Risotto met peren en gorgonzola

Dat de gorgonzola en de peren een goede combinatie vormen, was al bekend. En ook in deze risotto smaken ze weer heerlijk samen.

Ik at dit gerecht voor het eerst bij een goede vriendin van mij, bijna een jaar geleden alweer. Ze gaf me het recept, maar het verdween echter vrij snel tussen de vele concepten en drafts van nooit gepubliceerde posts die achter Lekker Hapje schuil gaan. Gelukkig heb ik hem onlangs herontdekt en nadat die de laatste paar weken een paar keer langs is gekomen in Casa Lekker Hapje, wil ik hem bij deze met jullie delen.

Ingrediënten

voor 2 personen

 • 1 ui
 • 100 gram rijst (bijv. Arborio of Carnaroli)
 • glas witte wijn (100 ml)
 • 1 liter kipbouillon
 • 2 rijpe conference peren
 • 100 gram Gorgonzola
 • geraspte Parmezaan (de kaas, niet een inwoner van de stad in Emilia-Romagna)
 • boter
 • olijfolie

Bereiding

Snipper de ui fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en ruit daarin het uitje.

Voeg de rijst toe als de ui glazig is geworden en roer het goed tot alle rijst begint te glanzen door de olie. Voeg de witte wijn toe en laat het al roerend verdampen.

Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en laat deze ook al roerend verdampen. Blijf steeds bouillon toevoegen en laten verdampen tot de rijst beetgaar is.

Terwijl de rijst kookt, gaan we aan de slag met de peren. Was ze eerst goed. Neem een van de peren en halveer hem in de lengte. Verwijder het klokhuis en de steel en snijd de helften in dunne plakjes. Verhit wat boter in een braadpan en bak de plakjes peer aan beide kanten licht bruin. Laat de plakjes uitlekken op wat keukenpapier. Was ook de tweede peer en snijd hem in kleine blokjes. Roer de blokjes door de rijst als deze gaar is. Verkruimel de Gorgonzola en voeg ze ook toe.

Haal de pan rijst van het vuur, proef de rijst en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Roer tenslotte de geraspte Parmezaan door de risotto.

Verdeel de risotto over twee borden en garneer met de plakjes peer.

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Vegetarisch, Rijst and tagged by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

5 thoughts on “Risotto met peren en gorgonzola

 1. Pingback: Tweets die vermelden Risotto met peren en gorgonzola » Lekker Hapje -- Topsy.com

 2. Ik heb dit recept zelf “bedacht”. Na een paar keer proberen kwam ik erachter dat het met rode wijn erg veel lekkerder is dan met witte, maar dan heb je het probleem dat het geheel een onappetijtelijk roze kleurtje krijgt. Misschien toch maar eens proberen met wit. Hebben jullie tips voor wat voor soort wijn? (ik ben geen groot wijnkenner)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.