Courgette à  la Niçoise

Vlak voor mijn vakantie stuurde Joline, een oude bekende, een heel uitgebreid recept voor hele lekkere bonbons. Mijn mond ging bij het lezen al wateren. Op weg naar de zonnige stranden van de Dominicaans Republiek nam ik me voor om snel na mijn vakantie een weekend uit gaan trekken om deze hemelse bonbons klaar te gaan maken.

Bij terugkomst in Nederland, vele zonuren en piña coladas later, vond ik weer een recept van Joline in mijn inbox. Een recept die haar moeder vroeger maakte, toen thuis “buitenlands” eten koken nog heel exotisch was: courgette zoals ze hem in Nice klaarmaken (als ik tenminste afga op de naam van het recept).

Omdat je voor dit recept geen heel weekend hoeft uit te trekken, heb ik het gelijk gemaakt met de lieve Angelique en we hebben er allebei heerlijk van genoten.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 courgettes
  • 500 gram kipfilet of varkenslappen
  • 5 tomaten
  • 3 grote uien
  • een bakje crème fraîche
  • zwarte olijven
  • cayennepeper
  • Provençaalse kruiden
  • een beetje suiker
  • olijfolie

Bereidingswijze

Snijd het vlees in blokjes en kruid het naar smaak, met zout, peper en Provençaalse kruiden. Bak het in olijfolie en leg het in een ovenschotel. Gooi het vet van het vlees niet weg.

Snijd de courgettes in dunne schijfjes en bak ze in het vet van het vlees en leg ze over het vlees.

Snijd de uien in ringen en de tomaten in stukjes en bal ze in wat olijfolie. Doe er flink wat cayennepeper bij om het pittig te maken. Als de uien glazig zijn, verdeel je het mengsel over de courgettes.

Meng, naar smaak, een schepje suiker door de crème fraîche en verdeel het over de uien. Leg ter versiering wat olijven in de crème fraîche en stop de ovenschotel ongeveer 10 minuten in de oven bij 200 graden.

Serveer het met zilvervliesrijst, maar met pasta is het ook heerlijk.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.