Rode kool, aardappel gehaktschotel

Een oud-Hollands “aardappel-groente-vlees”-gerecht in een nieuw, smakelijk jasje. Handig als je je buitenlandse eters wel iets Nederlands wilt voorschotelen, maar je de gebruikelijke stamp- en hutspot de week ervoor al gepresenteerd hebt en je vreest dat de boekweitgrutten niet zozeer in de smaak zouden vallen…

Een eenvoudig gerecht met rode kool, aardappel en gehakt, zoals de naam al deed vermoeden.

Ingrediënten

  voor 4 personen

 • 400g gehakt
 • 1 pak diepvries rode kool met appeltjes
 • zo’n 800g aardappels
 • klein bekertje crème fraîche
 • knoflook, 2 uien
 • kerriepoeder
 • kaneelpoeder
 • bieslook
 • olie, peper, zout

Bereidingswijze

Laat de rode kool alvast ontdooien terwijl je de aardappels schilt en kookt (je kunt ook zo’n pre-fab zakje aardappelpuree nemen, maar dan komt die voordeelzak aardappels nooit op).

Snij 2 uien fijn. Verhit wat olie in de pan, pers hierin 2 teentjes knoflook en bak het gehakt rul met de gesneden uien. Breng het gehakt op smaak met de kerrie, peper en zout. Warm ook alvast de oven op.

Als de aardappels flink zijn doorgekookt; giet ze af en stamp ze fijn. Roer de crème fraîche en de bieslook door het geheel en maak er een puree van. Meng de kaneel door de ontdooide rode kool.

Neem een ovenschaal die groot genoeg is voor het geheel en vet deze enigszins in. Verdeel het gehakt over de bodem, daaroverheen de rode kool en om het af te maken de aardappelpuree. Maak de bovenkant glad. Het geheel kan nu de oven in, op zo’n 200 graden voor 30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.

Je hebt nu een mooie, lekkere, Nederlandse ovenschotel. Mijn Chinese tafelgenote was in ieder geval onder de indruk van smaak en presentatie, weer bonuspunten voor de Nederlandse keuken. (Stel je eens voor dat het aanslaat bij die miljoenen Chinezen!)

En mocht het uitscheppen niet zo goed lukken, onthoud dan dat prakken ook een typisch Nederlandse bezigheid is, hoewel ik dat bij deze schotel niet zou aanraden.

7 thoughts on “Rode kool, aardappel gehaktschotel

 1. Voor mij is het Aardappelen, groente vlees.
  Licht misschien aan waar je in Nederland woont.
  Ik zie het als aardappelen groente is er altijd samen en vlees of andere snack wordt toegevoegd.

 2. maar jij schrijft ligt met ‘ch’, dus ik vertrouw niet zo op jou. daarbij maakt het bij ovenschotels sowieso niet uit, want daarbij eet je toch alles door elkaar ;)

 3. hey ik heb hem zelf al een paar keer klaargemaakt hij is heel lekker en voor de mensen die van hollandse kost houden en toch wat pittigs willen raad ik aan om een rode peper door het gehakt mee te bakken (wel fijnsnijden) of anders gewoon een klein lepeltje sambal toe te voegen dat smaakt er best lekker bij… nou veel knutselplezier verder met het varieren van de smaken en sucses

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.