Arepas

Als vroeger weleens vriendjes bij ons thuis kwamen eten en mijn moeder iets Spaans of Venezolaans klaar had gemaakt, dan moesten mijn zusje en ik vaak uitleggen aan de gast wat er nu precies op zijn bord lag. Als mijn moeder arepas gemaakt had, dan noemde ik dat “Venezolaans brood”.

Arepas zijn namelijk platte broodjes, die gebakken worden van voorgekookte maïsmeel. In Venezuela (en andere delen van Zuid-Amerika) worden ze gegeten bij het ontbijt (gevuld met kaas of ander beleg), als snack of als begeleiding bij een maaltijd. De arepa is ook de snack bij uitstek voor als men na een avondje stappen een vette bek wil halen.

Mijn 8-jarige ik zat er dus niet ver vandaan, ze vervullen een soortgelijke rol, als brood hier in Nederland. Arepas waren dan ook het maïsbrood van de oorspronkelijk bevolking van wat later Venezuela en Colombia werd.

De maïsmeel waar de arepas van gemaakt worden, is in Nederland helaas niet zo makkelijk te krijgen als in Venezuela, waar de schappen in de supermarkt er mee vol staan. Gelukkig kun je in de betere toko’s Harina P.A.N. kopen, het meest populaire en grootste merk in Venezuela.

Ingrediënten

voor 8 arepas

 • 2,5 kop Harina P.A.N. (voorgekookt maïsmeel)
 • 2,5 kop water
 • eetlepel zout

Bereidingswijze

Doe het water in een beslagkom en los daarin het zout op. Voeg de maïsmeel toe en meng het tot je een bol deeg hebt. Kneed het deeg met je handen tot alle klonten verdwenen zijn en het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken. Let er wel op dat het deeg niet te droog wordt en uit elkaar valt. Besprenkel het desnoods met een klein beetje water om dit te voorkomen.

Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg zo’n 10-15 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm de porties tot platte taartjes ter grotte van een hamburger.

In Venezuela verkopen ze speciale apparaten, een soort tosti-ijzers, waarmee iedereen in staat is om arepas te maken. Je zou zo’n apparaat (of je echte tosti-ijzer) kunnen gebruiken, maar dat is voor lafaards die van vals spelen houden.

Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de arepas zo’n 5 minuten aan elk kant. De kunst zit hem er in dat je arepas aan de buitenkant een krokant korstje krijgen, maar aan de binnenkant nog een beetje vochtig blijven. Je moet het juiste punt vinden tussen te droog en nog ongekookt. Helaas kan ik niet anders zeggen dat dit alleen met ervaring komt, bij mij zijn ze tot nu toe steeds een tikkie te droog.

De arepas kun je als ontbijt eten, met kaas, ham of ander beleg. Maar je kan ze ook met anders lekkers vullen. Ik hoop deze week nog het recept voor een van de traditionele en meest populaire vullingen op de site te kunnen plaatsen.

Arepas die over zijn, worden de dag er na vaak in olie gebakken om ze weer een tweede leven te geven (net als oud brood vaak nog wordt geroosterd om het weer eetbaar te maken). De gebakken arepas kun je weer beleggen met kaas, ham, etc of ter begeleiding van je maaltijd eten.

26 thoughts on “Arepas

 1. Ik heb enkele jaren in Venezuele gewoont.
  Heb je ook een recept voor de vullingen die je in de stalletjes op straat kunt krijgen.

 2. Ik ga het zo proberen. De Harina PAN hebben we gezocht in twee toko’s maar niet kunnen vinden. Uiteindelijk bleek ‘ie gewoon in de buurt-AH te liggen, wel midden in de Bijlmer.

 3. Ik heb het geprobeerd: dat PAN is een zegen om mee te werken vergeleken met tarwedeeg: je loopt niet nog de hele avond met of vieze of pijnlijke (van het borstelen) nagelriemen rond!

  Ik weet niet hoe Arepas horen te zijn, maar mijn probleem was dat ze aan de buitenkant al zwart begonnen te worden, ze aan de binnenkant nog wat een beetje papperig waren. Met de Reina Papaeda erin was dat heerlijk – tenminste de eerste, en ik kan me dus ook voorstellen dat na een avond stappen dit er goed ingaat. Als volledige maaltijd – met 4 arepas pp – was dit te vet en begon het me tegen te staan – dus toen heb ik de vulling maar zonder arepas opgegeten (nooit avocado weggooien, dat is tegen mijn geloof! :-P)

  Nog een vraag: hoe bak je ze? In boter? Olie? Ik heb geen grillpan, dus ik heb ze in een hapjespan met anti-aanbaklaag gedaan. De eerste in een beetje olijfolie, maar daar werd de korst niet heel knapperig van. De volgende heb ik zonder olie in die pan gedaan, maar daarvan ging het onmiddelijk plakken dus de laatste lading maar weer met wat olie en die werden idd lekker knapperig.

