Le Trou Normand

This entry is part 28 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Daar waar menigeen zich waagt aan de volle borden en de hoog opgetaste spijzen, hoort men angstvallig weinig over het culinair verwennen van de disgenoten tussen de bedrijven door. Is dit soms onbelangrijk?

Terwijl de salade van ganzen- en eendenlevertjes met meloen en in ganzenvet gebakken croutons nadreunt in de magen van je gasten, sta je in de keuken te zweten over je saumon en croûte. Wat doen je gasten? Die vervelen zich met je Euroshopper bier en een bakje borrelnootjes. Helaas, leuk geprobeerd, don’t quit your day job.

Vandaag maken wij kennis met le Trou Normand. Bij voorkeur geserveerd voor het hoofdgerecht, is dit tussengerecht bedoeld om de eetlust na een zwaar voorgerecht weer op te wekken. Mijn eerste ervaring hiermee was in Trouville (en mocht je in Normandië eens op zoek zijn naar een breed zandstrand zonder keien, dan kun je ook daar terecht). Na een assiette du pêcheur, hetgeen de buiken deed zwellen, werd ons onverwacht een glas Calvados en een bakje ijs voorgezet. Mijn blik was verruimd.

Les ingrédients

(voor 4 personen – and then some)

 • 3 Granny Smith’s (ca. een pond)
 • 2 flinke citroenen
 • 250 gram fijne kristalsuiker
 • 250 ml water
 • een lekker Calvados (bijvoorbeeld Toutain)

Ja, je ziet het goed. It’s that simple.

Les préparations

Doe dit minstens een dag van tevoren. Ik ga er vanuit dan men niet beschikt over een ijsmachine – zelf heb ik er ook geen.

Pers twee citroenen uit, bewaar het sap. Schil de appels, ontkern ze en snijd ze klein. Plaats de gesneden appels en het citroensap in een blender en pureer het flink. Kook het water en voeg de kristalsuiker toe. Kook een kwartiertje zachtjes door en haal dan de pan van het vuur. Je hebt nu een dunne suikersiroop gemaakt, gefeliciteerd.

Neem een plastic kom of schaal en giet hier zowel de siroop als de appelpuree in. Roer goed door elkaar. Als het geheel wat verder afgekoeld is, roer je het nogmaals goed door elkaar. Dit zal niet de laatste keer zijn, want…

Nu ga je er ijs van maken. En dat is erg eenvoudig. Je plaatst de kom of schaal met het mengsel in de vriezer, en elke paar uur neem je deze er weer uit om alles goed te mengen. Schraap goed het in het begin aangroeiende ijs van de randen (en plaats de kom telkens weer terug in de vriezer). Herhaal dit totdat het mengsel te vast wordt om te mengen. Laat het hierna staan totdat het stevig en koud genoeg is om als ijs te serveren. Bij mijn vriezer die op -18°C staat, duurde het bijna 18 uur. Je hebt nu sorbet de pomme oftewel appelsorbetijs gemaakt. En de inspiratie opgedaan om nog veel meer soorten vruchtenijs te maken!

Serveer het ijs zoals je zelf leuk vindt, maar maak er niet teveel gedoe van. Een bolletje of twee in een glaasje is prima. Geen slagroom of chocola, en zeker ook geen disco-dip. Misschien een beetje gebrande amandelen, maar ook zeker niet meer. Vergezel het ijs van een glaasje Calvados en je Trou Normand is klaar.

Mangez bien!

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Lekker Hapje Cup 2010: Groep B, 2e wedstrijdJay-Jay Banana-Knudel Salade >>

5 thoughts on “Le Trou Normand

 1. Chapeau, Rikki. Het was het wachten zeker waard. Een van de komende weekenden ga ik me er zeker ook aan wagen.

  Is het altijd appelsorbet? Kan me voorstellen dat je ook zoiets kunt doen met sinaasappel en Grand Marnier (of Cointreau).

 2. Normandië is appel-land, dus Calvados, Pommeau, le Cidre en appels appels appels appels. En sorbet de pomme. Le Trou Normand is daarom ook exclusief met appel – voor zover mij bekend.

  Naar aanleiding van je opmerking heb ik met Lot erover gesproken, de structuur van citrusvruchten is natuurlijk anders dan die van appels. Je zou sinaasappels kunnen persen, misschien wat minder citroen erbij. Het omscheppen is dan nog wat crucialer. Ik ga het zeker proberen, I’ll keep you posted. En dan is een glaasje Grand-Marnier (hetgeen altijd welkom is) een goede gezel.

 3. Wij maken het altijd met perzikken. Exact het zelfde recept met een perzikpuree (kan zelfs uit blik, werkt erg goed) en dan een bolletje in een flute met champagne of prosseco erbij. Een ideale spoom.

 4. Pingback: Alles over le Trou Normand: ijs als eetlustopwekkend tussengerecht — Paruna.ru

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.