Onlangs reisden de vriendin en ik af naar Maastricht. We gingen daar langs bij een aantal van de hele goede vrienden die ik over heb gehouden aan de zeven jaar die ik er heb gewoond.
Het was dat weekend zowaar eens zomers weer, dus hadden we met “Plytz” (bekend van de sardientjes ongesteld) en zijn gezinnetje in het stadspark afgesproken om te gaan picknicken. En omdat het bad form is om met lege handen op een picknick te verschijnen, bakten de vriendin en ik deze heerlijke bananencake.
Ingrediënten
- 285 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- snufje zout
- 100 gram roomboter
- 225 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 4 rijpe bananen
- 90 milliliter melk
- eetlepel citroensap
- 1 eetlepel vanillesuiker of vanille aroma
Bereiding
Meng in een beslagkom de boter en suiker tot je een romige mix hebt.
Voeg de bananen toe en prak deze er doorheen. Voeg de eieren, de vanille suiker en de melk toe en meng alles goed.
Breng de bloem, bakpoeder en zout bij elkaar in een aparte kom. Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe aan de bananen mix. Beetje klonten mag.
Vet een cakeblik in met wat boter en vul het vervolgens met je bananen beslag.
Bak in de oven op 180 graden gedurende één uur. De cake dient te reizen en mooi bruin te kleuren. Als je met een satéstokje in de cake prikt, moet deze er weer schoon uit komen. Let goed op dat je de cake niet té lang bakt waardoor die verbrandt. Dat zou zonde zijn.
Laat de cake buiten de oven een paar minuten afkoelen voor je hem uit het blik haalt. Of laat hem in het blik als je hem nog naar een picknick mee wil nemen ;-)
Wat slotwoorden:
- De bananen moeten rijp zijn; grote bruine vlekken op de schil zijn echt een must. Ze zijn dan makkelijker door het beslag te prakken en ze smaken ook een stuk zoeter dan wanneer ze minder rijp zijn.
- Gaat uitstekend met een bolletje ijs, zoals elke eenvoudige en smakelijke cake.
- Zie na het plaatsen van het recept dat ik jaren geleden al een andere bananencake, deze gevuld met walnoten, op de site heb geplaatst. Ook lekker. Waar dit recept wat smeuïger is, heeft de andere iets meer bite door de walnoten.
Zo, en nu gaat cake nummer 5 de oven in. 5e cake sinds jullie bezoek :) Juist omdat deze cake ook lekker is met wat minder suiker. Ik was laatst melk vergeten nadat de cake al 10min in de oven zat, maar alsnog toegevoegd. Nu zie ik waarom: je bent het in de bereidingen vergeten te vermelden. Groeten!
Oeps! Hersteld!
Vandaag trouwens nieuwe cake uitgeprobeerd. Binnenkort op de site, hou het in de gaten!
Er staat bloem maar moet het geen zelfrijzend bakmeel zijn?
Nee, met bloem gaat het prima!