Langzamerhand komen we in die periode van het jaar waarin het goed genieten is van het weer. Bij het mooie weer passen frisse lentesalades of koude dorstlessers het beste.
Dit recept behoort tot de eerste categorie. De peultjes en de munt verlenen de slaade haar frisheid, terwijl de ham tegelijkertijd “body” aan het geheel geeft. Genieten als voor-/bijgerecht of als complete maaltijdsalade.
Ingrediënten
4 personen
- 750 gram peultjes
- 10 gram verse muntbladeren
- 30 gram serrano ham
- 1 eetlepel (witte wijn) azijn
- 1 sjalot
- 3 eetlepels olijfolie (extra virgine)
- zout
- peper
Bereidingswijze
Breng een pan met zout water aan de kook. Snijd de puntjes af van de peultjes en was ze. Kook de peultjes gedurende ongeveer drie minuten in het water. Haal ze dan uit het water en houd ze kort onder de koude kraan. Leg de peultjes nu even apart.
Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Doe de snippers in een kleine kom samen met de olijfolie, de azijn en zout en peper naar smaak. Roer alle ingrediënten van de dressing goed door elkaar.
Doe de peultjes in een saladekom. Snipper de muntblaadjes in kleine stukjes en strooi deze in de kom. Giet nu de dressing bij de salade en roer het geheel zodat deze goed over alle ingrediënten wordt verdeeld.
Snijd een paar plakjes serranoham in kleine stukjes en roer deze als laatste nog door de salade.
Enjoy!