Ovenschotel van pasta met tonijn, champignons en erwtjes

Ovenschotel van pasta met tonijn, champignons en erwtjes

Het laatste recept op deze site dateert alweer van een maand geleden. Dat de trouwe lezers van Lekker Hapje zo lang zonder een nieuw culinair hoogtepuntje hebben gezeten valt natuurlijk niet goed te praten… toch ga ik een laffe poging wagen.

Met de “lancering” van een receptensite in het Spaans, zou je verwachten dat de radiostilte op Lekker Hapje te wijten zou zijn aan het grote aantal nieuwe recepten die ik de afgelopen maand in het Spaans heb geschreven. Niets is minder waar, ook daar is de gevulde aardappel het laatst verschenen recept. Slap excuus derhalve.

Ik zou ook kunnen beweren dat ik in november veel op reis ben geweest, waardoor er simpelweg geen tijd geweest is om in de keuken en achter de pc verder te werken aan mijn langzaam groeiende cyber-kook-imperium. Echter heb ik heel november gewoon in Nederland doorgebracht. Deze vlieger gaat dus ook niet op.

Football Manager 2007Er is overigens wel een duidelijke oorzaak voor het gebrek aan activiteit op de site en ik kan er maar beter eerlijk voor uit komen. De enige echte boosdoener is de release van Football Manager 2007 eind oktober. Als computer nerd en licht autistisch voetbalfan lijkt dit spel speciaal voor mij gemaakt en ik schaam me niet (ok, misschien wel een beetje) als ik hier schrijf dat ik de afgelopen weken thuis niet achter de computer zat om recepten aan de site toe te voegen, maar dat ik al mijn huiselijke CPU-tijd geïnvesteerd heb in een poging het ooit (niet echt) roemruchtige C.D. Logroñes naar glorieuze triomfen te leiden.

Hoe dan ook, ik heb het team inmiddels al bijna in de Segunda División, dus kan er weer tijd vrijgemaakt worden om aan de site werken. Ik zal het aantal bezoekjes aan de pas geopende wok2go aan de overkant (een goede manier om kooktijd te besparen en meer tijd over te hebben voor de virtuele dug-out van Logroñes) ook minderen, zodat er meer zelf gekookt moet worden, wat hopelijk weer meer recepten voor de site oplevert. Reken de komende dagen dus op een fiks aantal updates. In ieder geval tot ik straks voor de feestdagen naar Spanje vertrek en weer een tijdlang niets van me laat horen (waarvoor alvast mijn excuses).

Om te beginnen hier een hele lekkere, en dan overdrijf ik niet, pasta-ovenschotel. Het recept is een lichte bewerking van de Tuna Noodle Casserole (casserole = ovenschotel) van de Accidental Hedonist. Je merkt dan ook gelijk dat dit pasta is zoals de Amerikanen het graag hebben: met erg veel kaas (althans, dat is het beeld wat ik heb – denk aan de beroemde mac ‘n cheese). Ik heb het recept wel wat ontamerikaniseerd door het laagje chips (als in de piepersnijers van Smiths) wat de Accidental Hedonist boven de pasta verkruimelt, weg te laten.

Ingrediënten

 • 200 gram champignons
 • 1 ui
 • 300 gram farfalle
 • 2 blikjes tonijn in water (ongeveer 250 gram)
 • 500 milliliter slagroom
 • 300 gram doperwten (uit blik of van de diepvries)
 • 200 gram kaas voor de saus
 • 100 gram kaas om te raspen
 • olijfolie

Bereidingswijze

Kook de pasta “volgens de aanwijzingen op de verpakking” (hierover binnenkort meer). Giet de pasta af, plaats het in een ovenschaal en roer er de (uitgelekte) tonijn doorheen. Leg de ovenschaal even apart, we hebben hem straks pas nodig.

Snipper de ui en snijd de champignons in schijfjes. Fruit de ui in een braadpan in een klein beetje olijfolie totdat die glazig begint te worden. Voeg dan de champignonschijfjes toe en bak het geheel ongeveer tien minuten door.

Het recept vraagt om twee soorten kazen. De eerste kaas wordt in de saus gesmolten. Voel je uiteraard vrij om je favoriete kaas te gebruiken. Zelf heb ik hier een blok Goudse oud belegen gebruikt en dat smaakte zeer goed. De tweede kaas wordt over de pasta geraspt. Parmezaan is hiervoor uiteraard een zeer geschikt kandidaat.

Verhit de room in een sauspan, waarbij je goed op moet passen dat ze niet gaat koken en vooral niet aan de pan brandt. Voeg beetje bij beetje de smeltkaas toe in kleine blokjes en blijf de saus koken en roeren tot alle kaas gesmolten is. Voeg dan de ui, de champignons en de doperwten toe. Roer de saus goed om alle ingrediënten te mengen en haal dan de pan van het vuur.

Verdeel de saus over de pasta in de ovenschaal. Roer het er goed doorheen, om alle ingrediënten gelijkmatig te verdelen. Rasp tenslotte de rest van de kaas en strooi het er overheen.

Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak het in de oven op 180 graden. Haal na dertig minuten de folie van de schaal af en laat de pasta nog 15 minuten doorbakken. Na die tijd uit de oven halen en smullen geblazen!

4 thoughts on “Ovenschotel van pasta met tonijn, champignons en erwtjes

 1. Haha Alberto, ik vind de manier hoe je schrijft er leuk! ‘en smullen geblazen’ :P ik zie je al rennend op het gerecht springen! Maar ik zal dit recept zeker proberen!

  xx Maria

 2. Je kunt met het oog op de calorietjes ook een kookroom gebruiken met een laag verpercentage gebruiken. bv Finesse voor koken van Blue band.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.