Beiers Varkensgebraad

This entry is part 6 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Geen voetbaltoernooi (of op voetbal geïnspireerd toernooi) zonder Duitsland natuurlijk. Op de een of andere manier heeft Duitsland bij voetbal echter wel een betere reputatie dan wanneer het op de edele kunst van het koken aankomt. Met reputatie bedoel ik hier uiteraard ‘staat van dienst’, want om nou te zeggen dat spelers als Lothar Matthäus, Rudi Völler, Oliver Kahn en Stefan Effenberg het Duitse voetbal echt populair gemaakt hebben, is überhaupt onmogelijk.

Bij voetbal zal die Mannschaft sowieso altijd titelkandidaat zijn. Bij koken is dat misschien nog niet ein-zwo-drei het geval. Wat raar is, want Duits eten is altijd van bijzonder goede qualiteit en zeer smakelijk. Verder zijn het flinke porties die zorgen voor een goede bodem. Iets wat Nederlanders met hun stamppotcultuur toch aan zou moeten kunnen spreken.

Het gerecht waar we mee beginnen, is meteen karakteristiek te noemen en komt van oorsprong uit Beieren. Beieren is op het moment, na het behalen van de titel, beker en champions(?)league finale door Bayern München, uiteraard dé voetbalregio van Duitsland en dus een ideale optie om het toernooi meteen goed te beginnen.

De Opstelling

Duitsland zal tijdens de openingswedstrijd in de bekende 4-4-2 opstelling spelen. Hier wordt volop de aanval gezocht met het spitsenduo dat bestaat uit varkensgebraad en donker bier. De smaakmakers op het middenveld zijn komijn, marjolein, tijm en basilicum. In de verdediging zien we zout aan de ene kant en peper aan de andere kant. Tegenaanvallen door het midden zullen door olie of boter worden opgevangen. Die zijn onderling uitwisselbaar. Sluitpost van de verdediging is ui. Elke aanvaller die probeert als een warm mes door de boter te gaan zal merken dat wanneer hij dit uitje probeert te pellen, zijn zicht te troebel wordt om een tegendoelpunt te kunnen maken.

Nog even alles duidelijk op een rijtje:

  • 1 kg varkensgebraad
  • 5 dl bruin bier
  • 1 thee lepel komijnzaadjes
  • 1 thee lepel fijngehakte marjolein
  • 1 thee lepel tijm
  • 1 thee lepel basilicum
  • zout, peper
  • olie of boter om in te vetten
  • 4 uien ( gesnipperd)

De Tactiek

Met varkensgebraad wordt over het algemeen een stuk van de rug van het varken bedoeld. Vaak zit de huid hier nog bij. Als dit zo is, snij deze dan kruislings in. Dep het vlees droog, wrijf het in met peper en zout naar smaak en leg deze in een met olie of boter ingevette ovenschaal. Zorg er desgewenst voor dat de huid naar boven gedraaid is. Meng de komijn en kruiden en strooi deze over het vlees.

Giet het bier in de ovenschaal. In principe is elke vorm van donker bier goed, maar als je echt voor de Beierse smaaksensatie gaat, neem je natuurlijk doppelbock. Verdeel tot slot de uien over het bier in de ovenschaal.

Plaats alles in een op 180 graden voorverwarmde oven en braad het vlees 80 minuten. Zorg dat je tijdens het braden af en toe met een ijzeren pollepel wat van het bier over het vlees giet. 10 minuten voor het eind het vlees wederom bestrijken met wat braadvocht en de oven op de grillstand zetten zodat een mooi korstje ontstaat.

Wünsche wohl zu speisen!

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup 2010!

Series Navigation<< Southern Chicken, Tortilla Chips, Bean Dip & Cucumber SaladLekker Hapje Cup 2010: Groep A, 1e wedstrijd >>

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.