Cottage pie

This entry is part 9 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Cottage Pie

Toen ik het berichtje kreeg dat de Lekker hapje cup ging beginnen en ik Engeland toebedeeld kreeg moest ik even goed nadenken. Niet dat ik niet meer wist of ik me had opgegeven dat zeker niet, ik kijk er al weken naar uit. Maar meer dat ik Engeland toebedeeld kreeg. Ik wist nog dat ik allemaal landen had doorgegeven waar ik de culinaire hoogstandjes echt niet van kende en waar ik van dacht dat veel mensen deze landen nou juist niet zouden kiezen. Dus toen ik Engeland kreeg moest ik echt even denken… Had ik ook Engeland doorgegeven?

Toen begon het me weer te dagen dat ik Engeland geloof ik op de laatste plaats had gezet meer zo van die wordt het toch niet. Eigenlijk wist ik al best veel van de eetgewoonte in Engeland en dacht ik dat dit best saai zou zijn. Maar… Niets is minder waar.

Toen ik op internet ging zoeken kwam ik toch nogal wat dingen tegen die ik absolute niet wist. Ik wilde dan ook niet gaan voor de bacon, eieren en witte bonen in tomatensaus dat leek me iets te gemakkelijk. Een ding is zeker Engeland heeft een rijke eetcultuur met de meest heerlijke gerechten. Een daarvan is Cottage Pie (als je het met lamsgehakt maakt dan noemen ze het in Engeland Sheppard’s Pie).

Nog even een internetweetje:

Koningin Elisabeth II houdt het meest, volgens de beroemde kok Gary Rhodes, van eenvoudig eten. Ze is zeer tegen verspilling van voedsel en van het overschot van het zondagse vlees laat zij o.a cottage pie (gehakt met een korst van aardappelpuree) maken.

Cottage Pie is ontstaan door dat mensen in de 18de eeuw restjes vlees en groenten niet weg wilde gooien deze gingen ze daarom verwerken in een “Pie pan” met daaroverheen aardappelpuree.

Ingrediënten

voor 6 personen

 • 800 gram gehakt,
 • 1 grote ui,
 • overgebleven groenten of (zoals ik gebruikt heb) een blikje met erwten, mais en worteltjes,
 • 250 gram champignons,
 • 2 teentjes knoflook,
 • 1 kg. gekookte aardappelen,
 • 4 eetlepels tomaten puree,
 • 2 dl vleesbouillon,
 • 20 ml worcestersaus saus,
 • olie,
 • boter,
 • bloem,
 • melk,
 • gemalen kaas,
 • 2 eierdooiers,
 • mosterd.

Voorbereiding

 • De aardappelen gaar koken, de Uien fijnsnijden,
 • 2 dl vleesbouillon trekken of van blokjes maken.

Bereidingswijze

 1. Fruit de fijngesneden ui en de knoflook uit de pers gedurende 2 minuten in hete olie. Voeg het gehakt erbij en laat het 5 minuten meebakken tot het uiteen valt.
 2. Voeg dan de bouillon,de worcestersaus, de champignons in plakjes gesneden en de tomatenpuree erbij. laat 25 minuten stoven in de open pan. Breng op smaak met peper en zout, voeg hierna de al gegaarde groenten toe.
 3. Pureer de gekookte aardappelen. Maak een roux met de boter, bloem en de melk. Laat deze indikken, roer er dan de mosterd, de eierdooiers en de gemalen kaas onder de saus. Meng deze saus met de puree.
 4. Doe het gehakt- groentenmengsel in een ovenschotel. Bedek met een dikke laag puree mengsel. Zet de schotel nog 25 minuten in de oven op 200 graden tot de puree goud bruin is.

SMAKELIJK!

Cottage Pie

Recept bron (met een paar kleine aanpassingen): www.smulweb.nl

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Mededeling van huishoudelijk aardMagret de canard avec pommes Salardaises et salade de feuilles de chêne >>

0 thoughts on “Cottage pie

 1. Erg leuk om de Engelse keuken, een blinde vlek in mijn kookkennis, zo te leren kennen.

  Ik denk dat we Groep B nu al wel kunnen nomineren tot de “Groep des Doods”.

 2. Ik heb enkele keren een variant hierop gemaakt, laagje shoarma + laagje sperzieboontjes + laagje aardappelpuree, extra kaas eroverheen. Maar ik heb grote waardering voor de economische inslag van dit gerecht. Lekker!

 3. Met shoarma ken ik het inderdaad ook, niet echt Engels hi hi.
  Maar wel goed als je een restjes schotel wil maken.
  Ik doe dat meestal als ik echt geen ander vlees meer in huis heb als shoarma, de groenten kan variëren dat is afhankelijk van de restjes die ik nog in huis heb.
  Ook een goed budget recept want er is altijd wel ergens shoarmavlees in de aanbieding!

  groetjes
  Anita

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.