In de langslepende #burgeroorlog die Mark en ik voeren, had het strijdtoneel zich moeten verplaatsen naar de vegaburger. Maar het is mij nog niet gelukt om daar een geschikte en lekkere kandidaat voor te vinden.
Want ik snap heel goed dat je heerlijk kan koken zonder vlees. De pogingen om vlees zo dicht mogelijk na te bootsen, nadat je eerst al had besloten om het vlees weg te laten, heb ik echter altijd op z’n minst opmerkelijk gevonden. Het concept vegaburger wil er daardoor bij mij maar moeilijk in.
Dus hoewel de naam van deze burger misschien anders doet vermoeden, is het gewoon een echte burger-burger: mét vlees. De aubergine uit de titel wordt alleen verwerkt, met wat knoflook en tomaten, in het bijbehorende sausje.
Ingrediënten
voor twee burgers
- twee broodjes (Italiaanse bollen genieten in huize Lekker Hapje momenteel de voorkeur)
- 250 gram gehakt
- zout
- peper
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- olijfolie
- handjevol rucola
- geitenkaas (of feta)
Bereiding
Snijd de aubergine en de tomaten in kleine blokjes. Versnipper de teentjes knoflook, of haal ze door een knoflookpers.
Verhit een likje olijfolie in een pan en fruit kort de knoflook. Voeg de aubergine en de tomaat toe en bak alles op een matig vuur tot je een smeerbaar prutje hebt gekregen.
Vorm twee burgers van het gehakt en bak ze in een pan in een likje olijfolie. Breng ze op smaak met een snufje zout.
Snijd de broodjes open en besmeer ze met de geitenkaas (de geitenkaas kun je ook vervangen door feta; kruimel deze dan door de tomaat-auberginesaus). Verdeel de aubergine saus over de boven- en onderkant van je broodjes.
Leg de burger op het broodje en top af met de rucola.