Gebakken kikkererwten in rijst met rozijnen

2012 was het jaar van zijn grote doorbraak. Of, in ieder geval, het jaar dat ik me bewust van hem werd. Vrienden maakten zijn spinazie pannenkoeken voor ons als we op bezoek kwamen, de buren kookten zijn linzen met gegrilde aubergine en zijn naam kwam ik steeds vaker tegen op de kookblogs en -sites die ik volg.

Yotam Ottolenghi (want daar gaat het over) is een Israëlisch-Britse chef. Hij heeft een aantal delicatessenwinkels en restaurants in Londen. Voor The Guardian schrijft hij een wekelijkse kookrubriek, waar hij weer een aantal kookboeken op gebaseerd heeft.

Bij Lekker Hapje zijn we uiteindelijk ook overstag gegaan: Sinterklaas bracht “Het kookboek” en zijn gebakken kikkererwten in rijst met rozijnen werd snel een nieuwe favoriet. Nu staat dit recept niet in “Het Kookboek”, maar in zijn “Jerusalem”. Je kan het echter ook gewoon vinden op de website van de Guardian, waar het oorspronkelijk verscheen.

Ottolenghi stelt de gebakken kikkererwten voor als een bijgerecht die onderdeel maakt van een uitgebreid Midden-Oosters buffet. In Casa Lekker Hapje hebben we ze al eens met groot success geserveerd met Griekse keftedes en een flinke kwak tzatziki. maar je kan er ook heel simpel een hoofdgerecht van maken door wat gehakt te kruiden, te rullen en er doorheen te roeren zoals hieronder beschreven.

Ingrediënten

voor twee personen

 • 400 gram gekookte kikkererwten
 • 100 gram basmati rijst
 • 1 theelepeltje currypoeder
 • 1 theelepeltje komijn
 • 1 ui
 • paneermeel
 • 100 gram rozijnen of krenten
 • 200 gram rundergehakt
 • 2 teentjes knoflook
 • zout
 • peper
 • verse peterselie
 • verse koriander
 • verse dille
 • olijfolie

Bereidingswijze

Verhit klein beetje olie in een braadpan. Doe hier de currypoeder en komijn in. Voeg gelijk daarna de kikkererwten toe (als ze uit blik zijn, eerst goed afspoelen), zodat de kruiden geen kans krijgen om te verbranden. Bak de kikkererwten vijf minuten, neem ze uit de pan en leg apart.

Gebakken kikkererwten

Snijd de ui in ringen. Haal de ringen door de paneermeel en bak ze vervolgens in dezelfde pan als de kikkererwten tot ze krokant zijn geworden. Neem ze uit de pan en leg apart.

Snipper twee knoflookteentjes fijn. Fruit de knoflook in de pan. Rul dan het gehakt gaar, met peper en zout naar smaak. Voeg de gepaneerde uiringen en de kikkererwten toe. Zet het vuur laag.

Giet de rijst af en voeg het ook toe aan het gehakt en de kikkererwten. Roer als laatste de rozijnen en d verse kruiden door het geheel heen.

Serveren en genieten!

Gebakken kikkererwten in rijst met rozijnen

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Mediterraan, Rijst by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.