Kip quesadillas

Voor al die mensen die niet verder denken dan de Casa Fiesta schap in hun lokale Appie (of erger nog aan Taco Bell), de Mexicaanse keuken is veel meer dan die verzameling voorverpakte, kant-en-klare zooi.

Maar, nu je daar toch in de supermarkt staat, neem even zo’n pak maïs tortilla’s mee, want we gaan quesadillas maken. Neem alléén de tortillas mee, verder niets van die voorverpakte meuk.

De Spaans sprekenden onder de lezers zullen het Spaans woord voor kaas al herkend hebben. Het is dan ook de kaas die de quesadilla niet alleen haar naam, maar ook voor een groot deel haar smaak geeft.

Ingrediënten

snacks voor 4-5 personen of maaltijd voor 2 personen

 • 4 mais tortilla’s
 • 1 ui
 • 3 tomaten
 • 1 rode peper
 • 1 paprika
 • 1 kipfilet
 • 2 teentjes knoflook
 • geraspte (oude) kaas
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • citroensap
 • verse koriander

Bereiding

(We vullen de quesadillas dit keer met kip en groenten, maar het staat de lezer uiteraard vrij om een eigen invulling aan de vulling(!) te geven. Wel kaas gebruiken, anders doen de quesadillas hun naam geen eer aan.)

Snipper de ui fijn.

Snijd de tomaten in kleine blokjes en de rode peper in fijne stukjes. Voeg ze bij elkaar in een kleine kom met een scheutje citroensap, zout, peper en wat gesnipperde koriander blaadjes en de helft van de ui. Gefeliciteerd, je hebt nu een kommetje pico de gallo! Dat gaat we voor een deel als garnering gebruiken, maar gaat voor een deel ook als vulling in de quesadilla.

Snijd de paprika in kleine blokjes en de knoflookteentjes in fijne stukjes. Leg de even apart bij de overgebleven snippers ui.

Snijd de kip in blokjes. Kruid met wat zout en peper.

Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de kip goudbruin tot de stukjes gaar zijn. Haal dan de kip uit de pan en bak in de achtergebleven sappen (voeg indien nodig nog een beetje olijfolie toe) de paprika, ui en knoflook. Zodra de ui wat glazig begint te worden, voeg je de kip en de helft van de pico de gallo toe. Zet het vuur laag, je hoeft dit nu alleen nog maar op temperatuur te houden terwijl je de quesadillas bouwt. Haal de pan indien nodig van het vuur als de boel dreigt aan te branden.

Vet een van de tortilla’s aan een kant lichtjes met wat olijfolie. Verhit de tortilla, met de ingevette kant onder, in een braadpan. Strooi wat geraspte kaas over de tortilla. Verdeel vervolgens de helft van het kipmengsel over de kaas. Strooi tenslotte weer wat kaas over de kip. Bedek het geheel met een tweede tortilla om de quesadilla af te maken.

Zodra je merkt dat de kaas begint te smelten, vet je de bovenkant van de quesadilla weer lichtjes in met olijfolie en keer je hem om. Dit vereist wel wat skills, wees dus voorzichtig dat je niet verbrandt. Rooster de quesadilla nog een paar minuten. Haal vervolgens uit de pan en herhaal de hele procedure met de overgebleven ingrediënten.

Knip/snijd de quesadilla’s in kwarten en serveer met de rest van de pico de gallo. Extra lekker met wat crème fraîche en/of guacamole.

Enjoy!

This entry was posted in Alle Recepten, Fingerfood by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

12 thoughts on “Kip quesadillas

 1. De tortilla is het ding (de pannekoek). Meestal mais, maar een luxe versie is van bloem. Hij is gebakken en zacht als een roti. Je kunt er van alles mee doen, bijvoorbeeld vouwen of rollen om vulling.

  Quesadilla is iets wat je er mee maakt (dubbellaags of gevouwen pannekoek met kaas ertussen) dus vrij vertaald: kaasdingetje. Door te bakken (met kaasvulling en al) wordt het geheel wat knapperiger.

  Fajita is een type rundvlees (meestal gemarineerde reepjes), maar soms wordt deze term dus gebruikt voor een met fajitas (+assort) gevulde tortilla-wrap en zelfs voor wraps waarin in het geheel geen rundvlees zit (maar kip, varken of vis).

  Evenzo is de taco (=wrap) iets wat je met een tortilla maakt. Je kunt de pannekoek zacht laten en simpelweg om de vulling wikkelen. Maar vaak wordt de tortilla voorgebakken gebruikt als een bakje, meestal voorgebakken halfpipe vorm, dan heb je een zgn taco shell (makkelijk voor fast food). De oude Azteken kenden dit ook al en de Spaanse term hiervoor is tostada (=geroosterd). Technisch zijn tortilla chips dus ook tostadas (want gefrituurd na het bakken).

  Soms wordt voor een taco gevouwen in envelop vorm de term empanada gebruikt, maar technisch is dit niet juist. De empanada is nml een halfmaanvormig gevuld stukje deeg, gebakken met vulling en al in de oven (ook bekend van vele andere keukens) het gaat hier om totaal ander soort deeg. Het onjuiste gebruik van empanada komt door het onjuiste gebruik van de term taco uitsluitend voor de hardgebakken taco shell.

  Nog verwarrender is dat je een gevulde tortilla wrap naast taco ook burrito kunt noemen.
  De gehele burrito frituren (als een loempia) heet chimichanga. De gehele burrito met (hete) saus overgieten heet enchilada.

  Bij een echt Mexikaans restaurant zullen ze (net als bij een echt indiaas restaurant) de tortilla’s vaak los serveren, de gast kan dan kiezen of hij wil rollen of vouwen, of zelfs stukjes afscheuren om stukjes vlees op te pakken.

  Dus
  tortilla=pannekoek,
  taco=burrito=wrap=zachte tortilla met vulling,
  quesadilla=platte tortilla met kaas ertusen, gebakken (dus in feite tostado),
  tostada=tortilla in harde vorm gebakken/geroosterd/gefrituurd,
  chimichanga=tortilla-loempia,
  enchilada=burrito in saus
  empanada=ongerelateerd deegwarenenvelopje,
  fajita=typische low grade rundvleesvulling, pars-pro-toto gebruikt voor iedere vleesgevulde wrap.

 2. Dit ziet er wel ontzettend lekker uit! Ik ben zelf laats bij Remon Afro Asian Market in Rotterdam geweest en heb hier allerlei exotische ingrediënten gekocht. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan en hoop op net zo’n lekker uitziend gerecht als dit!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.