Chocoladetaart met olijfolie

Een aantal weken geleden was Nigella Lawson de gast bij het programma College Tour. Aan het begin van de uitzending werden drie studenten uit het publiek naar de keuken van de studio gestuurd om een van Nigella’s recepten, door de Domestic Goddess zelf uitgekozen, te bereiden. De drie studenten misten hierdoor dus wel het interview met hun idool, maar hadden wel de eer om hun baksel aan het einde van de uitzending door Nigella zelf te laten proeven.

Het uitgekozen recept was haar, schijnbaar zeer beroemde, chocoladetaart met olijfolie. De olijfolie vervangt hier de boter die je normaliter voor het beslag zou gebruiken. Nigella had het recept ooit bedacht voor een goede vriend die noch zuivel noch gluten mocht eten en zich daarover had beklaagd. Nigella besloot een zuivel- en glutenvrije taart voor hem te bakken. Glutenvrij is de taart omdat de bloem vervangen wordt door gemalen amandelen.

Chocoladetaart met olijfolieNu heb ik in mijn naaste omgeving ook iemand die een gluten- en zuivelvrije dieet volgt. Na het zien van de aflevering van College Tour, heb ik dus gelijk het recept voor de taart gezocht en ben ik samen met de vriendin de keuken ingedoken om het te gaan bakken.

Ingredienten

  • 150 ml olijfolie
  • 50 gram cacaopoeder
  • 125 ml kokend water
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 150 gram gemalen amandelen (of 150 gram bloem)
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren
  • halve theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Bereiding

Zeef de cacaopoeder en los het op in het kokend water. Roer de vanille aroma door de chocopasta die je zo gekregen hebt. Leg even opzij.

Vermaal de amandelen in je keukenmachine, of ouderwets met de hand in een vijzel. Vind je dat allemaal teveel moeite, kun je ook gewoon bloem gebruiken. Verschil merk je waarschijnlijk niet in de smaak van het eindresultaat, behalve dat je cake met de gemalen amandelen iets smeuïger zal worden. Voeg aan de gemalen amandelen (of bloem) de bakpoeder en het snufje zout toe.

Klop de eieren samen met de olijfolie en de suiker tot een luchtige room. Voeg dan, al kloppend, beetje bij beetje de cacaomix toe. Doe vervolgens hetzelfde met amandelen (of bloem).

Vet een springvorm in met olijfolie. Breng het beslag over in de springvorm en bak de cake op 170 graden gedurende 45 minuten. Als je een cocktailprikker in het midden van de cake steekt, moet die vrijwel schoon er weer uit komen.

Laat de cake afkoelen en strooi er voor serveren wat poedersuiker overheen. Zoals Nigella ook tijdens de college tour zei, de poedersuiker laat het geheel er mooier uitzien en verbloemt eventuele plekjes die te doorbakken uit de oven gekomen zijn.

De cake viel bij ons klein beetje droog uit, maar dat is snel hersteld met een flinke scheut chocoladesaus of een bolletje ijs (zoals Nigella zelf aanraadt aan het einde van de uitzending)!

Chocoladetaart met olijfolie

This entry was posted in Alle Recepten, Nagerechten en gebak by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

2 thoughts on “Chocoladetaart met olijfolie

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.