Begin deze week hebben de vriendin en ik de sleutel van de nieuwe Casa Lekker Hapje gekregen. Een van de gevolgen hiervan is dat we de komende tijd druk zullen zijn met het Oud-Hollandsch verhuisspelletje “Raad in welke verhuisdoos dat ding zit wat je nu nodig hebt” (een spel wat geen winnaars kent, alleen verliezers) en nieuwe posts voorlopig dus maar mondjesmaat op de site zullen verschijnen.
Een van de laatste echte maaltijden voor dat de verhuis hectiek begon, was deze risotto met doperwtjes en ham. De rijst wordt hier met rode, in plaats van witte, wijn afgeblust. De rijst krijgt hierdoor een mooie rood-roze gloed, maar ik weet niet of het in de smaak heel veel verschil maakt. Dat was lastig te proeven. De smaak was overigens verder uitstekend, de ham en erwtjes bewijzen opnieuw goed samen te gaan.
Ingrediƫnten
voor 2 personen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 100 gram rijst (bijv. Arborio of Carnaroli)
- 200 gram doperwten
- 100 gram rauwe ham
- 100 gram boter
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 ml rode wijn
- 500 ml kippenbouillon
- paar blaadjes verse peterselie
- peper
- zout
Bereidingswijze
Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de ham in kleine reepjes.
Smelt de helft van de boter in een braadpan. Fruit hierin de knoflook en ui tot ze glazig beginnen te worden. Bak de rijst mee en roer tot de korrels ook glazig beginnen te worden en ze allemaal door een laagje boter bedekt zijn.
Blus de rijst af met de rode wijn en laat verder koken op laag vuur tot bijna alle wijn verdampt is. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en laat deze ook al roerend verdampen. Blijf steeds bouillon toevoegen en laten verdampen tot de rijst beetgaar is.
Voeg vervolgens de doperwten, de ham, de helft van de Parmezaan en de rest van de boter toe. Roer alles goed, proef en breng op smaak met peper zout en de verse peterselie.
Verdeel de risotto over twee borden en strooi de rest van de kaas er overheen.
Rode wijn risotto met ham en doperwten: http://t.co/l0ZJDtY
This comment was originally posted on Twitter
Rode wijn risotto met ham en doperwten http://goo.gl/fb/QcgKv #lekkerhapje #alberto
This comment was originally posted on Twitter
Alberto: Rode wijn risotto met ham en doperwten = Lekker hapje – @lekkerhapje – http://bit.ly/fakIDM
This comment was originally posted on Twitter
Rode wijn risotto…. Kijk dat vind ik nou apart! Klinkt lekker en ga ik zeker proberen! Succes met de verhuizing!
Ik hoor graag of het bevallen is! En probeer daarna ook eens deze:
http://lekkerhapje.nl/2009/05/19/spaghetti-in-vino-rosso/