Kabeljauw in honing

Vorige week kwam ik met een suggestie voor al die tortelduifjes die hun (geheime) liefde met een lekker hapje willen verrassen op Valentijnsdag. Ik moet echter eerlijk toegeven dat ik niet heel erg kapot was van de mozzarella hartjes. Dat zal deels wel komen door mijn onvermogen om mooie hartjes uit kaas te snijden, maar iets in mij zegt ook dat gefrituurde kaas niet de ideale manier is om je liefde te verklaren.

Ik ging daarom op zoek naar een nieuw Valentijnsgerecht, iets van het kaliber Kip in Rozen van vorig jaar. Wat navraag bij vrienden leverede wel wat suggesties op zoals de onvermijdelijke oesters, space cake(?) met wijnsaus en “iets met aardbeien”.

Geen van de suggesties kon me echt bekoren (al houd ik de aardbeien in het achterhoofd voor volgend jaar). Gelukkig kwam ik voor het weekend nog dit recept tegen, wat me goed geschikt lijkt voor de commerciële dag van de liefde genaamd Valentijnsdag (niet te verwarren met de dag van de commerciële liefde, iets heel anders). Het is vooral de honingsaus die het geheel een sensuele uitstraling en smaak geeft (vraag maar aan Fiona hoe sexy honing is!).

 

Ingrediënten

uiteraard voor twee personen

  • 2 kabeljauw filets
  • 1 ui
  • 25 gram boter
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 4 eetlepels honing
  • enkele korrels zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze

Breng in een pan een liter water aan de kook samen met het takje tijm, het laurierblad, de peperkorrels en wat zout. Laat het onder een deksel op laag vuur door koken gedurende 30 minuten. Haal vervolgens van het vuur.

Snijd de kabeljauw filets in brede repen (4 à 5 centimeter). Doe de vis in het water en breng het geheel weer aan de kook. Laat het geheel weer op laag vuur door koken, nu gedurende 15 minuten. Haal de pan vervolgens weer van het vuur.

Smelt in een koekenpan de boter samen met de honing. Snijd de ui in ringen en fruit deze in de pan. Doe dit op laag vuur zodat niets kan verbranden. Haal de uiringen na zo’n 15 minuten uit de pan en leg ze apart.

Voeg een soeplepel van het water waar de vis in is gekookt aan de honingsaus en laat deze nog een tijdje intrekken en indikken.

Serveer het geheel met witte rijst. Schep de rijst op een bord, leg daar wat uiringen op en daar bovenop weer de vis. Besprenkel het geheel tenslotte met de honingsaus.

Buen provecho!

Dit recept is gebaseerd op de Rape a la miel van Directo al paladar.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.