Banoffee Pie

This entry is part 40 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Achttien juni was mijn verjaardag en aangezien ik probeer ieder jaar zelf een taart te maken en ook nog een lekker recept moest maken voor de Lekker hapje cup 2010 dacht ik laten we de 2 eens combineren.

Uiteindelijk kwam ik uit bij banoffee pie. Maar omdat er op internet nogal veel info staat over banoffee pie was het nog flink zoeken of het nu wel daadwerkelijk een Engels en geen Amerikaans recept was!

Als ik het goed heb is dit de geschiedenis van deze overheerlijke taart (die overigens als eerste van al het gebak op was op het feestje):

  • Het is een typische engelse taart die in 1972 in het restaurant The Hungry Monk bedacht is. Inmiddels is het over de hele wereld een populaire taart, vooral in Australië .
  • In 1994 gingen de amerikanen deze taart in de supermarkten verkopen als typische Amerikaanse taart.
  • Toen Nigel Mackenzie (de eigenaar van The Hungry Monk) dit hoorde loofde hij een prijs uit van 10.000 pond voor de persoon die een gepubliceerde versie van het recept van voor 1972 kon overleggen.
  • Het recept is in 2 kookboeken van The Hungry Monk gepubliceerd en wel in The Deeper Secrets of the Hungry Monk in 1974 en in In Heaven with the Hungry Monk (1997).

Dit is het recept dat er door de originele bedenkers gebruikt wordt: http://www.hungrymonk.co.uk/pages/banoffi.htm

Hier volgt het recept wat ik gebruikt heb.

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (400 gr. te vinden bij o.a. AH en C1000)
  • 150 gram Verkade digestive biscuitjes (je kan ook chocolade digestives gebruiken)
  • 75 gram boter
  • 5 grote bananen
  • 400 ml slagroom
  • 8 theelepels poedersuiker
  • 2 zakjes klopvast (dr. oetker)
  • eventueel donker chocolade om over de taart te raspen

Bereiding

Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het 3,5 uur, zorg dat het blikje constant onder water blijft anders kan het uit elkaar klappen! Laat het nu afkoelen. De melk is nu in karamel veranderd! Je kunt ook meerdere blikjes tegelijk doen, ze blijven tijden goed (ik heb de slowcooker gebruikt en heb het blikje 9 uur op low daarin laten staan).

Doe de biscuitjes in een ziploc of diepvrieszak en verkruimel ze met een deegroller of iets dergelijks. Smelt de boter in een pannetje en doe de kruimels erbij. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over een ingevette taartvorm, het mooiste is een echte pie-vorm. Laat de bodem minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Smeer de gehele inhoud van het blikje uit over de taartbodem. Schil de bananen, snij ze in plakjes en verspreid ze over de bodem.

Klop de slagroom bijna stijf, voeg dan de poedersuiker en de klopvast toe en klop stijf. Door de poedersuiker en de klopvast zal de slagroom niet snel inzakken of waterig worden, na drie dagen ziet het er nog perfect uit. Bedek de pie met slagroom en rasp er eventueel nog wat chocolade overheen.

Eet smakelijk!

Bron: www.bbq-nl.com  (de bereiding foto’s komen ook van deze blog, de eindproduct foto’s zijn van mezelf.)

Series Navigation<< Lekker Hapje Cup: Groep A, 3e wedstrijdFeijoada e Ananas >>

70 thoughts on “Banoffee Pie

  1. Hoi Anita, Ik heb vandaag de banoffee pie gemaakt, Engels recept. Het is erg goed gelukt en de smaak is fantastisch.De gecondenseerde melk heb ik volgens Engels recept ( maar ) 2 uur gekookt en dat is meer dan genoeg. Wat betreft de melk, Albert Heijn, Boni, C1000, Aldi hadden hier nog nog nooit van gehoord. Uiteindelijk heb ik de melk via mijn broer, die chef-kok is, kunnen regelen want hij kan inkopen doen bij de Hanos. Ik heb de taart gegarneerd met witte chocolade want, manlief lust geen bruine chocolade ( ik snap het ook niet ).
    Bedankt voor het recept, ik ga het in de toekomst nog zeker vaker maken.

