Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonaraNa mijn zoektocht naar de authentieke bolognese saus, leek mij de tijd rijp om een andere klassieke pasta saus onder handen te nemen: de carbonara. In tegenstelling tot de bolognese, wordt de carbonara doorgaans wél met spaghetti geserveerd.

Carbone is italiaans voor steenkool. Deze hartige saus zou volgens sommige theorieën haar naam dan ook danken aan haar grote populariteit onder koolmijners. Anderen beweren dat de naam komt van de grof gemalen peperkorrels, die tussen de pasta net stukjes kool lijken.

In mijn beleving was carbonara altijd een roomsaus, maar ik heb nu geleerd dat room in een “pure” carbonara niet thuis hoort. Verder weet ik nu ook dat het recept in de streek van Rome zou zijn ontstaan. Daarom wordt in veel recepten als kaas Pecorino Romano gebruikt. Als dit ontbreekt kun je ook prima parmezaanse kaas gebruiken.

De saus is makkelijker en sneller te bereiden dan de eerder genoemde bolognese, maar daardoor niet minder machtig! Denk hier dus ook aan je “uitbuikbroek” en houd rekening met lang natafelen om van je food coma bij te komen.

Ingrediënten

4 personen

 • 400 gram spaghetti
 • 1 ui
 • 250 gram spekblokjes
 • 4 eieren
 • peper
 • zout
 • olijfolie
 • 60 gram Pecorino Romano kaas (of parmezaan)

Bereidingswijze

Snipper de ui. Verhit in een grote braadpan (of een wok) een laagje olijolie. Fruit hierin de ui, zonder deze te laten verkleuren. Voeg vervolgens de spekblokjes toe en bak deze gedurende 10 minuten op laag vuur, zonder ze krokant te laten worden.

Kook de spaghetti. Bewaar bij het afgieten een kopje van het water waarin de pasta heeft gekookt. De spaghetti laat bij het koken wat zetmeel los in het water. Dit gaan wij straks gebruiken als bindmiddel voor de saus.

Klop in een kom de eieren los en meng dit met het bewaarde water van de pasta. Roer de kaas door deze mix en breng het geheel op smaak met wat versgemalen peper.

Doe nu de pasta bij de ui en het spek in de braadpan. Roer alles goed door elkaar en haal vervolgens de pan van het vuur. Giet tenslotte het eimengsel over in de pan en roer alles opnieuw totdat alle pasta goed bedekt is en de eieren beginnen te stollen.

De pasta nu direct opdienen. Strooi er bij serveren nog wat extra kaas overheen en breng zo nodig ook nog op smaak met peper en zout.

6 thoughts on “Spaghetti alla carbonara

 1. Ik heb me ooit door een Italiaan laten vertellen dat alla carbonara betekent: op de wijze van de kolenbrandersvrouw, dus zoals zij het kookt. Een kolenbrander (houtskoolvervaardiger) zou in het Italiaans carbonaio heten, zijn vrouw een carbonara. Vergelijk meunière of à la meunière in het Frans: dat zou dan naar de bereidingswijze van een molenaarsvrouw verwijzen. Misschien is het onzin, maar ik vond het wel een leuk verhaal.

 2. zo dat was wel heel gemakkelijk voor zo’n resultaat! heerlijk en lekker voedzaam, ga ik zeker vaker maken, bedankt voor het recept!

 3. Vervang spaghetti door chitarra en spek door pancetta. Ui gaat er niet door.
  Pancetta (miniblokejes) zacht op laag vuur laten smelten tot olie samen met een teen knoflook (knoflook komt niet in het gerecht, die gooi je weg als pancetta klaar is).
  Neem een klein kopje kookvocht van de chitarre, beetje afkoelen. Vermeng met geplette zwarte peperkorrels en 2 a 3 eierdooiers. Dit geeft het romige aan de carbonara.
  Gebruik voor 4 personen ongeveer 150 gram pecorino.
  Door chitarra: gebakken pancetta, eiermengsel en 3/4 van pecorino.
  Op tafel: restant pecorino, zeer fijn gehakte peterselie, pepermolen en goed glas witte wijn.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.