Hutou (Leeuwekoppen)

This entry is part 5 of 11 in the series Chinees Buffet

Dit is een gerecht uit de serie “Chinees Buffet”.

Volgens mijn eerder genoemde collega, die Chinees heeft gestudeerd, is de vertaling van dit gerecht naar het Engels ‘Lions Head’, terwijl als je het direct naar het Nederlands zou vertalen, je tijger krijgt in plaats van leeuw. Eigenlijk komt het toch gewoon neer op Chinese gehaktballetjes. Het mooie is dat je de ballen nadat ze afgebakken zijn, in een pan met kool en pruttelende bouillon laat staan. De smaak van het vlees trekt dan goed in de kool die lekker zacht en een beetje vettig wordt en dus heerlijk!

Ingrediënten

 • 350g gehakt
 • 1 eiwit
 • 4 lente-ui
 • 1 eetl Chinese kookwijn
 • 1 tl gember
 • 1 eetl kikkoman
 • 2 tl suiker
 • 1 tl sesamolie
 • 1 groene kool of spitskool
 • maizena
 • 500 ml kippenbouillon

Bereidingswijze

Maal de gehakt en het eiwit tot een luchtig mengsel. Voeg lente-ui, kookwijn, gember, kikkoman, suiker en sesamolie toe en naar smaak peper en zout. Draai balletjes ter grootte van een walnoot. Bij dit soort instructies (wij hebben het ook maar uit een boek) vraag ik me altijd af of ze dan alleen het binnenste van een walnoot bedoelen of de hele noot. Mocht je in totaal tweeënhalve kilo gehakt tot ballen gaan draaien dan kan je ervoor kiezen om nog een maatje groter te nemen.

Bestuif de ballen met maizena en bak ze bruin. Als ze klaar zijn, leg je ze in een met kool belegde stoofpot. Giet de bouillon erover en kook zacht een half uur.

Series Navigation<< Yuxiangqiezi (pittige aubergine)Chinese Peultjes >>

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.