    Groeten Bea.

  2. Hoi Bea,

    Ik ben blij dat je de taart lekker vond!

    Raar dat ze het bij de AH niet kende.
    Ik heb het daar ook gekocht van de friesche vlag.
    maar wel bij een hele grote AH in Venlo dus misschien dat dat het verschil maakt.

    Ik heb hem al een tijdje niet gemaakt.
    vandaag een chocolade slagroomtaart gemaakt (uit een pakje).
    ook heerlijk hoor.
    Volgend jaar wordt het weer een keer banoffee denk ik.
    Dit jaar staan er nog een slagroomtaart, kwark taart en blauwe bessen vlaai op het programma voor een verjaardag half dec en verder weinig tijd om te bakken.

    Ben blij dat je er van genoten hebt ;)

    Groetjes
    Anita

  3. hoi deze taart lijkt me egt :,-) heerlijk ik ga het proberen te maken maar ik woon vlakbij een c1000 en kweet nie of ze het daar hebben groeten van …..

  4. Ik heb de taart net gemaakt. Ik had speciaal bij de toko condensed milk gekocht, omdat ze bij de Vomar en AH alleen maar sweet condensed milk hadden. Maar dit bleek (nadat ik het 2,5 uur gekookt had) dus de verkeerde te zijn… IK had toch de SWEET nodig… Dus heb ik opnieuw een blikje gekocht en gekookt!
    Het ziet er erg goed uit, maar ga het vanavond pas proeven…

  5. Hoi Jolanda,

    Ik ben benieuwd of je hem lekker vond!
    Heb hem al een tijdje niet meer gemaakt, moet het ook weer eens proberen.

    Groetjes
    Anita

  6. HEERLIJK, in èèn woord….
    Als je de melk langer kookt krijg je ze denk ik donkerder, ik had het 3,5 u gedaan en had zoals op de foto van het blikje donkere!

    Anita had jij het ook korter gekookt, want de foto waar alleen een stukje taart op staat is de caramel lichter.
    en welke koek had jij gebruikt Anita ?

    Groeten allemaal, veel bak plezier;)

  7. Hallo

    Heb deze taart gisteren gemaakt, de eerste keer was de slagroom gaan schiften, maar was mijn eigen fout. Maar wat is deze taart zalig. Ik heb ook nog een appeltaart en chocoladetaart gemaakt en zal vandaag gebruikt worden en ziet er nog fantastisch uit.Ik ben bang dat de Banoffe Pie het eerste op zal zijn.

    Succes met bakken groetjes carla

  8. Hoi Carla,

    Dat gebeurt mij ook altijd, ik denk dan is toch iets aparts dus zal wel niet snel op gaan.
    Maar hij is altijd als eerste op!

    Groetjes
    Anita

  9. gewoon het meestvoorkomende formaat.
    Ik denk dat dat inderdaad 24cm is.
    Ik heb hem destijds wel in een silicone bakvorm gemaak, het zou kunnen dat die iets groter is.
    Maar 24 cm moet prima gaan lijkt mij zo.

    Groetjes
    Anita

  10. Voor de mensen die de gecondenseerde melk niet kunnen vinden.
    Ik heb hem afgelopen week ook bij de Jan Linders zien staan.
    Dit is wel een van de grotere dus ik weet niet of ze ook in een kleinere Jan Linders te koop zijn.
    Het merk is Friese vlag en het zijn witte blikjes met een friese vlag er op ;-)

    Groetjes
    Anita

  11. Hoi Anita,
    Na 5 uur lang intensief in de keuken te hebben gestaan, moet ik zeggen dat dit recept me toch tegenvalt. De karamel uit het blikje was totaal niet hanteerbaar dus heb ik zelf karamel moeten maken. De bodem was na een uur nog niet goed opgestijfd, maar uiteindelijk heb ik er wat van kunnen maken.
    Agnes

    • Als bij mij de caramel wat aan de taaie kant is geworden, gebruik ik een schaaltje apart gehouden koekkruimels om over de caramel heen te strooien. Je kunt het dan aanduwen en egaal verdelen zonder dat alles aan je handen blijft kleven ;-)

  12. Ik ga m morgen proberen, maar denk dat ik ipv alleen maar slagroom, wat monchou door de slagroom roer en m afdek met extra banaan en karamel.

