Rijstsalade met kikkererwten, dadels en noten

Elk nieuwjaar kom ik trouw met het voornemen om vaker op de site te schrijven. De ervaring leert dat ik dat meestal wel een of twee maanden volhoud, maar dat de productiviteit daarna weer naar een nulpunt daalt. Omdat je van je ervaringen moet leren, ga ik het dit jaar anders aanpakken.

Ik ga me niet meer plat voornemen om meer te schrijven, maar proberen om in het dagelijkse leven dingen te veranderen, andere gewoontes op te pakken, die dan vanzelf zouden meoten leiden tot meer stukjes op de site. Slim!

Een van de zaken die we in 2016 anders aan gaan pakken, zijn de lunches op werk. Waar ik bijna elke dag veroordeeld was tot het voer wat in de kantine geserveerd wordt (beperkte keuze, valt vaak tegen en relatief duur), ga ik vanaf nu proberen om wanneer het kan mijn lunch van huis mee te nemen. Lekkerder! Gezonder! Goedkoper!

Het gaat hier overigens niet om dat ik straks elke ochtend een stapel bammetjes sta te smeren voor ik achterin de file aansluit. Nee, geen sad desk lunches, maar lekkere salades, of creatief gebruik van de kliekjes van de avond ervoor. Het moet wel een upgrade ten op lichte van het kantinevoer op kantoor zijn.

Voor de inaugurale non-sad desk lunch, zocht ik een salade waar ik de overdaad aan dadels in mijn voorraadkast (overlevenden van het trio aan kersttoetjes) in kwijt zou kunnen. Rondsnuffelend op het internet kwam ik deze gebakken dadels tegen, inclusief de suggestie om ze met rijst een noten te combineren tot een salade. Onderstaand recept is het resultaat.

 

Ingrediënten

genoeg om drie dagen van te lunchen

 • 25 dadels
 • 1 ui
 • 400 gram kikkererwten
 • twee eetlepels amandelen
 • twee eetlepels pijnboompitten
 • twee eetlepels zonnebloempitten
 • twee eetlepels walnoten
 • olijfolie
 • citroensap
 • peper
 • zout
 • muntblaadjes

Bereiding

Versnipper de ui en leg even apart.

Verwijder de pit uit de dadels en snijd ze in reepjes. Verhit een laagje olijfolie in een bakpan en bak de dadels 5 minuten op middelhoog vuur (bij ons standje 8 uit 11 — yup, ours goes to eleven).

Haal de dadels uit de pan , en voeg de ui toe aan de pan. Bak deze in de dadelolie tot die begint te verkleuren.

Haal de pan uit het vuur, voeg de dadels en de kikkererwten toe.

Rooster de amandelen, walnoten en de zonnebloem- en pijnboompitten. Voeg de noten toe aan de pan met de dadels en de kikkererwten.

img_4433
Kook de rijst. Giet de rijst af. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en breng op smaak met de versnipperde muntblaadjes, zout, peper en scheutjes citroensap en olijfolie.

 


Also published on Medium.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.