Horchata de chufa

Mijn beruchte collega uit Venray vertelde laatst dat bij bezoeken aan de familie van zijn Spaanse vriendin (ja, hij wel) in Murcia, altijd erg geniet van het drinken van horchata de chufa. Dat bracht mij weer op het idee om het recept voor horchata op Lekker Hapje te zetten.

“Wat is horchata?” hoor ik de lieve lezers en verdwaalde websurfers denken. Horchata is een drank, waarbij de olieën en smaken van aardamandelen (chufa in het Spaans) worden opgelost in water en op smaak worden gebracht met suiker. Het drankje wordt in Spanje vooral in de streek rondom Valencia veel gedronken en is zeer verfrissend bij warm weer.

Ingrediënten

 • 200 gram aardamandelen
 • 200 gram suiker
 • 1 liter water
 • stokje kaneel

Bereidingswijze

Was de aardamandelen goed schoon, zodat ze compleet vrij zijn van aarde of grond. Laat ze vervolgens gedurende ongeveer een halve dag weken in een pan koud water. Na deze tijd de knollen opnieuw goed wassen en afspoelen.

Pureer de aardamandelen nu met een staafmixer. Voeg steeds wat water toe zodra de mix wat droog dreigt te gaan worden. Voeg de pulp nu toe aan je 5 liter water. Doe hier de kaneel bij en laat het geheel zo’n 2 tot 3 uur rusten.

Los vervolgens de suiker goed op in de mix en zeef het tenslotte tot je een melkachtige vloeistof overhoudt: de Horchata de chufa!

Drink de horchata koud!

26 thoughts on “Horchata de chufa

 1. Ik denk dat er wel kaneel in moet. Spanjaarden en Mexicanen doen het er doorgaans wel in. Maar goed, zoals met veel traditionele recepten, is er niet één juiste manier om horchata te maken en kan het ook prima zonder kaneel.

 2. Ik ben net terug van Andalusia en kocht een brick-verpakking “Horchata de chufa”.
  Het label leest:

  “The “HORCHA” (a pure squeezed chufa juice) is a traditional beverage in the Mediterranean diet, a healty and energy drink.
  Made from chufa (also called earthalmond or yellow nutsedge), a weed initially cultivated by the Egyptians at the Nile Valley that was extended throughout other several areas with temperate climate and fertile soil. This weed was introduced to Spain by the Arabs.”

  Zeker met die beschrijving leek het spul me het ontdekken waard. We waren bovendien speciaal naar Andalusia afgereist uit belangstelling voor de al oude Islamitische aanwezigheid.

  De samenstelling volgens het etiket was inderdaad chufa, water, suiker en wat additieven.
  Het merk was “Don Simon”.

  Nu, het groenige, waterige melkachtig spul liet een wat branderig gevoel na in de mond. Volgens mijn reisgenoot, die er niet teveel van dronk, proefde het naar pesticides. Ik dronk een twee glazen – het spul heeft inderdaad een bijzondere afdronk – en heb heel de nacht wezen kotsen. Het duurde een dag of 2 eer mijn maag stopte met grommen en ik weer zonder veel weerstand iets in mijn mond kon stoppen. In totaal toch zeker 3 dagen (ook door slaapgebrek) eer mijn gestel weer wat in orde was.

  “Horchata de chufa”? Misschien om ongedierte te verdelgen maar als verkwikkend drankje nooit meer!

 3. Volgens mij heb je gelijk Dennis. Het heeft de kleur van chocolademelk met heel veel melk. Ben namelijk net terug uit het Catalaanse gebied en heb wat flessen ingeslagen omdat ik het erg lekker vind….

 4. Ik heb zojuist de aardamandelen uit de tuin gehaald. Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Ik heb destijds 2 zakjes besteld bij Vreeken zaadhandel en de oogst is ongeveer 100 gram. Proberen dus…

 5. Geen idee… Misschien weet een van de belgische lezers van de site het en kan hij/zij via de reacties de informatie met ons delen.

  Ik heb het in Nederland eigenlijk ook nooit gezien.

 6. Inderdaad, orchata is niet groen! Ik ben opgegroeid met orchata in mijn zomervakanties bij familiebezoek in Valencia!! Ik mis het drankje dus erg. Dus ik ga het een s een keertje maken, maar ik vraag mij af, waar koop je die aardamandelen dan?

 7. in het restaurant vila rosa in brussel staat het als drankje op de kaart vermeld en daar kan je het soms meenemen.

