Penne alla Rusticana

Vanwege drukke andere werkzaamheden, ben ik gisteren niet gekomen aan het plaatsen van deel 2 in de F-trilogie van recepten dit weekend. Laat ik de schade snel inhalen. Het tweede recept noemt F Blauwe kaas pasta. Op een paar kleine nuances na, lijkt het heel erg op een recept die ik zo nu en dan maak en uit de Pasta Bijbel heb gehaald ooit. Het leek met het beste om het beste uit de twee recepten te combineren tot een Überrecept: Penne alla Rusticana.

Ingrediënten

 • broccoli
 • kipfilet (1 per persoon)
 • twee teentjes knoflook
 • pasta
 • 200 ml room
 • 120 ml witte wijn
 • 200 gram gorgonzola
 • peper en zout
 • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Doe wat roosjes broccoli in een pan met kokend water en zout. Als je van broccoli met een bite houdt, dus nog een beetje hard, laat het dan niet al te lang in het water koken (minuutje of twee). Als je het langer laat koken, dan wordt het erg zacht en zal het later helemaal opgaan in de kaassaus. Voor beide dingen valt wel wat te zeggen. Laat de broccoli na het koken even uitlekken in een vergiet.

Snijd een kipfilet per persoon in kleine blokjes. Haal twee teentjes knoflook (of een teen per persoon) door een knoflookpers en bak de knoflook samen met de kip in een pan met olie. Kook ondertussen de pasta in ruim kokend water met een snufje zout.

Om de saus te maken doe je een bekertje (200ml) slagroom of koksroom bij de kip. Laat dit warm worden en blus af met een glaasje (120 ml) witte wijn. Blijf roeren en verwarmen tot de saus wat indikt. Voeg dan de broccoli en de blauwe kaas toe. De voorkeur gaat uit naar gorgonzola omdat het lekker romig is en erg geschikt bij het koken. De saus goed roeren om de kaas goed te laten smelten en oplossen. Breng nu eventueel op smaak met peper en zout.

Giet de pasta af en doe hem bij de saus. Dien op met geraspte Parmezaanse kaas.

Een recept is geen recept zonder variatietips, dus… de variatietip! De broccoli kan ook met de kip mee worden gebakken, in plaats van te worden gekookt. De broccoli kan ook door prei worden vervangen. Het is ook lekker om wat cashewnoten apart te bakken en die aan het geheel toe te voegen.

Tot zo ver deel 2 in de F-trilogie, later vanavond deel 3. To be concluded…

2 thoughts on “Penne alla Rusticana

 1. Nou zeg,eindelijk een leuke site met fantastische gerechten.HULDE!!
  Het is allemaal vaak van het zelfde, bij de anderen. Het is op een hele leuke manier ook “geschreven”. TOP.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.