    Btw: de gecondenseerde melk is in elke supermarkt te vinden. Meestal vlakbij de houdbare melk, koffiemelk en houdbare slagroom. Gewoon ff zelf goed zoeken, die vakkenvullers weten volgens mij niet eens wat ze wegzetten.

  13. De melk van friesche vlag staat hier bij de conimex produkten, naast de cocosmelk (AH).

    Ik heb net de bodem gemaakt en de melk gekookt. Die gaat er straks over en dan laat ik het een nacht opstijven. Morgen gaat de banaan en slagroom erop.
    Ik maak deze taart al een jaar of 7 op 1 febr. Het is de lievelingstaart van mijn zoon en morgen is hij weer jarig. ;) Na jaren ervaring weet ik dat de bodem zo het beste wordt, anders is hij soms erg moeilijk aan te snijden en de smaak trekt er lekker in. Een dag later is hij meestal lekkerder.
    Iedereen weet al wat voor taart er is en natuurlijk komen zijn 8 vrienden morgen na school weer een stukje halen. (ik maak er twee!)
    Heerlijk!

  14. Ik heb deze taart ook gemaakt, maar volgens een iets ander recept. Bij mij kwam er nog een laat chocoladecrème tussen de banaan en de slagroom.
    Wat de karamel betreft: als je vooraf het blikje laat koken en je laat het helemaal afkoelen, is die inderdaad niet erg smeerbaar. Bij mijn recept (met de chocoladecrème) moet ik chocolade au bain marie smelten, en dan zet ik het blikje nog even in het hete water. Dan wordt de karamel terug iets vloeibaarder en dus smeerbaar. Even opwarmen in de microgolfover kan ook, maar daar moet je goeie zenuwen voor hebben, want het lijkt even alsof het dan gaan schiften. :-)
    En voor de Belgen: de blikjes hier zijn van Nestlé en vind je zeker in Delhaize.

  15. Banoffee pie vind ikzelf HEERLIJK, ik heb m nog nooit zelf gemaakt, maar wel heeeel vaak in de UK en Ierland gegeten, ik ga m ergens deze week waarschijnlijk zelf proberen te maken, (en na veel proefervaring) vraag ik me af of 400gr gecondenseerde melk niet een beetje te weinig is, als je naar de foto van de bodem en de caramel kijkt lijkt t een beetje zo,
    mvg,
    Josephine

  16. heb net zelf de taart gemaakt – ging best vlot. al vraag ik me nu net af: worden de bananen niet snel bruin, als je de taart gewoon in de koelkast laat staan?

  17. He hoi,

    Ik heb de taart al meerder malen gemaakt en ook al meerder malen geproefd in Engeland. Hij blijft lekker.
    Ik zelf heb altijd blikjes van Nestle, dit is kant en klare caramel, dit hoef je dus niet 3 uur te koken. Deze blikjes neem ik altijd mee uit Engeland en heet Carnation, cook with condensed milk. Ook wel te verkrijgen via web winkels, even googlen op het net.

    mvg Ada

  18. Ik zie dat ik in mijn vorig berichtje een foutje heb gemaakt, de blikjes heten gewoon Carnation Caramel. Anders moet je ze wel 3 uur lang koken.

    Ada

  19. Even technische informatie over het koken van gecondenseerde melk:
    * Met een keukenpapier op de bodem heb je geen metaal roest in je pan
    * Vol afgedekt met water “au bain marie” koken, bijvullen indien nodig.
    * Met deksel er op, op laag vuur (water moet wel eerst koken)
    * 1:15 uur voor een zacht vloeibaar en 2 uur voor een harde prak. 20 minuten in de hoge druk pan.
    * In de pan laten afkoelen (dan blijft het een beetje doorkoken. Zuinig met energie!)
    * NIET OPENEN als het heet is, dan ontploft het (niet het blikje, maar de inhoud spuit er uit, en schoonmaken is lastig). Als het warm is (je kan het pakken zonder je te verbranden) dan is het geen probleem.

