Schwarzwalder Kirschtorte

This entry is part 38 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Sinds mei ’45 is Duitsland niet meer in een positie geweest die zo uitzichtloos was als deze. Toch zal die Mannschaft blijven strijden en het toernooi in ieder geval met opgeheven hoofd verlaten. Toetje op het Duitse optreden in deze wedstrijd is een klassieker in de taartenwereld. Nu ben ik zelf helemaal geen taartenbakker, maar ik dacht, als alles toch al reddeloos verloren is, kan je best eens iets nieuws proberen. Late we maar eens gaan kijken naar de opstelling.

De Opstelling

Een compleet andere opstelling uiteraard waarbij vooral opvalt dat boter zijn plek centraal achterin weer heeft terug gekregen en dat verder het elftal volledig is vervangen. Duitsland is omgeschakeld naar het 4-3-3 systeem waarbij de aanvallen van de zijkant worden verzorgd door kirsch en kersen, met centraal voorin chocoladeschaafsel, een middenveld met twee soorten suiker aan de flanken en room in het midden. Achterhoede wordt bepaald door cacao, suiker, boter en ei. Cakemeel moet het doel dichtmetselen.

Alles nog even op een rijtje:

Voor het cake-gedeelte:

 • 150 g cakemeel
 • 100 g boter
 • 150 g suiker
 • 3 eieren
 • 35 g cacaopoeder

Voor de rest:

 • 350 g kersen, ontpit (= 350 g uitgelekt uit glas of blik)
 • 0,5 l slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 0,5 dl kirsch
 • 150 g bittere geraspte chocolade

Handig:

 • mixer
 • 1 springvorm, middenlijn 24 cm
 • oven

Hier nog even de elftalfoto:

De tactiek

Voor het cakegedeelte de oven voorverwarmen op 175 graden. Beboter de vorm en bestuif deze met bloem. Roer met een mixer de boter en de suiker tot een zachte romige massa. Vervolgens de eieren splitsen. Het eiwit in een aparte kom opvangen, hebben we later nog nodig. De eierdooiers al roerend bij de boter doen en vijf minuten doorroeren. Sla in een aparte kom de eiwitten stijf. Cakemeel en cacao afwegen in een aparte kom of op een bord.

Nu gaan we alles bij elkaar voegen door steeds kleine beetjes van het poeder mengsel gezeefd bij het botermengsel te doen, afgewisseld door scheppen van het eiwit en alles natuurlijk de hele tijd blijven roeren. Met alles bedoel ik uiteraard het deegmengsel dat het aan het worden is. In het recept staat dat je het beslag goed luchtig moet houden. Dit is mij trouwens voor geen meter gelukt, dus bij mij is het een wat lage, massieve taart geworden.

Doe het beslag over in de vorm en zeg deze in de voorverwarmde oven. Bak de taart in ca. 45 minuten gaar. Laat de chocoladetaart 15 minuten in de vorm staan voor deze te verwijderen.

Houd 12 gave kersen apart voor de garnering en hak de rest in kleine stukjes en laat ze op een zeef uitlekken. Klop de slagroom met de suiker en de vanillesuiker stijf. Als je een slagroomspuitzak hebt, is dit een goed moment om een kwart van de slagroom daar in te doen en deze even in de koelkast te leggen. Als je die niet hebt, is het ook niet erg denk.

Volgens het recept moet je nu de taart horizontaal in drie stukken snijden, maar daar was bij mij niet genoeg ruimte voor, dus ik heb hem gewoon doormidden gesneden. Besprenkel elke plak met kirsch en schep de gehakte kersen door de helft van de resterende slagroom. Leg een taartplak op een platte schaal en schep de helft van het slagroommengsel erop (of alles als je maar twee plakken hebt). Strijk het oppervlak glad en leg de tweede taartplak erop. Schep daar de andere helft van het slagroommengsel op. Strijk het eveneens glad en leg de derde taartplak erop.

Bestrijk de boven – en zijkant van de taart met de overgebleven slagroom en bestrooi dit met de chocolade. Werk de taart af met de overgebleven kersen en de eventuele slagroom.

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< West Texas Country BeansLekker Hapje Cup: Groep A, 3e wedstrijd >>

One thought on “Schwarzwalder Kirschtorte

 1. ow deze wil ik proberen

  ik was al tijden opzoek naar een goed taarten recept en heb hem (denk ik) hier gevonden!
  supper!

  ik ga binnen kort een feest geven en een taart hoort er bij!

  nu zit ik nog in een suiker dieet en probeer dat vol te houden. daar na is suiker weer toegestaan maar natuurlijk in kleine maten!

  weten over mijn suiker dieet kijk dan hier!
  http://www.suikerdieet.nl
  het is echt een super goede cursus!!!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.