Dit is de laatste wedstrijd van de groepsfase, dus de sterspelers worden uit de kast gehaald. Dat betekent mijn moeder, want het toeval wil dat mijn ouders deze week in Madrid zijn. Zij heeft dus geholpen bij het klaarmaken van één van haar meest gewaardeerde gerechten: lamsrack uit de oven.
Het is een gerecht die ze vooral maakt als ze in Spanje is, omdat je hier bij elke slager vlees van zuiglammeren (cordero lechal of lechazo) kunt kopen. Dit zijn lammetjes die nog bij hun moeder drinken (4 tot 6 weken oud). Het vlees van deze jonge lammeren is malser dan dat van hun oudere broertjes of zusjes. In Nederland is het wat moeilijker om dit jong lamsvlees te vinden. Beste optie hiervoor zijn de islamitische of halal slagers.
Ingrediënten
(4 tot 6 personen)
- een lamsrack (wat ze in Spanje een costillar noemen, weet niet of lamsrack de juiste vertaling is)
- 2 of 3 middel grote aardappelen
- 2 tandjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- 250 ml witte wijn, maar liever nog droge Sherry
- 1 eetlepel droge tijm
- 1 eetlepel droge rozemarijn
- grof zeezout
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwijder het vet van de ribben, maar niet alles om te vermijden dat het vlees te droog wordt in de oven. Doe de ribben op een bakplaat.
Snijd de aardappelen in schijven van ongeveer 1 tot 2 cm dik en leg deze om het vlees heen. Strooi wat zeezout over het vlees en de aardappelen en schenk over het geheel een scheutje olijfolie.
Doe in een kom de wijn met de gedroogde kruiden en knoflook en meng alles goed.
Oven voorverwarmen op 230 graden en daarna het vlees 20 minuten laten garen.
Na die tijd, de over op 180 graden zetten en het sausje van wijn dat we eerder hebben klaargezet over het vlees schenken. Het vlees nog zo’n 10 tot 15 minuten laten garen in de oven. Schep af en toe wat van de sappen die zich op de bakplaat verzamelen over het vlees om te voorkomen dat het uitdroogt.
Eenmaal klaar (het vlees moet mooi bruin gegaard zijn), opdienen met de aardappels.
Pingback: Tweets die vermelden Costillar de cordero al horno (lamsrack uit de oven) » Lekker Hapje -- Topsy.com
simple, lekker
In het Nederlands heet dit lamsribben.
Rack of lamb is de Engelse term. Lamsrack zit daar een beetje tussenin ;)
Snijd je dit haaks tussen de ribben dan heb je koteletjes.
Klassieke combo met rozemarijn, mooi stukkie vlees. Lekker. :)
BTW sommige mensen hebben het lam liever wat roder of rozer en dan is 20min+15min iets te lang. Dat zal ook van de dikte afhangen.