 8. WAt Ibrahim verbaast mij niets, industriële producten lijden nog al eens aan zware verontreinigingen. Horchata is anders wel heel lekker met een beetje citroen. Het interesseert mij heel erg om het zelf te maken. In spanje koop ik het wel in brickverpakking en ik vind het HEEEEEELLLLLLLLekkkkkkkkkkkkkeeeeeeeeeeeeeeerrrrrr
  t&t

 9. Pingback: Valencia – Faits divers « Madameblogt

 10. In het recept zit denk ik een foutje !

  In de Ingrediëntenlijst staat 1 liter water, in de beschrijving staat 5 liter water.
  Ik vermoed dat de 5 liter uit een Engels recept komt ? daar worden de anderen
  Ingrediënten ook vijf maal zo groot vemeld.

  Henk.

 11. De chufas kun je kopen via internet bij een winkel die visaas voor karpers verkoopt. Ze noemen ze tijgernoten en kunnen gebruikt worden voor horchata dat heb ik gevraagd. Hun aardamandelen zijn gewassen. Even googlen karper xl.

 12. Natuurlijk praten we hirboven over de goede en niet echte chufa.

  De enige echt komen natuurlijk van de Horcheta palm pitten maar dan praat je ook over 6 tot 8 euro per liter, de horcheta chufa die hier te koop zijn bij de supermercado o.a. de mercadona zijn van goedkope aardamandelen hebben een wat rauwe smaak vandaar dar er suiker aan wordt toegevoegd wat niet bij de Horcheta is.
  Ls je ooit eens in Elche komt bij een van de palmentuinen daar zijn bij de goede spaanse barretjes de echte Horcheta te koop ( denk wel rond de 3 euro een glas)

  Groet Herman

 13. Ik drink ook altijd Hochata als ik met vakantie in Spanje ben. Vind het weer eens wat anders dan cafe con leche en cola light.

 14. Het recept lukte fantastisch, heb 1 liter gemaakt. Vers gemaakt erg lekker. Helaas na 1 dag in de ijskast ontmengde de horchata, eens goed mengen lukte. Na 2 dagen echter was het een slijmerige substantie geworden, niks meer mee aan te vangen. Erg jammer. Is er een manier om deze beter te bewaren ? Gelukkig maakte ik er niet meer. Het zou zonde zijn van die redelijk dure ‘noten’

  • Hoi Tineke, blij te horen dat het recept een succes was.

   De versgemaakte horchata dien je inderdaad in de ijskast te bewaren. Helaas is het zo dat het ook daar niet heel lang houdbaar is, dus snel opdrinken en inderdaad dan niet té veel maken.

 15. Heb net een glas ijskoude Horchata de Chufa op. Heerlijk! Had een grote fles meegenomen uit Spanje en ook een paar kleine flesjes. Die kleine wachten in mijn koelkast op een warme zomerdag…hoop dat dat gauw komt ;-) De Horchata de Chufa van het merk Chufi vind ik het lekkerst. De andere merken in de supermercado zijn goedkoper, maar ik vind de smaak minder. Ooit kocht ik op de markt in Spanje een onsje horchatanoten, beetje grillig nootje met een vrij harde vlies/schil. Lastig zo te eten, maar dat was vast niet de bedoeling. Ze smaakten lekker zoetig, net als de horchatamelk. Maar aan de horchatamelk is wel extra suiker toegevoegd. Bij mijn volgende bezoek aan Spanje ga ik toch maar weer op de markt zoeken naar de horchatanoten en dan dit recept uitproberen. Niet meer dan 1 liter maken, want zonder conserveringsmiddel bederft het snel.

 16. Als halve spaniaard van Alicante drink ik horchata van kindsaf en het beste is de chufa, aardamandel, niet te kopen bij de afrikaanse winkels, daar zij vol “beestjes” zitten die alles leeg eten!!! Ik laat gewoon weg door vrienden GEDROOGDE chufas van Valencia komen,
  die ik om de 3 dagen het water ververs om nadien per 100 gr chufas 200gr suiker
  toevoeg alvoorens ze fijn te malen met 1 lieter gekookt en afgekoeld water.
  kaneel mag maar met mate toegevoegd worden…na alles gezeeft te hebbben doe ik er
  enkele druppeltjes citroen bij om de boel langer te kunnen bewaren en,nadien bijna tot ijs op te dienen!!! gezondheid!!!
  Trouwens in Alicante worden op de Ramblas chufas die geweekt zijn verkocht als
  borrelnootjes en diabeticas hoeven zich geen zorgen te maken!!!…. Trouwens goed
  voor de stoelgang!!!! meer info… marcsat@hotmail.com nabij Antwerpen

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.