Piña colada

De stilte op de site aan het eind van de maand juli en het begin van de maand augustus kwam doordat ik van een korte vakantie genoten heb in de Dominicaanse Republiek. Negen dagen decadent genieten van de tropische zee, zon en strand op een all-inclusive resort (en net op tijd weer weg).

Piña colada

Het all-inclusive aspect van de vakantie (door velen verfoeid, door mij omarmd; van vakanties moet je immers genieten!) zorgde er voor dat we nooit echt dorst kregen onder de hete Dominicaanse zon. In tegenstelling tot veel van de andere (Angelsaksische) toeristen wisten wij uiteraard wel maat te houden, maar naast de cocadas, limonadas en andere vruchtensappen ging er zo nu en dan natuurlijk ook een cocktailtje in. Een van de favorieten hierbij was de piña colada, een van de klassiekers onder de (tropische) cocktails.

“Piña colada” betekent in het Spaans “gezeefde ananas” en dat is het ook letterlijk: de sap van een verse ananas, kokosmelk en rum met een klein beetje suiker. Het drankje zou begin vorige eeuw ontstaan zijn in Cuba nadat eerst rum en vervolgens kokosmelk aan ananassap werden toegevoegd. Inmiddels is het zo’n beetje het officiële drankje van de Caraïben.

(Overigens werd er niet alleen met de kont in het zand gebakken in de zon tijdens de vakantie: er is gesnorkeld, het huis van Diego Colón (de zoon van de ontdekker van Amerika) bezichtigd en de eerste kerk van de Nieuwe Wereld bezocht. Dus.)

Ingrediënten

twee glazen

  • 120 gram ananas
  • 30 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel suiker
  • 60 ml rum
  • 6 ijsblokjes
  • 2 schijfjes ananas voor de garnering

Bereidingswijze

De meeste recepten voor piña coladas gaan uit van ananassap, maar de cocktails op vakantie smaakten extra goed doordat er verse ananas gebruikt werd bij de bereiding. Doe alle ingrediënten samen in een blender gedurende zo’n 30 secondes tot het fruit en het ijs gemalen zijn en je een glad en goed gemengd drankje verkregen hebt.

Om eer te doen aan de naam van het drankje zou je het bij inschenken nog door een zeef kunnen halen, maar persoonlijk laat ik de pulp van de ananas er liever gewoon in als bewijs van het verse fruit wat in het drankje is gegaan.

Garneer de glazen met een schijfje ananas.

One thought on “Piña colada

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.