  Tijmen

 4. De truuk is inderdaad de arepas krokant van buiten te houden en van binnen nog beetje nat te houden, maar wel al gaar. Zelf is mij de perfecte arepa ook nog niet gelukt, meestal laat ik ze iets te lang, waardoor ze een beetje naar de droge kant neigen.

  Ik bak ze gewoon op de grillpan, zonder boter of olie op midden tot laag vuur. Als het vuur te hoog staat, branden ze aan de buitenkant snel aan. Zorg ervoor dat de onderkant al goed gebakken is alvorens je ze probeert om te draaien, zodat ze niet aan de pan blijven plakken.

  Mijn moeder bakt ze ook in de oven, maar dat heb ikz elf nog nooit gedaan. Zal haar eens om tips vragen.

  En ja, 4 gevulde arepas per persoon is inderdaad een erg zwaar maal!

 5. Hoi Alberto,

  Ik denk dat ik de arepas op een te hoog vuur te snel heb willen maken – dat is een fout die ik vaker maak. Ik ga het binnenkort nog eens proberen – maar dan niet als hoofdmaaltijd maar als bijv. lunchhapje bij feestje ofzo…

  In ieder geval bedankt voor je reactie!

 6. Hoi Alberto , nou wat mis ik vzla , vooral het eten , heel erg ,maar kan je meer recepten op de site zetten? what about ayakas , de kerst komt eraan , ik zou graag van allerlei manieren van alle delen van vzla leren maken .

 7. Hoi Nilda, ik zal zeker proberen om binnenkort het recept voor hallacas op de site te zetten. In ieder geval zodat men ze op tijd voor Kerst kan maken!

 8. In Venezuela geleerd: meng arepa meel (pan harina) met water en een snufje
  zout. Evt. ook met anijszaadjes. Maak er platte broodjes van (zoals shoarma
  broodjes). Bak de broodjes in zonnebloemolie om en om. Open snijden en vullen
  met o.a. gehakt, uitjes en alioli of Tonijn met uitjes en alioli. Heel lekker!!

  • Janarie, wat jij beschrijft zijn ‘arepas fritas’; ook errug lekker. Voordeel is dat ze sneller en makkelijker te maken zijn.

   De ‘gewone’ arepas die al een dag staan, kun je overigens ook in olie bakken om ze weer een tweede leven te geven.

  • Ik woon in Holland heb PAN HARINA meel gekocht het deeg gemaakt en heb er geraspte kaas door gedaan, na het bakken van de
   broodjes, gevuld met het gerulde gebraden gekruid gehakt , door de gesmolten kaas geeft het een zeer aparte heerlijke smaak inclusief
   met de Spaanse aioli knoflooksaus on top. Super!!!!!
   Eet smakelijk

 9. De Arepas moeten onder voortdurend draaien in vrij warme zonnebloem olie voor 20 minuten gebakken worden, ik had ze laatst in de oven gebakken, waren aan de droge kant, de smaak was overheerlijk, maar prefereer toch de manier van Jan-Arie Hoogwegt te
  Tenerife. n.l. Arepas fritas.

 10. Mijn ouders komen van oorsprong van Venuzuela, mijn moeder maakt regelmatig arepa en zij bakt ze in olie. Met queso blanco of met home made tonijn salade. Super lekker……..Anyway leuke site!!!

 11. Dag allemaal,

  De arepas kun je gewoon in wat zonnebloemolie licht aanbakken in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Als ze verkleuren (licht) gewoon in de oven, op een met bakpapier beklede bakplaat, op 180% tot buitenkant er mooi uitziet (ongeveer 15 minuten). Dan is de binnenkant ook gaar.
  Dit heb ik geleerd van een oudere Mexicaanse dame. Je kunt er van alles op of in doen.

 12. kunnen jullie me zeggen waar jullie harina pan kopen, welke vestigingen van ah? of kennen jullie webshop waar ze versturen naar belgië of weten jullie waar ze in belgië te krijgen zijn

  • Ilse, hier in Nederland kun je Harina PAN in bijna elke toko (winkels waar vooral ingrediënten uit Azië – veelal Indonesië – en Zuid Amerika – vooral Suriname en de antillen – te koop zijn). Ik weet niet of er een equivalent van de toko is in België.

   Daarnaast zie je het bij steeds meer supermarkten. De Albert Heijn bezorgt het ook inmiddels aan huis als je via hun webshop bestelt, maar ik zie dat dat in België nog niet mogelijk is.

   Misschien dat een van de andere Belgische bezoekers aan de site je wel kan helpen? Ik zal via Facebook en Twitter ook de vraag stellen voor je!

   https://twitter.com/lekkerhapje/status/334686334046306306

   • Bij ons kun jeHarina Pan bij AH kopen. Het staat bij de “exotische” producten.
    Onze Ah is in Hoeven, Noord-Brabant. Of andere AH’s dit ook verkopen, weet ik niet.

  • Hmmm, ik denk het haast niet. Harina PAN is voorgekookt, ik denk dat het dan niet meer geschikt wordt om tortilla’s mee te maken. Maar eerlijk gezegd weet ik niet. Verdient meer onderzoek en experimenteren!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.