Hoeveel ruimte nemen 1000 maltesers in?

Even een ongerelateerde post tussendoor. Alhoewel, omdat er maltesers in voorkomen, denk ik dat het toch wel een beetje een plekje heeft op Lekker Hapje.

Ik zal nu niet ingaan op de redenen, maar ik zocht vandaag naar een antwoord op de vraag: “hoeveel ruimte nemen 1000 maltesers in?” Let wel, geen Maltezers, want dan valt het antwoord volgens mij een stuk hoger uit. Bovendien is het ook een stuk lastiger om aan 1000 Maltezers te komen.

Volgens mij heb ik het antwoord gevonden, maar in het kader van wetenschappelijke verantwoordelijkheid, wil ik mijn methode hier beschrijven en ter toetsing overleggen aan de bezoekers van Lekker Hapje.

Allereerst heb ik de straal van een malteser bepaald. Ik heb uit de automaat op kantoor een zakje maltesers getrokken. In dit zakje van 37 gram zaten 17 maltesers. Gemiddeld heeft een malteser dus een massa van 2.2 gram.

16 Maltesers langs een lineaal

Om de straal te bepalen, heb ik alle 16 maltesers (had er inmiddels al eentje soldaat gemaakt) langs een liniaal gelegd. Een rij van 16 maltesers is ongeveer 29 centimeter lang, wat een gemiddelde straal oplevert van 0.9 cm.

Uit deze straal (r) valt eenvoudig de inhoud van 1000 maltesers uit te rekenen:

4/3 * ? * r³ * 1000 = 0.003 m³ = 3 liters

Duizend maltesers nemen dus een volume van ongeveer 3 liter in beslag. Maar dit betekent niet dat je duizend maltesers in 3 lege literpakken melk kunt krijgen. Immers, tussen de Maltesers in zal altijd wat ruimte zitten die je niet kunt vullen met luchtig biscuit bedekt met heerlijke melkchocola.

Heel even vreesde ik dat diep in mijn geheugen zou moeten vragen en beroep zou moeten doen op de lang geleden gevolgde colleges analyse om antwoord te kunnen geven op deze vraag. Gelukkig besefte ik me net op tijd dat ik zelf niet hoef na te denken, er is vast iemand die dat al voor me gedaan heeft en het resultaat op Internet heeft gezet!

We hebben hier te maken met de vraag hoeveel volume 1000 kleine bolletjes innemen als je ze op elkaar stapelt. Wikipedia meldt dat als je perfecte bollen ideaal zou stapelen binnen een bepaald volume, je dan slechts 74% van dat volume effectief zou vullen. De overige 26% is dan de ruimte tussen de bollen in. Voor de 1000 maltesers (voor het gemak als perfecte bolletjes gezien) zou je dus een volume nodig hebben van iets meer dan 4 liter (3/0.74).

Een ideale verdeling zal helaas niet haalbaar zijn. Gelukkig biedt Wikipedia ook hier uitkomst (is er iets wat Wikipedia niet weet?). Empirisch heeft men bepaald dat bij het willekeurig stapelen van bolletjes, je doorgaans 64% van het beschikbare volume daadwerkelijk gebruikt. Dan heb je voor de 1000 maltesers een volume nodig van 3/0.64 = 4.7 liter.

Dus, grofweg kunnen we zeggen dat 1000 maltesers zo’n 4.7 liter in beslag nemen en ongeveer 2.2 kilo wegen.

Klopt mijn verhaal een beetje? Maak ik nergens domme denk- of rekenfouten? Schiet er maar op los!

Update, om helemaal volledig te zijn:

Om 1000 maltesers te krijgen zou ik 59 van die kleine zakjes uit de snoepautomaat moeten trekken. À 70 cent per stuk, zou me dat € 41,39 kosten.

Je kan natuurlijk ook de grotere zakken van 175 gram kopen. Als we er van uitgaan dat daar ongeveer 80 maltesers in zitten, heb je 13 van dIe grote zakken nodig. À € 1.94 per zak, kost je dat € 25,22.

This entry was posted in Curiosa and tagged by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

3 thoughts on “Hoeveel ruimte nemen 1000 maltesers in?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.