Champignons met Witte Wijn

Champignons zijn lekker. Zoveel mag reeds duidelijk zijn. Als ingrediënt zijn ze natuurlijk onmisbaar in veel gerechten, maar als hoofdbestanddeel zeer zeker niet te versmaden.

Ik heb dit gerecht (althans, zijn versie dan!) voor het eerst gegeten bij een Italiaans restaurant in Lisse. Het reeds ter ziele gegane Vecchia Romana. Let the record show dat het niet aan dit gerecht gelegen heeft.

Kan me nog herinneren dat mijn toenmalige tafelgenoot zeer beteuterd naar haar bordje zat te kijken (moet je ook maar geen salade bestellen) en vroeg: Mag ik een hapje? Om de sfeer niet te verpesten heb ik toegestemd, met gepaste pijn in mijn hart uiteraard.

Dit was de laatste keer dat ik wat van me heb laten horen. Dus voor alle verliefden: Ik heb dit gerecht proberen te reconstrueren en ik moet zeggen dat dit gelukt is! Dus niet eerst zeggen dat je niet wil om daarna het bord van je lover leeg te eten. De consequenties lijken me duidelijk. Al is de smaak het bijna waard. ;))

Ingrediënten

  • bakje champignons (250 gr)
  • 4 tenen knoflook (uitgeperst)
  • 100 gr roomboter
  • olijfolie
  • flinke scheut droge witte wijn
  • verse peterselie (handje, fijngehakt)
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Wees niet te snel met de champignons in plakjes te snijden, want bij dit gerecht is het juist leuk als je je champignons in blokjes snijdt (dus in 4-en of als de champignons erg groot zijn in 6-en. Doe wat je leuk vindt, het is jouw keuken!)

Pak nu een pan waarin je kunt bakken en waar de champignons makkelijk met zijn allen in passen. Ik zeg: hapjespan, maar een juspan kan ook heel goed. Die had je toch nog van de Ultieme Bal Gehakt avontuur. Gooi hier een goede laag (dus de bodem goed bedekken en dan nog een beetje) olijfolie in. Goed verhitten en als de verhitting geslaagd is, de champs erbij.

Denk eraan dat je goed blijft roeren. Als je zeker weet dat alle champs olie op zich hebben en een beetje beginnen te zweten, doe je er het zout bij (haalt de smaak enorm omhoog!!!).

Dan de 4 tenen knoflook erbij en even meebakken (heel even, want knoflook wordt snel bitter als je het te lang bakt, zeker in uitgeperste vorm!)

Nu afblussen met een flinke scheut witte wijn (of twee natuurlijk. Ga uit van een ¾ vol wijnglas) en het vuur laag draaien. Boter erin en heel langzaam laten smelten. Blijf roeren!

Gesmolten? Peterselie erbij, nog even op het vuur laten. En opdienen. Vergeet niet iedereen wat van het sap te geven uit de pan en doe de peper uit je pepermolen er aan tafel pas over, staat professioneel en zal menig vrouwenhart doen smelten.

Laat je niet foppen, vrouwen willen een man die kan koken! Ook de liefde van een vrouw gaat door de maag.

Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Italiaans, Mediterraan, Vegetarisch, Voorgerechten and tagged , , , , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

2 thoughts on “Champignons met Witte Wijn

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.