Ayran

Ik liet al even vallen dat ik onlangs op vakantie geweest ben in Turkije. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat na een verblijf van twee weken in Anatolië – het thuis van vele invloedrijke beschavingen door de eeuwen heen, de brug tussen oost en west – ik alleen het recept voor Sex on the beach te bieden heb. Dat ligt niet echt in lijn met de hoge culinaire standaard die door Lekker Hapje al meer dan twee jaar wordt gezet (ahem). Daarom zal ik de komende tijd proberen om wat echte Turkse recepten de revue te laten passeren.

Als eerste wil ik het recept voor ayran, een drank bestaande uit yoghurt en water, aan bod laten komen. Er bestaan vele variaties die onder verschillende namen in het gehele Balkan gebied (airan in Bulgarije), de Kaukasus, het Midden-Oosten (doogh in Iran) en het westen van Azië (lassi in India) worden gedronken.

In Nederland kun je in de meeste Turkse restaurants of snack bars ayran kopen, maar het is ook erg makkelijk thuis te maken.

Ingrediënten

  • yoghurt
  • water
  • zout
  • verse munt

Bereidingswijze

Haal de yoghurt en het water (verhouding 2:1) door de blender, tot je een vloeistof krijgt die de consistentie van volle melk heeft. Voeg nu zout toe naar smaak. Meng er steeds een klein beetje doorheen tot je tevreden bent door de smaak. Optioneel kun je ook wat fijngesnipperde muntblaadjes toevoegen. Serveer de ayran koud.

Bij bijna elk recept voor ayran die ik tijdens mijn “vooronderzoek” bekeken heb, wordt melding gedaan van het feit dat ayran een wondermiddel is tegen een kater en ik kan dan natuurlijk niet achter blijven (komt ook wel goed van pas, na al die glazen Sex on the beach).

Åžerefe!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.