Linguine met spek en olijven

Deze pasta is iets minder gangbaar dan bijvoorbeeld de penne bolognese of de fusili met spinazie en voor de fervent pasta-eter kan het daarom een welkome afwisseling zijn. Niet geschikt voor kleine kinderen, want olijven en ansjovis moet je meestal leren eten. Volwassenen die dat niet lusten, zouden zich moeten schamen!

Bij het eten van pasta is de pasta uiteraard het belangrijkste ingrediënt. Dit lijkt heel logisch, maar vaak is dit toch iets waar op bezuinigd wordt. Als je een keer de betere pasta probeert, zul je direct het verschil proeven en nooit meer anders willen. Linguine is een sliertige pasta. Als je deze niet kan vinden in de winkel, is spaghetti of zelfs tagliatelle ook goed.

Ingrediënten

 • 450g linguine
 • 175g mager spek
 • 250g champignons
 • 2 uien
 • 2 knoflookteentjes
 • 7 ansjovisfilets
 • 10 zwarte olijven zonder pit
 • parmezaanse kaas (om te strooien)
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Bereidingswijze

Rode uien zijn mooier qua kleur, maar voor de smaak maakt het niet zo uit. Snij de uien in dunne ringen, de knoflook heel erg fijn, de champignons in plakjes, de olijven in twee helften, de ansjovis in stukjes en, als dit nog niet het geval was, het spek in dobbelstenen.

Als alles eenmaal gesneden is, duurt de saus niet lang meer en dus kan je nu eerst het water opzetten voor de pasta. Neem een pan met ruim water, een flinke scheut olijfolie en een snufje zout. Als het water kookt, voeg je de pasta toe. Roer af en toe door.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de uien, knoflook en spek op een laag vuur tot de uien zacht zijn. Voeg de champignons en olijven toe en laat het geheel een paar minuutjes sudderen. Voeg tot slot de ansjovis toe en laat het dan nog 1 á 2 minuten sudderen. Laat de ansjovis niet te lang meesudderen, want dan valt het uit elkaar en dat is toch een beetje jammer. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Schep de saus op de pasta, meng lichtjes en serveer het meteen uit samen met de parmezaan om er overheen te strooien.

Buon appetito!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.