Champignonsoep

Sinds kort heb ik De Soep weer ontdekt. Ze maakt regelmatig deel uit van mijn lunch op werk. Waarbij het jammer is dat het de lente er weer is, want dat betekent geen erwtensoep meer. Ook thuis verschijnt ze steeds vaker als voorgerecht of maaltijdsoep. Vaak “vers” uit een zakje, want meestal heb ik (en dan vooral doordeweeks) geen zin en tijd om zelf soep te maken. Zonde eigenlijk, want zelfgemaakte soep smaakt zoveel beter dan wat uit een zakje of blikje komt. Ja, kost iets meer tijd en moeite, maar dan heb je ook wat.

Ik heb me daarom voorgenomen om iets vaker zelf thuis soep te maken en ben begonnen met deze champignonsoep  (deels omdat het nog een doorntje in mijn zij was dat we met oud&nieuw het nog uit een zakje hadden gehaald). Overigens speel ik nog steeds een beetje vals hier, want de bouillon was vooral een beetje van Maggi en niet zoveel van mij. Als je zelf bouillon trekt, smaakt de soep nog lekkerder. Maar je bent weer wat langer bezig; elk voordeel hep z’n nadeel.

Het mooie van dit recept is dat er op het laatst nog een scheutje sherry doorheen gaat voor de smaak, dus misschien kan die zo om (bijna letterlijk) vijf voor twaalf nog mee met het “Koken met Alcohol” foodblog event van deze maand.

Ingrediënten

2-3 personen

 • 75 gram boter
 • 1 ui
 • 300 gram kastanjechampignons
 • 100 gram shiitake (shiitakes? shiitake’s?)
 • 1 liter kippen- of groentebouillon
 • paar takjes verse peterselie
 • zout
 • peper
 • halve glas sherry (100 ml)

Bereidingswijze

Snipper de ui in fijne stukjes. Smelt de helft van de boter in een sauspan. Fruit de uisnippers in de gesmolten boter.

Snijd de kastanjechampignons in grove stukken en voeg ze toe in de pan zodra de ui glazig geworden is. Laat dit zo’n 8-10 minuten staan op laag vuur, waarbij je regelmatig blijft roeren om te voorkomen dat de champignons aanbranden.

Voeg vervolgens de bouillon toe en de peterselie. Breng de soep in wording aan de kook. Deksel erop en op laag vuur laten sudderen voor ‘n uurtje. Roer zo nu en dan, wederom om te voorkomen dat er iets aan de bodem van de pan brandt.

Haal na het uurtje sudderen de pan van het vuur. Je hebt nu een soep met grove stukken champignons, maar ons streven is een dikke romige potage. Je zult dus je trusty staafmixer moeten pakken en de champignons moeten pureren tot je soep die gewenste romige staat heeft bereikt. Doe dit met veel beleid, je wil niet de rest van de avond champignonsoep van je plafond af moeten vegen. In de verhuizing is een deel van mijn staafmixer (het staaf-deel) zoek geraakt, dus zelf heb ik de soep in mijn blender gepureerd. Nadat ik de deksel er goed op gedaan had, ging dat ook zonder knoeien.

Snijd de shiitake in schijven en rooster ze in een grill- of braadpan.

Zet de soep weer op het vuur (indien nodig nadat je hem weer overgegoten hebt uit je blender) en laat het rustig simmeren. Breng het op smaak met peper, zout (proeven!) en de sherry.

Verdeel de soep over de borden. Garneer met de geroosterde schijfjes shiitake.

3 thoughts on “Champignonsoep

 1. Dag Alberto,

  Het thema voor de maand April is bekend! Ik ben de host deze keer. Doe je weer mee? Zie mijn site voor meer info over het thema.

  Groeten,

  Maaike

 2. Net gemaakt. Een beetje waterig nog en iets te veel sherry – dat maakte het niet minder lekker maar overheerste veel, ‘t was meer sherrysoep dan champignonsoep.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.