Rode wijn risotto met ham en doperwten

Begin deze week hebben de vriendin en ik de sleutel van de nieuwe Casa Lekker Hapje gekregen. Een van de gevolgen hiervan is dat we de komende tijd druk zullen zijn met het Oud-Hollandsch verhuisspelletje “Raad in welke verhuisdoos dat ding zit wat je nu nodig hebt” (een spel wat geen winnaars kent, alleen verliezers) en nieuwe posts voorlopig dus maar mondjesmaat op de site zullen verschijnen.

Een van de laatste echte maaltijden voor dat de verhuis hectiek begon, was deze risotto met doperwtjes en ham. De rijst wordt hier met rode, in plaats van witte, wijn afgeblust. De rijst krijgt hierdoor een mooie rood-roze gloed, maar ik weet niet of het in de smaak heel veel verschil maakt. Dat was lastig te proeven. De smaak was overigens verder uitstekend, de ham en erwtjes bewijzen opnieuw goed samen te gaan.

Ingrediƫnten

voor 2 personen

 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 100 gram rijst (bijv. Arborio of Carnaroli)
 • 200 gram doperwten
 • 100 gram rauwe ham
 • 100 gram boter
 • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 100 ml rode wijn
 • 500 ml kippenbouillon
 • paar blaadjes verse peterselie
 • peper
 • zout

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de ham in kleine reepjes.

Smelt de helft van de boter in een braadpan. Fruit hierin de knoflook en ui tot ze glazig beginnen te worden. Bak de rijst mee en roer tot de korrels ook glazig beginnen te worden en ze allemaal door een laagje boter bedekt zijn.

Blus de rijst af met de rode wijn en laat verder koken op laag vuur tot bijna alle wijn verdampt is. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en laat deze ook al roerend verdampen. Blijf steeds bouillon toevoegen en laten verdampen tot de rijst beetgaar is.

Voeg vervolgens de doperwten, de ham, de helft van de Parmezaan en de rest van de boter toe. Roer alles goed, proef en breng op smaak met peper zout en de verse peterselie.

Verdeel de risotto over twee borden en strooi de rest van de kaas er overheen.

This entry was posted in Italiaans, Mediterraan, Rijst, Alle Recepten and tagged by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Rode wijn risotto met ham en doperwten

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.