht in de koelkast. Eventueel kun je het geheel nog versieren door wat citroenschil er boven te raspen.

Easy Peasy Lemon Squeezy!

UPDATE: Een nachtelijke chatsessie met Venezuela (tijdverschil enzo) levert de volgende tip op. De pie is ook prima te maken zonder het eigeel. Vero doet dit regelmatig daar haar moeder (en dus mijn tante) allergisch is voor ei.

7 thoughts on “Veronica’s Pie de Limón

 1. Hallo, ik heb een vraagje over dit gerecht. Ik heb gisteren proefgedraaid, maar van het eiwitmengsel was alleen de bovenkant hard. Dat komt misschien omdat de laag te dik was, omdat mijn overschaal te klein was. Maar in recept staat grootte van overnschaal niet bij. Misschien zou u me kunnen laten weten wat voor maat u gebruikt hebt. En moet over dan evengoed op 180graden blijven staan? Verder was het erg lekker en wil het voor oudjaars diner gebruiken.
  Alvast hartelijk dank voor reactie.
  Groeten, Marjet

 2. De hoeveelheden hier zijn voor een “standaard” ovenschaal. Volgens mij zijn die rond de 30 x 20 centimeter.

  Wat betreft het eiwit, ik denk dat de hoeveelheden wat naar beneden moeten worden bijgesteld. Ik had de eerste keer ook hetzelfde probleem, dat alleen de bovenkant was gestold. Probeer het eens met alleen het eiwit van een van de eieren.

  Succes! Laat ons weten of het in de smaak valt bij het oudjaarsdiner!

 3. Klopt. Dat stond ook in het oorspronkelijk recept van mijn nicht Veronica. Ik had echter veel te veel eiwit (zie ook mijn eerdere reactie hierboven) en heb daarom toen de hele oppervlakte bedekt.

 4. Pingback: ¿Repetimos?

 5. maar moet er echt 500 gram suiker door de eiwitten???
  klop je daneiwit, suiker en citroensap tegelijkertijd?
  en gebruik je gezoete gecondenseerde melk?
  help! wil hem vanavond maken!!

 6. Hoi Inge,

  Vele te laat dan hier eindelijk mijn antwoord. Ik hoop in ieder geval dat het je nog gelukt is om het te maken.

  Gecondenseerd melk is van zichzelf al mierezoet, daar hoef je geen extra suiker aan toe te voegen. Wat betreft de suiker door de eiwitten vor de merengue, dat waren de hoeveelheden die ik van mij nicht Veronica door heb gekregen. Zelf heb ik de merengue nooit echt goed voor elkaar gekergen en ben meer geneigd om het weg te laten de volgende keer.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.