Pompoensoep

Het is vandaag 31 oktober en in de VS, Canada, Ierland en Groot Brittanië wordt dan Halloween gevierd. Oorspronkelijk vierden de oude Kelten op deze dag het binnenhalen van de oogst en stonden ze stil bij het einde van de zomer. Als gebruikelijk werd het feest met de tijd door de Kerk slim gebruikt en tot een christelijke feestdag uitgeroepen. De eerste van november werd een dag waarop alle heiligen vereerd moeten worden: Allerheiligen (31 oktober werd dan Allerheiligenavond, in het engels All Hallow’s Eve, verbasterd tot Halloween).

Inmiddels is van die Keltische en kerkelijke achtergrond weinig meer te merken en is de feestdag compleet vercommercialiseerd. Op het vasteland van Europa is Halloween vooral bekend door de weergave van het feest in (horror) films en tv-series door Hollywood: de bekende verkleedpartijen, het ophalen van snoep en de onmisbare pompoenen.

Aangezien Lekker Hapje altijd bereid is om zich aan de hoogste bieder te verkopen, speel ik vandaag handig in op de Halloweencommercie met een recept voor lekkere pompoensoep. Het recept komt van mijn nicht Veronica, die het onlangs op mijn Spaanse receptensite plaatste. Ze omschrijft het als een eenvoudig, maar heerlijk recept: het ideale voorgerecht voor elke maaltijd.

Ingrediënten

4 personen

 • een halve pompoen; gewassen, geschild en in stukken gesneden
 • 3 kopjes water
 • 1 kop kippenbouillon (of bouillonblokje opgelost in water)
 • 1 ui
 • 1 prei
 • 3 (zoete) paprika’s
 • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
 • geroosterde amandelen
 • crème fraîche
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Pel de ui en snijd het in kwarten. Was de paprika’s, snijd de stengel er af, snijd ze open en verwijder de zaadlijsten. Was de prei en verwijder het wortelstukje en de meest groene blaadjes. Doe alles samen met de stukken pompoen in een pan met het water en breng het aan de kook tot alles zacht geworden is.

Gebruik dan je staafmixer om alle groenten te pureren, terwijl je ondertussen de kippenbouillon toevoegt. Haal eerst de pan van het vuur, zodat je je niet brandt (laat het geheel eventueel een tijdje afkoelen alvorens je tot pureren over gaat). Laat de staafmixer snorren tot je een mooie homegene soep hebt. Draaf niet te ver door bij het pureren, de soep moet wel romig blijven en niet te waterig worden. Verwarm de soep weer en breng het op smaak met peper en zout.

Serveer de soep met een eetlepel crème fraîche in het middden van het bord en strooi er wat geroosterde amandelen en fijngehakte peterselie overheen.

Mijn nicht eindigt haar recept met wat tips en variaties. Zo kan de soep ook bereid worden met aardappel of selderij in plaats van de pompoen (maar dan heeft de soep helemaal geen link met Halloween meer).

Als elegante serveertip raadt ze aan om de soep in champagne glazen te schenken en met de garnering (de room, amandelen en peterselie) te bedekken. Een exotische variatie is haar advies om de bodem van de glazen eerst te vullen met een laagje bevroren vruchtensorbet (bijv. watermeloen). Het idee is om eerst de soep te eten en het voorgerecht af te sluiten met het fruitige klapstuk van de sorbet. Dat moet een spektakel voor je smaakpapillen zijn!

This entry was posted in Alle Recepten, Voorgerechten, Vegetarisch, Soepen by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

2 thoughts on “Pompoensoep

 1. Het hangt een beetje af van de grootte van de pompoen, maar 4 mensen kunnen hier wel van smullen.

  Ik heb het voor de volledigheid ook in het recept gezet.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.