Tiramisu

TiramisuGeen toetje roept zoveel reacties op wanneer je hem bestelt in een restaurant, of kant-en-klaar koopt in de winkel, als tiramisu. Er is altijd iemand in je gezelschap (meestal vrouwelijk van geslacht) die beweert dat zij een veel betere tiramisu kan maken. Dit gebeurt standaard elke keer, waardoor ik wel benieuwd ben of thuisgemaakte tiramisu inderdaad lekkerder is dan de restaurant- of supermarktversie. Laat ik dat eens gaan testen.

Ingrediënten

 • eigeel van 5 eieren
 • 100 gram suiker
 • glas brandy (of Triple-sec)
 • 500 gram Mascarpone
 • lange vingers
 • espresso (of hele sterke koffie)
 • chocoladepoeder

Bereidingswijze

Neem het eigeel van 5 eieren en meng dit met 100 gram suiker. Klopt het eigeel op tot het lekker luchtig is. Giet er een glaasje brandy (of Grand Marnier, triple-sec) en meng 500 gram mascarpone kaas er goed doorheen.

Gooi het eiwit van de eieren overigens niet weg!

Bedek de bodem van een schaal (je kan gebruik maken van een ovenschaal) met lange vingers. De lange vingers hoor je nu in espresso te weken. Omdat ik geen espresso apparaat heb, heb gewoon hele sterke koffie gezet met mijn pergulator. Bedek de lange vingers met de helft van de romige mascarpone crème. Herhaal dit met de rest van de lange vingers en de crème. Wees bij de tweede laag lange vingers wel voorzichtig bij het aanbrengen van de koffie. Strooi wat chocoladepoeder over de bovenste crèmelaag. Laat de tiramisu nu een nacht afkoelen in de koelkast.

Eet smakelijk! In de toekomst kun je in een restaurant nu ook roepen dat jouw tiramisu lekkerder is dan wat ze je daar voorschotelen!

This entry was posted in Italiaans, Mediterraan, Alle Recepten, Nagerechten en gebak by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

7 thoughts on “Tiramisu

 1. Eerste keer vergeten… In plaats van cacaopoeder (of gemalen hagelslag) is het ook erg lekker met kaneel. Je kunt de kaneel zelfs al door de mascarpone doen!

 2. Hee,

  nog lekkerder als je in de koffie Amaretto di Saronno doet. Doop de lange vingers niet te lang in de koffie/likeurmengsel. Doe de suikerlaag van de lange vingers aan de onderkant!

  Ik ben Italiaanse en zo wordt de Tiramisu bij ons in Abruzzo gemaakt!

 3. Ik maak dit recept al jaren met veel succes, jammergenoeg lees ik dat het bij veel mensen een drassige zooi is geworden.
  Toch iets fout gedaan dan!
  Tip: leg de lange vingers droog in de bak, besprenkel ze dan stuk voor stuk met een grote eetlepel met koffie en dan met de likeur, gebruik ook weer niet te veel vocht want als het gerecht in de koelkast staat (12 uurtjes min.) trekt het vocht vanzelf in de nog droge gedeeltes van de lange vinger en maakt deze mooi zacht en cakeachtig.

  Je hoeft het eiwit niet weg te gooien! je kan het (of de helft van het eiwit voor een iets vaster mengsel) in een schone vetvrij kom goed stijf klopen en op het laatst door het eigeel/mascarponemengsel spatelen.

  Eenmaal in de koelkast goed met plastic folie afdekken omdat het mengsel snel geuren van andere gerechten opneemt!

  Als ik dit maak maak ik een klein desertschaaltje met tiramisu die ik dan alvast opeet terwijl de grote bak opstijft en onaangeroerd kan blijven!

 4. Over experts gesproken! Dank voor je reactie en al je tips. Ik ga in het recept zelf naar je reactie verwijzen, zodat de mensen je tips gelijk mee kunnen nemen.

 5. Ook ik ben gek op dit recept! Kan zo de hele schaal met tiramisu leeg eten.
  De eerste paar keer dat ik de tiramisu maakte was deze erg goed gelukt. Daarna is er een paar keer wat fout gegaan en werd het inderdaad een drassige zooi. Ik ben er nu achter gekomen, dat dit komt omdat het eiwit niet goed opgeklopt is en misschien doordat de lange vingers te lang in de koffie hebben gezeten. Ik ben erg blij met de tip van Patrick, om de lange vingers te besprenkelen met koffie. Werkt een stuk beter en de smaak van de koffie is dan ook niet te overheersend.
  Nu kan ik weer Tiramisu maken zoals deze hoort te zijn.

  Geweldig recept voor een overheerlijke Tiramisu!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.