    * Als je kristal vorming hebt dan zijn het oude blikjes die te lang in de winkel hebben gestaan. Nog steeds eetbaar, maar minder lekker. Je kunt het beste dat soort blikjes even omdraaien (met tussenpozen van 5 minuten), en over de grond rollen voordat je ze kookt. (shaken werkt niet)
    * Geopend is het een paar weken houdbaar op kamer temperatuur (het droogt op)
    * De plastic deksel van een nutella glas past er perfect op.
    * Ook lekker op crackers of banaan…

    en de laatste tip:
    * Door het te mengen met slagroom krijg je een luchtigere, minder zoete vulling die beter te smeren is.

    Nilton.

    ps: Mijn variatie op die taart: Geen slagroom maar merengue er bovenop. (de vulling heeft al slagroom, in mijn geval)

  20. Het is ook erg lekker om boven op de slagroom peacan noten te verdelen. Als je geen chocolade wilt of hebt kan je er ook cacao over strooien.

    Eet smakelijk!!

  21. Josephine,

    Ik gebruik er meestal 2 als ik een 26 cm springvorm gebruik.

    De blikjes zijn bij ons bij de Plus altijd te koop

    Moniqué

  22. Als tip wordt er bij een ander recept gegeven om de banenen wat met citroensap te besprenkelen.. Geen idee of het werkt, dat moet ik zelf nog even uitproberen
    ;)

  23. Al een paar keer banoffee pie gemaakt. Grotendeels naar dit recept. Ik zelf vind het lekkerder als de bodem wat dikker is dus ik gebruik 200gram koek en 100 gram boter.
    Een goede tip voor mensen die geen tijd/zin hebben om gecondenseerde melk 3 uur te laten koken: Bij een aantal Albert Heijns kun je een pot Bebogeen kopen (van de Ruijter) staat bij de chocoladepasta’s. Dit is caramelpasta. Het ziet er precies hetzelfde uit, smaakt ietsje anders. Maar ik vind het gemak zeker opwegen tegen het verschil in smaak! enjoy!

  24. ‘k heb ‘m vandaag gemaakt voor m’n zoon z’n 13de verjaardag. caramel is inderdaad moeilijk smeerbaar, volgende keer maar even weer opwarmen met warm water. ziet er erg smakelijk uit, ben benieuwd wat ze ervan vinden?

  25. Na jaren in Ierland in onze vaste pub banoffee pie te hebben gegeten, ga ik het nu, speciaal voor de eerste St. Patricks Day in Nederland, zelf proberen te maken. Bodem staat in de koelkast, blikje staat te koken, ben heel benieuwd hoe het gaat worden!

  26. Leuk om te zien dat ik na jaren nog steeds regelmatig reactie krijg op dit recept.
    Moet bekennen dat ik zelf dit recept al jaren niet meer gemaakt heb.
    Misschien toch maar weer eens doen binnenkort!

    Geniet er van allemaal!!

  27. Ik heb vanmorgen ook deze heerlijke taart gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter morgen. Ik hoop dat ik nog een stukje voor mezelf overhoud… Bedankt!
    Grappig dat de melk zo veranderd in caramel! Heerlijk…..

  28. Dit wordt de derde keer dat ik deze taart maak. Hij blijft heerlijk en een favoriet bij visite, maar ik kan er zelf ook niet van af blijven!
    Ik heb als enige tip dat je misschien wat minder ‘karamel’ moet gebruiken bij de bodem, want anders vind ik het een beetje te zoet, maar dat is persoonlijke smaak.

