Op die avonden dat de vriendin de deur uit is en deze jongen alleen voor zichzelf moet koken, zoek ik meestal naar iets wat ik snel in elkaar kan draaien. Zo ook gisteren. De vriendin was de hort op en in mijn bookmarks vond ik een recept voor spaghetti alla Foriana, die ik daar lang geleden had opgeslagen om ooit eens uit te proberen. Het recept belooft dat de pastasaus al klaar is voordat het water voor de pasta aan het koken is. Precies wat ik zocht!
Wat verder onderzoek op het internet leerde mij dat het recept oorspronkelijk zou zijn uit Ischia, een eilandje in de mond van de baai van Napels. Daar is het een traditioneel recept voor tijdens de vastentijd en aangezien we daar nog midden in zitten, is het dus ook nog eens actueel. Boem!
De saus kan verrijkt worden met ansjovisfilets en/of een eetlepel pesto. Zelf heb ik de pesto weggelaten, omdat ik de vooral smaak van de noten met de knoflook wilde proeven. De ansjovis is er wel in gegaan. De vriendin houdt er niet van, dus deze avndjes alleen zijn de weinige kansen dat ik er zelf van kan genieten.
Ingrediënten
voor twee personen
- 100 gram spaghetti
- 4 teentjes knoflook
- 50 gram walnoten
- 30 gram pijnboompitten
- 2 ansjovisfilets
- 1 theelepel oregano
- 25 gram rozijnen
- zout
- chili peper
- geraspte Pecorino of Parmezaan
Bereidingswijze
Kook de spaghetti in ruim kokend water met een snuf zout gaar. En terwijl de pasta kookt…
Doe de walnoten, pijnboompitten, knoflook, ansjovis en oregano in de keukenmachine. Maal het geheel tot grove stukken.
Verhit een snufje olie in een braadpan. Bak hier de notenmix kort aan. Kruid met wat chili peper.
Giet de pasta af, verdeel over twee borden. Meng de rozijnen met de notenmix en verdeel deze weer over de spaghetti.
Maak het geheel af met wat geraspte Pecorino of Parmezaan.
De pasta smaakte erg goed. En de notenmix moet het volgens mij ook erg goed doen op brood (lekkere bruschetta!) of als vulling in andere gerechten. Gaan we zeker ook eens proberen!
Origineel gerecht, ziet er heerlijk uit! Om je vingers bij af te likken ;)
Hoi Alberto,
Ziet er heerlijk uit !!! Binnenkort gaan we deze recept proberen en ik hou iedereen op de hoogte !!
Super bedankt !!