De wereld van de Nederlandstalige kooksites is rond deze tijd van het jaar, elk jaar weer, in de waan van één ding: de asperge. Zelf ben ik nooit heel erg weg geweest van het “witte goud”, dus zat ik met een kleine uitdaging toen Saskia “asperges” het thema van het food blog event voor mei maakte.
Uiteindelijk kwam ik de oplossing tegen tegen in de column van Mark Bittmam in de NY Times: pesto maken met asperges! Gewoon de asperges minder naar asperges laten smaken (zelfde principe immers ook met veel succes eerder toegepast bij spruitjes).
Ingrediënten
- 500 gram groene asperges
- 1 teentje knoflook (of meer naar smaak)
- 50 gram pijnboompitten
- 5 eetlepels olijfolie
- 120 gram Parmezaanse kaas
- scheutje citroensap
- zout
- peper
Bereidingswijze
Ontdoe de asperges van de harde houten stukjes en snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm lengte. Kook ze in een pan ruim water met wat zout tot ze wat zacht geworden zijn (8 à 10 minuten). Giet ze af en bewaar een beetje van het kookvocht.
Doe de asperges in de blender/keukenmachine en voeg de knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas toe. Pureer het geheel. Voeg wat kookvocht toe om het pureren op gang te brengen als het nodig is. Blijf pureren terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt.
Voeg wat zout, peper en citroensap toe (proeven en hoeveelheden naar smaak aanpassen).
Erg lekker als saus bij de pasta of over een visje uit de oven.
Goed idee zeg !!
Als je mag kiezen pesto van basilicum of asperges ?
Deze was erg lekker, maar de “good old” pesto met basilicum blijft toch koning.
Pingback: Asperges, asperges, asperges « FoodMoods