Wentelteefjes

Op verzoek van de componist van deze site, hier wederom een recept van mijn hand. Ditmaal een ideaal ontbijt- of lunchgerecht: wentelteefjes. Het is één van de eerste “gerechten” die mijn moeder me eigenhandig toestond om te maken toen ik nog een kleine jongen was. En aangezien we op de boerderij altijd eieren en melk in overvloed hadden, was dit ook een lekkere manier om van dit overschot af te komen.

Enig jeugdsentiment was daardoor wel op zijn plaats toen ik vele jaren later op vakantie in Spanje voor de crew wederom wentelteefjes aan het bakken was. Of zoals Bambi het vertaalde voor onze Portugees: Turnoverbitches!

Ingrediënten

voor 8-12 wentelteefjes

 • 4 eieren
 • halve liter melk
 • 8-12 sneetjes (oud) witbrood
 • bakboter
 • suiker
 • kaneelpoeder

Bereidingswijze

Het recept is eigenlijk erg simpel. De enige kneep zit ‘m in de juiste verhouding van de ingrediënten. Ik moet toegeven dat ik dit altijd op gevoel doe, net als pannenkoekenbeslag maken, wat tevens een jeugdsentiment is.

Zit er teveel ei in, dan smaakt de wentelteef teveel naar gebakken ei. Teveel melk, en de wentelteef brandt onherroepelijk aan (melk laat zich niet graag bakken). Verder bestaat de bereiding vooral uit handigheid.

Klop de eieren los in een schaal en klop de melk er doorheen. Het beslag is nu klaar. Neem een plat bord en leg hierop het eerste sneetje witbrood. Hierover giet je wat beslag zodat de hele boterham tenminste geel ziet. Draai de boterham om giet er wederom beslag over. Wees niet te kwistig met het beslag. Als de boterham verzuipt, is deze moeilijk te bakken, omdat ze uit elkaar zal vallen. Laat het beslag even in de boterham trekken en bak deze vervolgens met wat boter aan beide kanten bruin in de koekenpan.

Kijk af en toe onder de wentelteef of deze keer-rijp is. Als het beslag gestold is en er enkele bruine plekken verschijnen, kan de wentelteef gekeerd worden. Persoonlijk vind ik het lekker als het binnenste van de wentelteef nog enigszins papperig is, bak de wentelteef daarvoor niet te lang. Het wentelen kan voorzichtig met daarvoor ontworpen keukengerei, maar de gooi-techniek is natuurlijk spectaculairder (daarna wel de keuken weer schoonmaken). Tijdens het bakken kun je mooi de volgende boterham klaarmaken. Afhankelijk van hoeveel beslag je per boterham gebruikt, kun je zo’n 8-12 wentelteefjes maken.

Bestrooi de gebakken wentelteefjes met kaneel en een beetje suiker. Heerlijk voor een zondagochtend ontbijt.

Eet smakelijk!

11 thoughts on “Wentelteefjes

 1. Hmmm… voor mij veel vakantiesentiment hier. Erg versterkt door het zeikweer buiten.

  Hoewel turnoverbitches natuurlijk de enige juiste vertaling is, willen ze dit in de engelstalige landen French toast noemen (of freedom toast als de Amerikanen weer eens een typisch debiele bui hebben). De Fransen noemen het overigens pain perdu (lett. verloren brood).

  In Spanje heten ze torrijas , al wordt het brood daar vaak eerst in witte wijn geweekt en vervolgens pas in het beslag.

 2. Pingback: ¿Repetimos?

 3. Hoi
  ik wil jullie iets vragen, namelijk ik moet iets opzoeken voor school en ik zou de samenstelling moeten hebben van wentelteefjes…
  en ik heb overal gezocht en ik heb helaas geen oplossing gevonden.

  Reageer zo vlug mogelijk.
  aub. is dringend .
  grt

 4. Ze waren heerlijk!!!

  Ik maak ze nu elke zondag voor mijn vrouw en de kids!

  Dank!

  Groet Mohammed

 5. het was superleuk om te maken
  en het was ook nog lekker
  we vonden het heel leuk om te doen
  en hebben lekker ontbeten.
  xxx bente en romy

 6. het doet me denken aan heel veel vroeger… het brood van de vorige dag werd door mijn moeder tot wentelteefjes omgebouwd, we waren er dol op. Hoe ze het deed, weet ik niet meer, maar het was heerlijk (ik ben in 1926 geboren!!!)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.