Oranje meisjesdag rijstkoekjes

This entry is part 31 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Dit is een moeilijk recept. Zeker als je nog nooit van je leven een rijstkoekje gegeten hebt, kan je beter een ander recept uitkiezen.

Dit is waarschijnlijk de zwaarst bevochten overwinning van Japan tijdens dit toernooi. In de selectie zaten enkele moeilijke types (de kleverige mochi rijst, en de niet zacht willen wordende azuki bonen) die weigerden te trainen en probeerden een staking uit te lokken. Maar bondscoach van Groenestijn heeft alles weer in het gareel weten te krijgen (met enige hulp van mevrouw de bondscoach).

Volgens de Japanse traditie worden deze koekjes op meisjes dag (3 maart) gegeten. Dan zijn ze roze. Nederlands beroemdste meisje is natuurlijk Beatrix van Oranje en ze heeft ook haar eigen dag (30 april), waarop veel gekoekhapt wordt. Beiden (Japanse meisjes en Beatrix) houden ook erg veel van voetbal en koken. We mengen beide tradities tot Oranje meisjesdag koekjes.

Ik herhaal het nog een keer: Dit is een moeilijk recept. Zeker als je nog nooit van je leven een rijstkoekje gegeten hebt, kan je beter een ander recept uitkiezen.

Voor de mochi

  • 1 kop (250 ml) zoete rijst (hier in het Engelstalige Houston ook bekend als glutinous rice, sweet rice, en mochi rice).
  • een paar druppels oranje voedsel kleurstof, of meng rood met geel.
  • 3 eetlepels suiker.
  • 1 snufje zout.
  • 2 kop (500 ml) water.

Voor de bonen vulling

  • 1/3 kop (80 ml) azuki bonen.
  • 1/3 kop suiker.
  • 1 kop water.
  • Tsubushian (bonen vulling)

Was de bonen in koud water. Breng ze daarna aan de kook, en giet het water vervolgens meteen af. Voeg nu de kop water toe en kook de bonen zachtjes totdat ze zacht zijn (dit duurt minstens anderhalf uur). Doe een deksel op de pan en roer af en toe. Als al het water dreigt te verdampen voeg je een heel klein beetje meer water toe. Als de bonen zacht zijn plet je ze al roerend terwijl je de suiker er doorheen mengt. Het is moeilijk in te schatten wanneer de bonen echt zacht zijn. Mijn maatstaf is het volgende: als je tijdens het proeven nog een harde schil voelt (niet lekker) dan moet je blijven doorkoken.

Mochi (oranje rijst koekjes)

Was de rijst. Week de rijst vervolgens 4 uur in de twee koppen water waardoor je de kleurstof hebt heen gemengd. Kook de rijst goed gaar. Roer de suiker en het zout erdoor. Tijdens het roeren moet een deel van de rijstkorrels kapot breken, zodat er een soort deeg ontstaat. Het is moeilijk in te schatten hoe nat dit deeg moet zijn. Het moet in ieder geval een beetje nat en plakkerig blijven (elk jaar stikken er in Japan mensen tijdens het eten van rijstkoekjes) .

Combineren

Leg plasticfolie op een bord. Leg daarboven twee eetlepels van de mochi. Spreid deze uit tot een ovaal. Leg in het midden van deze ovaal een theelepel bonen pasta. Vouw nu de mochi over de pasta heen door een kant van het plastic folie over de rest heen te trekken. Beetje aanduwen en in de koelkast leggen zodat het koekje wat steviger wordt.

De Japanners serveren hun koekjes in kersenbloesem bladeren, wat je een paar kleverige vingers bespaart.

Volgende recept wordt iets makkelijkers.

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Ensalada Mar y TierraLekker Hapje Cup 2010: Groep C, 2e wedstrijd >>

0 thoughts on “Oranje meisjesdag rijstkoekjes

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.