  29. Tipje:als je veel haast hebt of de geen fornuis tot je beschikking kun je ook Bebogeen gebruiken ipv caramel van gecondenseerde melk, wel wat duurder maar werkt ook

  30. Pingback: Banoffee kwarktaart - MiCook

  31. MMmm ik had de smaak zwaar onderschat (omdat ik bananen niet vond passen in een taart)! Het verhaal eindigde met het feit dat ik de taart in mijn eentje in twee dagen heb gegeten hihi (en mijn zoontje een halve portie)

  32. gisteren de taart gemaakt en is supergemakkelijk en viel bij iedereen hééél goed in de smaak.
    Ik heb hem gemaakt in een springvorm. De koekjesbodem erin en laten opstijven in de koelkast. Daarna de caramel, de bananen en de slagroom erop en nog ongeveer een half uur in de koelkast laten opstijven.
    Dan een mesje warm gemaakt in heet water, de springvorm rondgegaan en de taart kwam er supergemakkelijk uit (is ook leuk van uitzicht, omdat je de verschillende lagen aan de zijkant ziet).
    Kortom : een heus succes en ga ik zeker nog maken !!
    Groetjes uit België

  33. Vandaag de taart gemaakt. Heb de bodem iets korter laten opstijven, hoop dat dit geen probleem is? Verder ziet de taart er heel mooi uit! Morgen proeven of die net zo lekkker smaakt!

  34. ik heb hem gister ook voor het eerst gemaakt hij is super lekker maar de caramel liep ook iets uit. wil ook graag weten of iemand hier een tip voor heeft?

  35. Ik ga het proberen. Bij C1000 de gecondenseerde melk gekocht. Medewerker wist niet waar ik het over had, maar gelukkig de eigenaar van de supermarkt wel.

  36. Fijn recept, heerlijk! Die caramel…bleef er van snoepen! En hij is echt goed gelukt, terwijl mijn taarten vaker (lees altijd) mislukken dan lukken, dus erg blij mee!! Heb hem voor de zekerheid eerst een keer zonder ‘stress’ gemaakt, maar ga hem volgende maand dus als een van de taarten op een verjaardag aanbieden!

    • Gecondenseerde melk van Friesche Vlag is bij de meeste supermarkten te vinden bij de oosterse produkten (dus niet waar je het zou verwachten) Ik heb de taart ook een keer gemaakt met Bebogeen, dit is wel makkelijker maar zeker niet lekkerder! Het koken van de gecondenseerde melk kost even tijd, maar smaakt echt veel beter!

  37. Voor het gemak heb ik de tweede keer bebogeen gebruikt ipv gecondenseerde melk. Smaak beetje minder wellicht maar wel veel tijd bespaard

  38. Als de caramel uitloopt heeft ie niet lang genoeg gekookt. Ik kook hem altijd 4 uur en smeer hem na afkoelen over de bodem. Een nacht in de koelkast en de volgende dag pas bananen en slagroom erop. Zo is de bodem met caramel het beste vind ik. Ikheb er reeds al tig gemaakt. Elke verjaardag weer het grootste succes!!!

  39. Hallo Anita, kun je me misschien vertellen waar je die pievorm hebt gekocht. Ben namelijk op zoek naar zo’n soort pievorm.

    Met vriendelijke groeten
    Anita

  40. oei dat is een hele goeie vraag anita. De vorm die je ziet in de foto’s is gewoon een cilicone bakvorm (de blauwe) van de blokker of marskramer denk ik. Nu heb ik zo een met een lossen bodem en die komt van internet maar durf niet te zeggen waar ik die destijds besteld heb sorry.

  41. Heb ‘m ook gemaakt. Door de bodemkruim heb ik een paar bastogne koeken gemengd. Op internet kun je vinden hoe je caramel maakt. Met suiker in water, afkoelen, slagroom en een beetje boter erbij, helemaal gelukt! Ik had ietsje tekort en heb er nog een lepel bebogeen doorgemengd, prima! Topping (op de slagroomlaag) was lichtbruine basterdsuiker met wat chocovlokken, makkelijk en lekker! We hebben er van genoten!!

  42. Heerlijke taart! Ik maak hem regelmatig maar dan vaak met bebogeen (karamel pasta) vind dat echt net zo lekker en de taart is snel klaar :) gewoon te koop bij de jumbo of ah

  43. Ik maak de bodem met boter en stroopwafelkruimels = koekkruimels (op de markt te koop grote zak voor 0,50 cent.) Tussen de karamel en de bananen doe ik ook een laagje koekkruimels. Dan blijft de taart steviger en loopt niet terug.

Laat een reactie achter